„Președintele“ autoproclamatei Republici Transnistrene, Vadim Krasnoselski, în discuțiile particulare deseori se plânge că Rusia este nemulțumită de consolidarea reintegrării regiunii separatiste cu Moldova, scrie Delfi, care citează o sursă apropiată ”guvernului” transnistrean, care a dorit să rămână anonimă.

„În ultimii ani, exporturile către UE au ajuns la 60%, ceea ce este mult, mult mai mult decât în ​​Rusia. În guvern toți sunt foarte îngrijorați de aceste cifre, se gândesc cum să le corecteze. Președintele se plânge în discuții private că rușii acum ne zic moldoveni! ” – a spus interlocutorul agentiei.

Totodata, Krasnoselski are cifre oficiale diferite, dar tendința spre slăbirea legăturilor economice cu Rusia este vizibilă de asemenea.

Potrivit lui Krasnoselski, structura exporturilor „republicii“ este după cum urmează: Uniunea vamală – 12%, Uniunea Europeană – 38%, alte țări – 50%.

În ultimii ani au existat numeroase schimbări în relațiile dintre Moldova și republica separatista: au fost refacute conexiunile telefonice și feroviare între Chișinău și Tiraspol, Chișinăul a început să recunoască diplomele Universității de Stat de la Tiraspol, fermierii moldoveni pot din nou să lucreze terenurile arabile de langa Dubasari, iar asupra Transnistriei s-a extins zona liberă de comerț cu UE, deoarece Tiraspolul a devenit parte din acordul de asociere și de liber schimb al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Totusi, pe teritoriul regiunii transnistrene se afla in continuare unitati ale armatei ruse – mai mult de 1.500 soldați, iar la depozitele militare din satului Colbasna se afla peste 20.000 tone de muniție și bombe.

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat o declarație care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Transnistriei.

Totodata, la 22 iunie, Adunarea Generală a ONU a adoptat o rezoluție privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană.

Documentul invită Federația Rusă „în deplină conformitate cu normele internaționale, în mod necondiționat și imediat sa finalizeze retragerea Grupului operațional al forțelor ruse de pe teritoriul Transnistriei, în conformitate cu angajamentele asumate la summit-ul OSCE de la Istanbul din 1999“.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Tiraspol: Rusia este nemulțumită de tendința reintegrării regiunii transnistrene cu Moldova

 1. eduard bumbac spune:

  Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) semnalează un nou caz de aflare ilegală în Zona de Securitate a militarilor din Grupul operativ al trupelor ruse (GOTR).

  În legătură cu aplicațiile militare desfășurate ilegal în ajun pe malul stâng al Nistrului, în regiunea plajei din s.Târnauca și în preajma podului de pietoni peste r. Nistru din or. Tiraspol, șeful militar superior al Forțelor de Menținere a Păcii din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova s-au deplasat, în dimineața zilei de 15 august, la fața locului pentru a monitoriza situația pe acest segment al Zonei de securitate. Deși aceștia se deplasau cu automobile cu simbolica Forțelor de Pacificare și a OSCE, în apropierea locului desfășurării aplicațiilor recente, au fost stopați de o ”patrulă militară” compusă din 7 persoane fără însemne de apartenență, care le-a îngrădit mișcarea. În discuție, membrii patrulei au recunoscut că fac parte din GOTR. După o perioadă de circa 30 de minute, suficientă pentru a ascunde alte eventuale prezențe militare în zonă, patrula s-a retras, iar șeful militar superior al FMP din partea Republicii Moldova împreună cu reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova, continuându-și mișcarea în teren, nu au fost în măsură să constate situația reală.

  De notat că patrula militară a GOTR se afla în Zona de securitate ilegal, fără acceptul / coordonarea cu CUC și Comandamentul Militar Întrunit.

  Aceste acțiuni ale GOTR, care continuă șirul de încălcări ale mecanismului stabilit de monitorizare a situației și de asigurare a regimului în Zona de Securitate, dar și cel al desfășurării misiunii de pacificare, nu pot fi calificate altfel decât o provocare repetată ce generează noi tensiuni în Zona de Securitate.

  Delegația Republicii Moldova în CUC cheamă insistent toate componentele Comisiei să respecte obligațiunile privind regimul în Zona de Securitate pe malurile râului Nistru, care decurg din Acordul cu privire la principiile de reglementare pașnică a conflictului militar în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, semnat la 21 iulie 1992.

 2. bogdan spune:

  Iar porcii kremlinezi au raspuns grohaind: guuuiiiiitzzz !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top