Surkov Putin„Trei surse au confirmat în mod independent pentru revista Time că Vladislav Surkov a vizitat Muntele Athos în aproximativ același intreval de timp cu președintele rus”, – sustine jurnalistul Simon Schuster.

Putin a vizitat Athosul pe 28 mai, fiind însoțit de preoți, oficiali guvernamentali, șefi de companii energetice și patroni de mari companii.

Autorul anunță ca: la întrebarea despre călătoria lui Surkov, Kremlinul a răspuns că această informație „nu este adevărată”.

„Surkov are interdicție de intrarea în SUA și UE din 2014, când a ajutat la orchestrarea anexarii Crimeei”, – se spune în articol.

Cei care monitorizeaza activitatea Kremlinului, considera ca participarea lui Surkov la excursia pe Muntele Athos a fost puțin probabila. Autorul explică: „În anturajul apropiat al lui Putin exista oficiali ”pioși” (aparatcici care în anii 1990, când evoluțiile politice din Rusia s-au schimbat, au renuntat la dogmele comunismului sovietic, imbratisand pilonii credinței ortodoxe), dar Surkov a mentinut întotdeauna o oarecare distanță”.

El si-a construit reputația de ”hipster luminat” ale cărui interese sunt foarte puțin în armonie cu tradițiile ortodoxiei. „Și chiar atunci când, în anii 2012-2013, Surkov a supravegheat directia cooperarii cu organizațiile religioase, traditionalistii ortodocsi au spus ca pasiunile sale intelectuale vadesc un presupus „satanism”, – scrie Shuster.

De aceea, apariția lui Surkov pe Muntele Athos marchează schimbările profunde în cercurile politice”, spune Alexandr Dughin (unul dintre ideologii preferati ai Kremlinului). Dughin a vizitat Muntele Athos ca parte din anturajul lui Putin în luna mai și a confirmat că și Surkov a fost acolo,” – spune articolul. „Faptul că, pana și cinici seculari precum Surkov s-au alăturat acestei delegații, arată că lumea ortodoxă este deja larg răspândita la toate nivelele elitei politice – spune Dughin. – Acesta este un proces natural”.

Teologul Serghei Ciapnin spune că țarii ruși se considerau moștenitorii de drept și gardieni ai singurei și adevaratei credinte creștine, „lucru care acum este resuscitat”.

Observațiile autorului: „A fost evident în timpul recentelor raiduri militare ale Rusiei în Ucraina, precum și în campania din Siria (toate aceste acțiuni Putin a încercat să le justifice prin apararea creștinilor ortodocși”), iar la Moscova, acum este un lucru comun ca fiecare funcționar de stat sa aiba un duhovnic ortodox”.

„Pe 27 mai, când se pare că Surkov a vizitat Athosul, de asemenea acesta a căutat sfatul unui duhovnic”. Părintele Makarios, călugăr celebru care trăiește pe Muntele Athos, a confirmat că Surkov a venit la el în vizita. „Parintele Makarios spune că, în acea zi, consilierului lui Putin a fost condus în ”curtea chiliei” sale, însoțit de un ghid rus și s-a prezentat ca Vladislav, oficial de top de la Kremlin”- reda autorul spusele lui Makarios, la două zile după vizita.

„In ultimii ani avem foarte mulți pelerini ruși”, – a spus călugărul. Potrivit lui, ei nu sunt ca alți vizitatori – „încearcă să nu fie trași la răspundere pentru acțiunile lor, prin urmare, pun o mulțime de întrebări pentru a pune responsabilitatea pe umerii altcuiva”.

Dar Surkov nu a cautat ispășire, ci mai degrabă a fost interesat de spiritualitate în general, spune părintele Makarios. „Cu acest om a fost placut sa vorbesc. El de mai bine de zece ani este apropiatul președintelui, iar ochii lui ardeau. Este foarte important, deoarece [de obicei] te transformi într-o mașină ..”, – a spus călugărul. Atunci când el a fost întrebat dacă au discutat probleme ale statului sau ale politicii ruse, a râs și a spus că nu are competența de a da sfaturi cu privire la astfel de subiecte.

Schuster a spus că Parintele Makarios l-a identificat cu usirinta in poze pe Surkov:” Da, el este, Vladislav”.

A treia sursă, care a solicitat anonimatul, a confirmat că în acea zi (vizita lui Putin) l-a văzut pe Surkov pe Muntele Athos.

Potrivit jurnalistului, nu este clar cum a reusit Surkov sa ajunga la Athos ocolind sancțiunile UE.

Schuster aminteste că, atunci când Dughin a sosit pe un aeroport din nordul Greciei, poliția greacă l-a reținut. Dughin a fost surprins, pentru că Uniunea Europeană, spre deosebire de Statele Unite, nu l-a inclus în lista de sancțiuni.

„După ce a petrecut noaptea în arest, el a aflat că unii oficiali UE (probabil din Ungaria) l-au inclus în lista „persoanelor nedorite”, cea care a declanșat alarma pe aeroport,” – scrie autorul. Dupa presiuni din partea prietenilor lui Dughin din Ministerul elen de Externe, ideologul ”lumii ruse” a fost lasat sa intre liber în țară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top