În capitala sudaneză Khartoum, unde continuă protestele antiguvernamentale, se află mercenari ruși din așa-numitele companii militare private, scrie joi ziarul britanic The Times.

Potrivit publicației, care citează reprezentanți ai opoziției sudaneze, în capitala tarii se deplaseaza, în vehicule blindate, albi înarmati si în uniforme de camuflaj. The Times publică ca dovada cateva fotografii.

Dovezi directe ale faptului că este vorba despre mercenari ruși nu exista. Totusi, anterior au existat rapoarte despre luptători din așa-numita unitate Wagner (finantata de omul de afaceri rus Evgheni Prigojin, un apropiat al lui Vladimir Putin), care ar fi activi în Sudan. Luptătorii acestei unitati au participat și la ostilitățile din estul Ucrainei și în Siria, precum și în Republica Centrafricană.

The Times sugerează că prezența rușilor are ca scop să-l ajute pe președintele sudanez Omar al-Bashir să facă față protestelor. Publicatia recunoaste totusi ca nu există dovezi directe privind participarea mercenarilor rusi la suprimarea protestelor în masă.

Totodata, prezența luptătorilor rusi în Sudan este explicata si prin creșterea activității Rusiei în Africa, în special în țări precum Republica Congo și Nigeria.

Protestele de masă din Sudan împotriva guvernării de aproape 30 de ani a președintelui Omar al-Bashir, care în Occident este acuzat de crime de război, au început în luna decembrie.

Omar al-Bashir însuși a vizitat Rusia de două ori, în 2017 și 2018, și s-a întâlnit cu Vladimir Putin, ministrul de externe Serghei Lavrov și ministrul apărării, Serghei Șoigu. El s-a oferit să le „deschidă drumul către Africa, ca să-i alunge pe americani de pe continent”. S-a anuntat inclusiv despre discutii cu privire la deschiderea unei baze militare rusești pe coasta sudaneză a Mării Roșii, inclusiv pentru nevoile Marinei și a Forțelor Aeriene ruse.

După cum a scris The Bell, la aceste întâlniri a participat și Evgheni Prigojin. Conform publicației, el s-a înțeles cu Omar al-Bashir cu privire la dezvoltarea în Sudan a exploatarilor aurifere prin firma „M Invest”, care îi aparține omului de afaceri rus (în fiecare an în Sudan se produc 100 de tone de aur, al treilea loc în Africa). Luptătorii ”Wagner” asigura paza si securitatea acestor exploatari. În paralel, mercenarii din Rusia joacă rol de instructori militari care pregătesc forțe speciale sudaneze, care acum sunt ocupate cu dispersarea protestelor antiguvernamentale.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Times: Mercenarii ruși din Sudan ajută la suprimarea protestelor antiguvernamentale

  1. bogdan spune:

    Apoi se stie ca porkul doar la furat, crime si minciuni se pricepe ! deci godacii se afla in locul perfect pt fisa lor tehnica de exploatare…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top