„După alegerile din Moldova din luna februarie, liderul oligarh al țării, Vladimir Plahotniuk, a crezut că reușește să rămână la putere. În timp ce socialiștii loiali Moscovei au câștigat cele mai multe locuri (35) în parlamentul cu 101 de mandate, democrații lui Plahotniuc au obtinut 30 de locuri, iar blocul pro-european ACUM – 26 de locuri. Cu toate acestea, celelalte 10 locuri au fost câștigate de politicieni aparent loiali lui Plahotniuc, oferindu-i un total de 40 de mandate și lăsând în urma pe socialiști. Desi cifra nu reprezinta majoritatea absoluta, Partidul Democrat din Moldova se considera in continuare actor major al politicii”- scriu pentru The Washington Post profesorul Mitchell Orenstein, de la Universitatea din Pennsylvania si Ecaterina Locoman, lector la Universitatea Rutgers din New York
„Ca și alți analiști, ne-am așteptat ca partidul său să părăsească guvernul proeuropean, pe care l-a condus din 2015, și să formeze un nou guvern cu socialiști pro-ruși, care au fost în fruntea sondajelor de opinie publică. Cercetarile noastre au aratat ca chair daca moldovenii voteaza pentru reorientarea dinspre Vest spre Est, Plahotniuc va rămâne la putere. Însa Kremlinul i-a stricat planurile”, scriu analistii.
„Cu două zile înainte de alegerile din Moldova, Ministerul de Interne rus a anunțat că a lansat un dosar penal pe numele lui Plahotniuc acuzat ca a spãlat 20 miliarde dolari venituri ilegale ale prin intermediul băncilor din Moldova și (Letonia) și sifonate spre Occident. Kremlinul in mod deschis i-a delcarat razboi lui Plahotniuc. După alegeri, principalul canal de stat al televiziunii ruse a difuzat un serial documentar pe această temă (…) „.
Dmitri Kiselev, jurnalistul preferat al lui Putin și șeful conglomeratului media al RT, a spus despre Plahotniuc pe postul de televiziune ca este un lider „toxic”.
„După alegeri, Dodon, președintele Socialiștilor din Moldova, a vizitat Moscova de mai multe ori, aparent pentru a obține consimțământul Kremlinului pentru o coaliție între partidul său și Plahotniuc. (…) Presa rusa a citat surse anonime care au declarat că Kremlinul a respins categoric ideea unei coaliții dintre socialiști și democrații lui Plahotniuc, dorind astfel să-l împiedice pe oligarhul relativ independent al Moldovei să controleze din nou guvernul”, sustin autorii.
„Moscova are o mulțime de motive pentru a nu-l avea la inimia pe Plahotniuc. În studiul nostru, am aratat că Plahotniuc este un politician ”tipic fluctuant” sau “oligarh flexibil”, cineva care nu aderă la o orientare politică externă coerentă, adoptan pozitia pro-occidentala sau pro-rusa numai în măsura în care contribuie la consolidarea propriei puteri economice și politice. Rusia este supărată pe Plahotniuc din mai multe motive: partidul său a criticat Moscova pentru menținerea ocupației miliatre în Transnistria, o fâșie de pamant cu o populație predominant vorbitoare de limbă rusă, care s-a separat de Moldova după un scurt război între forțele moldovenești și insurgenții transnistreni, sprijiniti de Armata a 14-sovietică în 1992.
În 2017, guvernul lui Plahotniuc a expulzat cinci diplomați ruși și a interzis vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, să intre în țară pentru a sărbători cea de-a 25-a aniversare a înființării Transnistriei. De asemenea, Moldova a promovat așa-numita lege împotriva propagandei ruse, interzicând difuzarea în Moldova a programelor de de știri ale televiziunilor rusești, dar si emisiunile de analiză politică și pe probleme militare. „De atunci, Moldova a interzis câtorva jurnaliști și politicieni ruși să intre în țară, înfuriând si mai mult autoritățile ruse”.
„Cu toate acestea, în ajunul alegerilor din 2019, socialiștii și democrații au colaborat (…) pregatind terenul pentru un guvern de coaliție între cele două mari partide. După ce a devenit clar că Moscova respinge coaliția social-democrată, Plahotniuc a incercat să formez un guvern cu partidul sincer orientat spre UE. Dar si pentru ACUM liderul democratilor s-a dovedit a fi prea toxic. Partidul reformist ACUM nu il înghite pe Plahotniuc, despre care afirma că este sursă de corupție în țară. În plus, liderii ACUM il suspecteaza ca doar mimeaza orientarea pro-europeana pentru că îi oferă posibilitatea de a atrage fonduri europene. Mai mult, în timpul campaniei electorale, liderii ACUM au fost otrăviți cu metale grele, iar mai mulți candidați au fost atacați de batausi, suspectati a fi suproterii lui Plahotniuc ”.
„Moldova mai are doar o singură opțiune: o coaliție imposibilă între socialiștii pro-ruși și blocul pro-european ACUM.
(…) Cu toate acestea, deoarece Rusia cere loialitate clienților săi politici și se opune aderării Moldovei la UE, șansele de a crea o astfel de coaliție sunt mici. Drept urmare, negocierile privind foarmarea unei coaliții au ajuns într-un impas și niciuna dintre părți nu este dispusa să accepte conditiile altei parti”.
„Dacă nu se ajunge la un consens înainte de 24 mai, constituția îi permite președintelui să dizolve parlamentul și să convoace noi alegeri. Unii cred că acest nou scrutin va aduce rezultate mai slabe pentru socialisti. De aceea, ei ar putea rupe legaturile cu Kremlinul si sa formeze o coalitie cu democratii. În momentul de față, cel mai bogat și mai flexibil oligarh din țară se află în impas, iar politica Republicii Moldova – paralizată”.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Putin joaca, vrea doar mat
Dar este cretin si beat
Concubina lui bilingva
Il boxeaza noaptea’n tigva
Tarul va sfarsi relicva !
nu exista partidul acum, e un bloc format din 2 partide, ppda si pas. ambele, controlate de un alt oligarh moldovean aflat in exil, victor topa. nici astia nu sunt proeuropeni convinsi, ci flexibili, ca si pd. termenul limita pentru dizolvarea parlamentului nu e inca stabilit, presedintele dodon a sesizat curtea constitutionala ca sa vada daca termenul curge de la alegeri, de la validarea mandatelor de deputati sau de la prima sedinta de constituire a noului parlament. varianta ideala e cu anticipate, castigate de pd. au resruse si oameni capabili sa asigure conducerea tarii. nici acum, nici psrm nu sunt o solutie buna pentru moldova. psrm are oameni pentru administratie, doar ca sunt ghidonati de rusi. acum nu are nici macar lideri autentici, daramite oameni pregatiti sa preia puterea…