sf gheorghe„Țara despre care aproape nimeni nu știe (în lume) și care, de fapt, nu există, introduce o noua bancnota”, – scrie Die Welt. La prima vedere, această veste nu pare importanta, dar ar trebui sa-i acordam atentie: noua bancnota tocmai intrata în circulație în Transnistria are un aspect extrem de simbolic„ afirma publicatia.

În ciuda faptului că Transnistria nu este recunoscută deniciun alt stat, aceasta regiune emite din 1994 propria valuta care, desigur, se numeste rubla. Aspectul banilor arată clar obiectivul dorit de Transnistria – sa fie parte a Rusiei. Dar bancnote emise cu ocazia a 70 de ani de la victoria sovietică în al Doilea război mondial, confirma cu si mai mare insistenta acest lucru. Pe noile bancnote cu valoarea nominală de una și zece ruble a apărut Ordinul sovietic a Marelui Război pentru Apărarea Patriei cu panglica Sf. Gheorghe. Sub noua imagine scrie „1945 – 2015”. În partea de sus: „70 de ani de la Victorie”.

O parte esențială a imaginii este panglica în două culori. Aceasta a apărut pentru prima dată în timpurile Imperiului Țarist. Negrul simbolizează cenușa, portocaliul – foc. Panglica se considera că este un simbol a curajului si a cunoscut o relansare în regimul stalinist, în timpul celui de-al Doilea război mondial. Din 1945, ea a devenit pentru oamenii din Uniunea Sovietică simbolul victoriei. Cu toate acestea, în ultimii ani, panglica Sf. Gheorghe a devenit simbolul principal al milițiilor pro-ruse separatiste. De aceea, veteranii din Ucraina incepand cu acest an nu au mai folosit panglica in timpul festivităților dedicate zilei de 9 mai, aceasta fiind înlocuita cu o floare de mac stilizata.rubla1 rubla2

Dacă Transnistria pune pe bancnotele sale panglica Sf. Gheorghe – este o declarație politică clara.

Ucraina este ingrijorata pentru că acest teritoriu înca gazduieste trupe rusești, aflate in proximitatea partii de sud-vest a Ucrainei. Din Transnisria la Odesa sunt doar 20 de kilometri.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Transnistria își sfidează vecinii

  1. […] stat, aceasta regiune emite din 1994 propria valuta care, desigur, se numeste rubla, scrie paginaderusia.ro. Aspectul banilor arată clar obiectivul dorit de Transnistria – sa fie parte a Rusiei. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top