Fortele Aeriene ruse nu se pot lăuda cu nimic care ar fi comparabil cu aparatele aeriene de lupta din a cincea generație, cum ar fi F-22 Raptor sau F-35. Cu toate acestea, gratie unor modernizari succesive, Rusia a fost capabila sa creeze unele avioane de luptă excelente, scrie National Interest (NI).
Su-27
La vremea sa, aeronava a devenit un răspuns sovietic la aparate americane precum F-15 sau F-16. Su-27 poate transporta la bord o varietate de arme din clasa „aer – aer”, inclusiv rachete de rază medie multirol.
Su-27 și variantele sale sunt astazi pilotate de militari din intreaga lume. India și China au cumparat Su-27, și au dobândit, de asemenea, licență pentru fabricarea aparatului.
După prăbușirea Uniunii Sovietice, un număr de foste republici sovietice au păstrat cateva avioane Su-27; printre acestea Belarus, Kazahstan și Uzbekistan.
MiG-29
MiG-29 este mai mic ca Su-27 și nu poate concura cu acesta în viteză, raza de acțiune și calitate. Dar toate aceste neajunsuri sunt compensate de o caracteristică foarte importantă – manevrabilitatea.
De asemenea, MiG-29 este un avion de luptă multirol şi poate fi echipat cu rachete „aer-aer” R-60. Proiectat pentru lupta la scurta distanta, avionul este dotat cu arme pentru distrugerea de tinte terestre. MiG-29 s-a dovedit a fi o mașină extrem de dinamică, iar din 1983 a fost supus numeroaselor modificări pentru o varietate de sarcini.
Su-35
Din punct de vedere tehnic, Su-35 este o variantă a Su-27, dar din cauza modernizarii impresionante, aeronava merită statutul unui multirol de luptă independent. Fiind un fel de punte între avioanele de luptă din a patra și a cincea generație, Su-35 este echipat cu un motor comparabil cu cele utilizate pentru aeronavele PAK FA.
În prezent, Su-35 se afla numai în dotarea Forțelor Aeriene Ruse, dar nu nu este utilizat în mod activ.
PAK FA (T-50)
Luptător multirol din a cincea generatie, avionul invizibil Suhoi PAK FA iese în evidenta pe această listă, fiind singurul răspuns rusesc la avioanele din a cincea generație americane, cum ar fi F-22 Raptor si F-35 Lightning II. Atingând o viteză maximă de 2.600 de kilometri pe oră, PAK FA lasă cu mult în urma predecesorii săi din vremea Războiului Rece.
În timpul producției și testarii PAK FA, acesta s-a confruntat cu o serie de dificultăți, însă Forţele Aeriene ruse speră să primeasca aceste masini până la sfârşitul anului, pentru a efectua alte zboruri de încercare. În viitorul apropiat, Forțele Aeriene Ruse vor pfi robabil singurul utilizator de avioane PAK FA. Şi deşi Rusia a redus planul de achizitie a acestor mașini, totusi, pana în 2020, intenționează să aiba în serviciu 55 de avioane PAK FA.
Tu-160
Rusia a anunțat recent că va relua producția bombardierelor strategice din epoca sovietica Tu-160 Tupolev. Potrivit NI, Tu-160 este incredibil de rapid pentru un bombardier strategic. Acesta depaseste cu mult omologii sai din SUA, cum ar fi B1-B Lancer și B-52. Tu-160 poate transporta atât arme nucleare, cât și convenționale. De la bordul avionului pot fi realizate lansari de rachete cu focos nuclear cu o capacitate de 200 kilotone.
În 2015, Rusia este singura tara care mai opereaza Tu-160.
Noile planuri prevad construirea a 50 de aparate.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.
Pitikul anunta ca va produce un milion de lucruri noi – doar ca el nu are ruble nici cat sa intretina flota ruginita pe care o detine…
singura observatie pe care o am este ca National Interest (NI) este un blog al trolilor lui putin:) ma mir ca articolele din acest blog sunt publicate aici:) dar este ok sa ne cunoastem dusmanii:)