putinPutin a denaturat conceptul de „Lumea Rusă”, dându-i o semnificație politică: „Dacă esti vorbitor de limba rusă, atunci înseamna că faci parte din Rusia”. Conceptul este total aiuritor, pentru ca daca ar fi aplicat peste tot in lume, atunci Marea Britanie ar trebui acum sa lupte pentru refacerea imperiului sau din America de Nord, Spania si Portugalia sa trimita armatele in America Latina, iar China sa declare protectorate chineze toate cartierele chinezesti din metropolele SUA.

Istoricul britanic și jurnalistul Timothy Garton Ash scrie în The Guardian ca „Rusia si-a pierdut imperiul și inca nu si-a găsit locul în lume. Doar rușii pot decide cum va fi acest nou loc şi de cat timp va fi nevoie” – spune Ash. Expresia „a pierdut imperiul si nu a putut găsi locul sau în lume” a fost inițial folosita pentru a descrie sfarsitul Imperiului Britanic de către fostul secretar de stat american. „Britanicii știu foarte bine cât de dificil este să rămâi fără imperiu, și cât de greu este sa găsesti un nou sens. Unii, poate, vor spune că Marea Britanie nici pana astazi nu si-a gasit noul loc in lume” – scrie autorul.

Imperiul Britanic s-a dezintegrat lent, timp de douăzeci de ani, în timp ce Uniunea Sovietică s-a prăbușit în mai puțin de doi ani. Prăbușirea imperiului URSS ar fi fost impresionanta dacă nu ar fi cauzat confuzie și furie multor ruși. Iar in regimul lui Putin această reacție a atins proporții alarmante. „Acum, lumea îşi pune întrebarea: cum putem continua să construim dialogul cu Rusia? Cea mai mare greseala  este făcută de cei care in Europa îşi spun Putinversteher (cei care il înțeleg pe Putin) – si care îl confundă pe președintele rus cu poporul rus” – spune Garton Ash. Timothy Garton Ash

Cel mai adesea această eroare este facuta de germani.

„Scriitorul rus, Vladimir Voinovich mi-a relatat o poveste amuzantă. Într-o zi el lua cina cu un bancher german, care vorbea cu extrema compatimire despre Rusia, despre cat de ranita este aceasta tara, în mod constant invadata – de mongoli, polonezi, francezi și în cele din urmă de germani. Ar trebui să avem intelegere pentru sarmana tara. Voinovich nu a rezistat si a replicat: „Atunci de ce este atat de mare?”.

Voinovich este un reprezentant îndrăzneț al „Celeilalte Rusii”. El a criticat anexarea Crimeei și războiul din estul Ucrainei… El crede că Rusia are nevoie de o revoluție, dar nu una sângeroasa ca cea ucraineană (Maidan), ci de o revoluție în mintea oamenilor. Responsabil pentru ce se intampla in Rusia si Ucraina nu este doar Putin, ci societatea rusa in ansamblu, pentru ca ea permite președintelui sa faca orice vrea acesta.

„Cealaltă Rusie există cu adevărat. Este si politicianul de opoziție Boris Nemtov, si oamenii care aduc flori la locul asasinarii lui, pe care ei deja îl numesc „podul Nemtov”. Daca mulți rusi s-au speriat de aceasta crima, alti oameni in Rusia au devenit mai curajosi si au dublat rezistența la regim. Opozantul Alexei Navalnîi l-a acuzat direct pe Putin de crimă, „- spune Garton Ash. Alți reprezentanți ai „Celeilalte Rusii”: activiștii care au planificat marșul pentru pace și libertate; Lena Nemirovskaia, șeful Scolii de Stiinte Politice din Moscova; Pavel Durov, fondatorul retelei sociale ruse Vkontakte, care a trebuit să părăsească țara; Mihail Hodorkovski, fostul deținut politic; si altii.

Când Thomas Mann a fugit în Statele Unite de regimul nazist, el a spus: „Acolo unde sunt eu este Germania”. Toți oamenii enumerati mai sus au dreptul sa spuna: „Unde sunt eu, acolo este Rusia”. Dar atunci când Hodorkovski a declarat la un discurs al său la Londra: „Putin – nu este Rusia, Rusia – suntem noi”, cuvintele lui au fost mai degraba o declarație retorică decât o reflectare a realității obiective, spune Garton Ash.

Putin„Acțiunile lui Putin sunt susținute de un număr foarte mare din concetățenilor săi, și, prin urmare, şi Putin este Rusia” – a spus el.

Germanii stiu bine că, uneori, se întâmplă lucruri ciudate cu națiunile, iar atunci cand acestea se trezesc din „mahmureală” își dau seama despre grozaviile pe care le-au făcut.

„Decizia privind viitorul Rusiei, trasarea unei linii distinctive între națiune și imperiu, sunt imposibile fără dezvoltarea unui nou sistem de relații cu vecinii săi, cu care țara vorbește aceeași limbă și impartaseste repere istorice comune. Putin a denaturat conceptul de „Lumea Rusă „, dându-i o semnificație politică – „Dacă vorbesti ruseste, atunci faci parte din Rusia”. Dar acest lucru nu este așa, iar vecinii din Rusie nu sunt de acord”- spune autorul. El subliniază că, în Elveția locuiesc multi vorbitori nativi de limba germană, dar ei nu sunt parte din Germania.

La fel si in cazul lumilor francofone, anglofone si a hispanicilor. Acestea sunt strâns legate din punct de vedere economic, politic și cultural, dar nu sunt parte a vreunui imperiu.

„Am mai multe rude în Canada decât în ​​Marea Britanie – spune Garton Ash – între țările noastre există o relație specială – Aproape la fel ca între Rusia și Ucraina. Noi suntem literalmente o familie. Dar (si acum calmez rudele mele din Canada) Londra nu este dornica să anexeze Toronto și sa faca din America de Nord pamant britanic”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top