ISIS„Nașul” ISIS (Stat Islamic) este Stalin, scrie editorialistul The Times, Ben Macintyre. Dictatorul sovietic a murit cu 60 ani înainte ca în Irak și Siria sa înceapa să se contureze acest inuman califat fundamentalist. Dar arhitectii ISIS au început să creeze noul califat folosind exact aceleași metode pe care le-a utilizat şi Stalin, atunci când a creat, construit pe frica, statul sau spionoman”.

„KGB, serviciul est-german Stasi și serviciul Mukhabarat al lui Saddam Hussein – sunt părinţii directi ai securității ISIS” – afirma Macintyre.

Autorul a ajuns la această concluzie studiind documentele şefului ISIS – Samir Abd al-Muhammad Hlifavi (Haji Bakr), publicate in aceasta saptamana de revista Der Spiegel.

„Spionii, şi nu neofiții religiosi – aceasta este baza pe care a fost construit „Statul islamic”, – spune Mcintyre.

Din documentele lui Haji Bakr reiese ca sub acoperirea sediilor misionarilor deschise în Siria, in fapt s-au înființat birouri de recrutare. În vederea colectarii de informații pentru șantaj și control a diverselor grupuri și persoane fizice a fost implementata o rețea de spionaj. „Dar, în același timp, aceste agenții se aflau sub supravegherea altor organizații similare, subliniază jurnalistul. Toti trebuiau sa-i fileze pe toti – aceasta este rețeta caracteristica pentru totalitarism a paranoiei sistematice”.

„Dar metodele lui Bakr nu erau noi. Ele sunt produsul unui stat terorist creat de Saddam, al cărui sistem de supraveghere internă, la rândul său, a fost o progenitura a modelului sovietic de represiune și manipulare. Regimul Baathist al lui Saddam a fost o dictatură stalinistă, se numea altfel, dar toate elemente sociale erau controlate prin frică, incertitudine, precum și atotputernicele servicii secrete”.

În concluzie, Macintyre notează că „Statul Islamic” este o organizație pur seculara, care se ascunde sub masca fundamentalismului religios: „Atunci când rebelii au efectuat o perchezitie în casa lui Haji Bakr, au găsit o mulțime de dovezi că acesta era un spion de prima clasa. Nu au gasit însa nici macar un singur Coran”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (8 voturi, media: 3,50 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top