arctica2„Vladimir Putin demonstrează un dispreț tot mai mare fata de principiile ordinii și comunității internaționale”, scrie The Times. Publicația explică punctul său de vedere: Rusia, în 2014, și-a arătat intenția de a recroi frontierele naționale în Europa, și în 2015 – si-a adus în mod deschis forțele în Siria pentru a consolida dictatura președintelui Assad. Acum, Putin își îndreapta atenția spre Polul Nord și zona arctică, unde are in plan construirea a șase noi baze militare.

Rusia insistă asupra faptului că consolidarea prezentei militare în regiunea arctica are caracter defensiv. In realitate este o provocare deschisă. „Regimul lui Putin în mod constant recurge la forța militară eludand standardele de interacțiune cu lumea”. Iar NATO trebuie să țină forțe navale în regiunea arctică, pentru a crea o contragreutate „agresivitatii” Rusiei.

Cu toate acestea, în joc nu este doar controlul mărilor, dar și posesia resurselor naturale. În conditiile recesiunii, care a fost declanșata de prețuri tot mai mici pentru materii prime și sancțiuni financiare occidentale, Putin încearcă să dea greutate mai mare pretențiilor ruse asupra depozitelor mari de petrol și gaze din mările nordice. În plus, încălzirea globală va deschide o noua ruta maritima de-a lungul coastei nordice.

„Pretentiile in probleme de suveranitate ar trebui să fie rezolvate prin legi, acorduri și reglementări, nu prin provocari. Strategia Rusiei în Arctica este ipocrita. Ca și în cazul Ucrainei și Orientului Mijlociu, acțiunea are loc chipurile la nivel de diplomație, dar de fapt este o afirmare unilaterala prin forță militară „- scrie ziarul.

În același timp, NATO în Arctica nu a luat nicio masura. Secretarul general al NATO ne asigura că alianta nu are intenții de a crește prezența în regiune. „NATO nu este o alianță agresiva. Este o organizație voluntară de state care au grijă de securitatea lor colectiva”- insistă autorul. Și având în vedere faptul că patru din cele cinci state de pe coasta arctică fac parte din alianță, NATO trebuie să răspundă la acțiunile lui Putin, arătând că securitatea în regiune este o preocupare a Aliantei Nord-Atlantice. „În cazul în care Rusia are de gând să militarizeze Arctica, NATO ar servi cauzei păcii și reducerii tensiunilor, menținând în același timp propriile capacități de răspuns militar naval”.

În special, autoritățile din statele membre ale Alianței trebuie sa fie atente la preocupările Norvegiei, care este direct afectata de răspândirea forței ruse. Autoritățile norvegiene sunt interesate sa păstreze regiunea arctică in afara tensiunilor internaționale. Și pentru a face acest lucru, NATO va trebui să folosească capacitățile de informații și sa creasca prezența militară.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (6 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to Time: NATO trebuie să salveze Arctica de amenințarea rusă

 1. yehudy spune:

  draga ivan, ce spui de interzicerea, pentru cetatenii si oficialii rusi, a conturilor in dolari, in euro, in franci elvetieni?
  draga ivan, normal ar fi ca in rusia, care tine la traditia ei, cetatenii rusi sa detina conturi numai in ruble si sa detina proprietati numsi in rusia 🙂
  draga ivan, daca ai sustine una ca asta ai deveni inamicul public al coruptului putin 🙂

 2. yehudy spune:

  draga ivan, singurul imeriu pe pamant acum este rusia!
  draga ivan, sa-ti explic si de ce rusia este singurul imperiu: in rusia sunt 22 de republici etnice, in rusia sunt 100 de limbi nationale recunoscute oficial!
  draga ivan, in rusia sunt 100 de popoare care sunt subjugate si exploatate de rusi!
  draga ivan, spui numai minciuni….
  draga ivan, daca te-ai uita in inima ta, in sufletul tau, ai intelege de ce rusia nu are nici prieteni, nici aliati, de ce rusia este singura in fata tuturor……

  draga ivan, faptul ca rusia nu are nici prieteni si nici aliati condamna rusia la dezintegrare…….

 3. Cristi spune:

  In afara de Oleg asta, mai e vreunul care scrie pe pagina asta?
  Nu de alta, dar daca il mai citesc mult, ma duc sa mă înrolez… in armata rusa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top