Dacă pana la alegerile organizate de separatistii din Donbas pe 2 noiembrie mai existau sperante ca pacea se va mentine în Ucraina, dupa aceasta data locuitorii din proximitatea zonei de razboi şi-au pierdut orice speranta. Atat Ucraina, cat și separatiștii pro-rusi au inceput mobilizarea personalului și achizitia de arme pentru următoarea rundă de lupte grele, – scrie Time.
Vasili Arbuzov, consilier municipal din Mariupol, a declarat jurnalistului Time: „Zi și noapte suntem bombardati din două direcții. Deci, da, cei mai multi se pregătesc pentru invazia care poate incepe în orice moment”.
Luni, președintele Ucrainei Petro Poroșenko a declarat că Mariupolul este pregătit de apărare: orasul are trei linii de fortificații, iar aparatorii dispun de arme moderne.
Dar ziarsitul Time se indoieste ca toate acestea vor reusi sa tina invadatorii pe loc.
„Noi abia am rezistat la atacul din august”, spune Serghei Taruta, fostul guvernator al regiunii Donețk. Atunci, spune Taruta, am rezistat datorita inventivitatii locale. Otelariile din oras au furnizat foi de oțel foarte groase cu ajutorul carora a putut fi realizat „un sistem de buncăre” la marginea orasului. Trupele ruse au incercat sa spulbere aceste buncare cu tiruri de artilerie, dar acestea au rezistat. Luptători ucraineni săreau din cutiile de oțel și trageau in coloanele rusesti cu lansatoare de grenade. Acest lucru a continuat timp de câteva zile, și în cele din urmă rusii au oprit atacul”.
Ruperea pacii a fost provocata de separatisti, care au organizat alegeri pe teritoriile controlate. Ca răspuns, Poroșenko a decis să revoce legea cu privire la statutul special al teritoriilor separatiste, concesii cheie oferite în luna septembrie pentru semnarea acordului de încetare a focului. In locul acestei legi Ucraina pregateste o blocada totala a zonelor separatiste (mai putin energia).
Incercarea de a-i face pe rebeli mai supusi probabil ca nu-si va atinge scopul, deoarece rusii au dat de inteles ca sunt gata să-i sprijine pe rebeli cu combustibil ieftin și provizii. Când tratatul de pace va fi rupt, ei vor fi tentați să-şi extindă teritoriul, iar Porosenko va trebui sa cedeze, de dragul mentinerii pacii, conchide Time.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.