Reagan GorbaciovPotrivit istoricului Războiului Rece, Lee Edwards, cel care uita lecțiile istoriei este sortit să repete greșelile trecutului. De aceea, în acest război împotriva terorismului este necesar să ne amintim despre experiența războiului rece.

Autorul ne aminteste ce a reprezentat războiul rece care „în momentele cele mai liniștite ale sale a fost cald”. Se compune din războiul din Coreea, criza rachetelor cubaneze, revolta din Ungaria, Primavara pragheza, războiul din Vietnam și tulburările din Piața Tiananmen. Și era global – cuprindea nu numai părțile individuale ale Europei și Asiei, ci întreaga lume: „Oricare ar fi fost problema, era imposibil sa se evite războiul rece”.

Conflictul acestui război a abordat întotdeauna tema comunismului. Unii, spune Lee Edwards, cred că Uniunea Sovietică pur și simplu își urmărea interesele naționale. Cu toate acestea, „totalitarismul comunist” a fost și încă este un regim crud, pentru că teoria sa de stat implică utilizarea oricăror mijloace – până la teroare, tortura și dezinformare – pentru a atinge obiectivele. A fost o luptă de idei în toate domeniile – „politic, economic, moral și spiritual”: „a fost un conflict între bine și rău, libertate și tiranie, totalitarism și democrație liberală, capitalism și comunismul, ateism și teism”.

De asemenea, de începutul Războiul Rece este responsabila agresiunea sovietică. „Regimul comunist „prin natura sa amenința pe altii, oprima pe cei aflati în interiorul granițelor sale și îi ataca pe cei care se afla în afara.
Daca nu ar fi fost politica de izolare, lansata de Harry Truman, rezultatul războiului ar fi fost altul, subliniază istoricul. Această strategie a împiedicat răspândirea comuniștilor mai adânc „în Europa și Asia, și a permis construirea unei ” lumi libere”, a pus bazele pentru „lumea occidentală” si în cele din urmă a dus la victoria în Războiul Rece.

Anumite persoane au avut un rol hotarator in aceasta adversitate. „Lenin a început Războiul Rece, iar Stalin și succesorii săi au adus conflictul la nivel internațional. Truman, iar apoi Eisenhower și Kennedy au răspuns cu politici de descurajare. „În urma eșecurilor ”incalzirii” pe vremea lui Nixon și Carter, Reagan a reluat o serie de alianțe pentru a consolida puterea de apărare și „apoi a negociat de pe pozitie de forța cu Mihail Gorbaciov” – „liderul sovietic care în mod neintenționat a eliberat liberatea din sticla”.

După revoluția bolșevică, „totalitarismului comunist” a ucis peste 100 de milioane de oameni. De jumatate din aceste victime sunt vinovate sovietele ( „numai Stalin este responsabil pentru mai mult de 20 de milioane de morti”), iar Partidul Comunist sub conducerea lui Mao Zedong a dus la moarte intre 49-80 de milioane de oameni. Si lista ”contributorilor” nu se termina, subliniază autorul, mai sunt si alte sate: „Coreea de Nord, Cambodgia, Cuba, Vietnam, Nicaragua, Afganistan, Angola”.. „Mai mult de un miliard de oameni si azi sunt încă sub jugul comunismului”.

Cu toate acestea, scrie Lee Edwards , „Occidentul a câștigat Războiul Rece pentru că oamenii tânjesc după libertate”. Pentru a câștiga era nevoie atat de conducerea SUA și angajamentului lor față de politica de izolare, dar și de „alianța occidentală”. O parte integrantă a acestei victorii sunt „luptatorii pentru libertate” – Papa Ioan Paul al II-lea, Vaclav Havel, Lech Walesa, Alexander Soljenițîn, Andrei Saharov, Armando Valladares și Hu Hund. Iar când Reagan a încetat să mai fie președinte, în ianuarie 1989, ultimul lider sovietic Gorbaciov a recunoscut în mod public eșecul marxism-leninismului și inutilitatea unui astfel de imperialism, conchide istoricul.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (9 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Townhall: O sută de milioane de victime nu au salvat comunismul de prăbușire

 1. ANTIPUTIN spune:

  Chiar arme nucleare vom pune la hotare
  Afle Putin ca Romanu’i curajos, viteaz, tare
  Basarabia’i a noastra, sa ia laba de pe ea
  Altfel o sa’l deportam pe o neagra stea
  Genocidarul Putlin de’ar cere un Ruxit
  Imperiul lui de sange indat’ s’a naruit
  Popoare dezrobite din marea inchisoare
  Vor trai omeneste sub al dreptatii soare
  Ofteaza imPuxitul, pe tronu’i aurit
  Ar strivi Europa, dar bravii n’au murit
  Amar plange tiranul si’n nebunia lui
  Isi sapa singur groapa si’n tacanitul creier
  Isi bate luuung un cui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top