ONUNațiunile Unite trebuie să pună capăt „barbariei lui Putin”, scrie Times. Pe de altă parte, Consiliul de Securitate al ONU își arata neputința în fața comportamentului agresiv al Rusiei.

În opinia autorului, ostilitatea care domnește astăzi în cadrul ONU nu a mai fost înregistrată din 1960 -, când Nikita Hrușciov bătea cu pantoful său de biroul oval.

La reuniunea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută, SUA au acuzat Rusia că acesta din urmă comite o ”barbarie” în bombardamentele sale din Alep. Iar Marea Britanie a declarat că Moscova este responsabila de crimele de război din Siria ale regimului Assad, deoarece ajută „setea anormală de sânge” a ”măcelarului” de la Damasc. În același timp, atunci când a luat cuvantul ambasadorul sirian, reprezentanți SUA, ai Marii Britanii și Franței au părăsit reuniunea Consiliului de Securitate al ONU.

Războiul din Siria și asediul orașului Alep demonstrează în mod clar nefuncționalitatea Națiunilor Unite, în special a Consiliului de Securitate. Există o gravă „nepotrivire” între sălbăticiile care au loc în teren, și eșecul puterilor mondiale de a ajunge la un acord de bază. Mai șocant este modul in care Rusia își foloseste dreptul de veto pentru a bloca orice consens între Orient și Occident, precum și pentru a anula orice mișcare în direcția păcii, dacă aceasta dăuneaza intereselor sale naționale. Ce face Rusia seamana foarte mult cu „obstrucționismul erei sovietice”, crede autorul.

„Acest lucru pune în pericol credibilitatea Consiliului de Securitate și rolul de arbitru în tot felul de conflicte”, – se mai spune în articol.Vitali Ciurkin

Rusia, fiind una dintre cele cinci țări cu drept de veto în Consiliului de Securitate, utilizeaza acest drept ori de cate ori este nevoie sa apere propriile încălcări ale dreptului internațional în Ucraina, sa-i protejeze pe dictatorii marioneta sau reputatia unor „tirani morti”, precum Slobodan Milosevic. Ea face asta pentru a-și menține poziția în regiunile care prezintă interes pentru ea, cum ar fi Balcanii și Orientul Mijlociu.

„Stagnarea în Organizația Națiunilor Unite a atins un punct critic”, – afirma editorialistul Times.

În același timp, Statele Unite ale Americii iau parte acum la cinci războaie – în Siria, Irak, Afganistan, Libia și Yemen, ca să nu mai vorbim despre războiul împotriva „ISIS” – si, cel mai probabil, aceste conflicte vor fi o povară și pentru următoarea administrație americana.

„Pentru a reduce treptat la zero aceste conflicte, avem nevoie de o ordine mondiala funcționala, nu de un bazar de precupețe, a caror vorbarie se termina întotdeauna cu rusescul ”Niet”, dupa „care se varsa si mai mult sange pe campul de lupta” – subliniază Times.

Problema, potrivit autorului, se află în structura Consiliului de Securitate al ONU. Consiliul trebuie supus unei renovări majore. Dar nu este clar dacă membrii Consiliului de Securitate au dorinta sa face ceva. Una dintre propunerile mai vechi prevede slăbirea dreptului de veto al Rusiei prin extinderea Consiliului de Securitate și aducerea numărul de membri permanenți la zece. În același timp, pentru un veto ar fi necesare cel puțin voturile a două state. În acest caz, diplomații occidentali ar avea ca scop să crească „prăpastia” dintre Moscova și Beijing, care uneori acționează ca „amici de drept de veto”.

O altă opțiune, și mai puțin probabila, este un acord între cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate prin care dreptul de veto sa se foloseasca doar în cazuri extreme.

ONU trebuie sa devina un organism care funcționeaza, iar Alep este clar exemplu care vorbește despre necesitatea schimbărilor”- rezumă publicatia Times.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,75 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Times: Consiliul ONU – vorbărie goală încheiată totdeauna cu ”NIET-ul” rusesc

  1. bogdan spune:

    Ospiciul Lumea Rusa este cel mai mare stat terorist din lume ! La ora actuala piticul dement este cel putin la fel de periculos precum era Hitler !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top