„Exact în urmă cu un an, în această zi, la Salisbury au fost otrăviți Serghei și Iulia Skripal în timpul unei tentativei flagrante de asasinat efectuate de agenții GRU din Rusia. Pentru a doua oară în zece ani, Rusia a pus în aplicare un atac care a pus în pericol viața unui cetățean britanic. În 2006, ca urmare a unui act de terorism nuclear, a fost ucis Alexander Litvinenko. Abia vineri Ministerul Mediului, Alimentației și Agriculturii a anunțat că Salisbury a fost decontaminat de Noviciok”, scrie Andrew Foxall, directorul Centrului pentru Studii Ruse și Eurasiatice din cadrul Henry Jackson Society, în articolul său publicat în The Times.

„Incidentul din Salisbury“ (cum i se spune voalat în Parlament acestui atac prin otrăvire sustinut de un stat) atestă eșecul nu numai a capacitatii guvernului de a realiza obigatia sa cea mai importantă – de asigurare a securitatii cetățenilor săi, dar, de asemenea, și politica față de Rusia. Din 2006, această politică a fost aceea de a trata țara ca o piață profitabilă și de a evita confruntările semnificative. Londra s-a bazat pe credința eronată că Rusia este o democrație care se descurcă prost. Dimpotrivă, Rusia este o cleptocrație care se descurcă bine.

Autorul subliniază declarațiile dure ale primului ministru Theresa May, suspendarea contactelor bilaterale la cel mai înalt nivel, expulzarea a 23 „ofițeri de informații secrete” și acțiunile similare ale aliaților occidentali care au urmat.

„Toate acestea sunt impresionante, dar simbolice – crede Andrew Foxall. – Răspunsul Regatului Unit a fost axat pe măsurile politice, diplomatice și economice, iar cele financiare au fost pierdute din vedere. Cu toate acestea, în sfera economică mâna Rusiei este cea mai slabă, iar a britanicilor cea mia puternica. Așa cum a fost clar transmis anul trecut în raportul comisiei parlamentare speciale pentru afaceri externe, dacă vrem cu adevărat sa ne confruntam cu Kremlinului, atunci trebuie să punem capăt rolului nostru de landromat pentru banii negri din Rusia”.

Potrivit autorului publicației, „s-au înregistrat unele progrese anul trecut” – Legea împotriva spălării banilor a fost adoptată în luna mai, iar în decembrie Departamentul de Interne a decis să revizuiască condițiile de acordare a vizei investitorilor.

„Legile cu privire la averile nejustificate (Unexplained Wealth Orders) care le cer străinilor bogați sa explica modul în care și-au obținut banii sau vor fi expuși riscului de confiscare a proprietăților și bunurilor, sunt, de asemenea, un instrument nou important. Jurnalismul de investigație a aruncat lumină asupra averilor in suma de 18 miliarde de lire sterline, aparținând cercului interior al lui Vladimir Putin și ascunse mai ales în Occident. Cu toate acestea, nu s-a luat nicio decizie cu privire la elita corupta rusă” – se spune în articol.

„Fără măsuri financiare semnificative, Putin va ajunge probabil la concluzia că noi lătrăm tare fără să mușcăm. Rubla continuă să curgă de la Moscova la Londra. Londra continuă să prospere, la fel și agenții săi imobiliari, avocații, contabilii și alte ”gulere albe”, toți beneficiari ai putinismului. Și în această situație, vom reveni din nou la situația obișnuită a relațiilor cu Rusia”, conchide autorul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 1,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

7 Responses to The Times: La un an după atacul din Salisbury, continuăm să fim asemenea câinilor care ”latră fără să muște”

  1. Ramona Georgescu spune:

    „The Times: La un an după atacul din Salisbury, continuăm să fim asemenea câinilor care ”latră fără să muște””

    La fel ca rusii.Dupa atatia ani de sanctiuni ei nu fac nimic ca masura de retorsiune.

  2. Marian spune:

    In curand anglia va face afaceri doar cu indieni(vezi primarul londrei) ,dar si pentru brexit,ieșirea din uniunea adunăturii hoților si perversilor europeni!

    • Walter spune:

      Măi Marean, Primarul Londrei – Sadiq Khan, este de origine pakistaneză, nu indiană! Chiar nu vă instruiește deloc școala de propagandă de duzină sovietică, înainte de a vă da drumul din lanț?

      • bogdan spune:

        lasa-l ca nu stie el sa faca diferenta intre indieni si”patani” . este mult peste nivelul lui de godak de turma…

    • bogdan spune:

      Nu stiu cu cine face afaceri UK dar le face bine deoarece are un PIB de 2 ori mai mare decat al vostru la o populatie mai putin de jumatate decat voi…Daca UK o duce rau inseamna ca voi nu puteti scoate ratul din mocirla de prapaditi ce sunteti…

  3. bogdan spune:

    Povesti despre porci si tata lor Pitikul Nebun…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top