transnistriaRusia a refuzat republica separatistă Transnistria, dupa ce o delegatie condusa de liderul auto-proclamatului stat a cerur ajutor financiar de la guvernul de la Moscova, scrie Nezavisimaia Gazeta” (NG), care citeaza o sursă din cadrul Consiliul Suprem al Transnistriei.

Tiraspolul se aștepta să primească 100 de milioane de dolari pentru a efectua platile pensiilor și altor obligații sociale.

Potrivit lui Anatol Ţăranu, director al Centrului de Cercetări Strategice și Consultanță Politică din Republica Moldova, refuzul este dictat de schimbarea atitudinii Kremlinului fata de republica separatistă, care ar putea fi oferita în schimbul recunoașterii de catre comunitatea internationala a anexarii Crimeei de catre Rusia.

Sursa NG” din Consiliul Suprem al Transnistriei a declarat cererile transnistrenilor au fost refuzate de guvernul rus. Potrivit sursei, Moscova și-a exprimat nemulțumirea față de zborurile charter cu care se plimba președintele transnistrean Evghenii Șevciuk, și au motivat dificultățile economice din Rusia„.

TransnistriaAnatol Ţaranu a menționat că Moscova îşi schimba opiniile cu privire la Transnistria, care a fost denumita deseori un avanpost rusesc pe drumul spre Balcani. Acum acest rol l-a preluat Crimeea.” Rusia este într-o situație dificilă din cauza Crimeei, a situației din partea de est a Ucrainei, precum și din cauza crizei economice. Transnistria devine o povară prea mare pentru Moscova”, afirma analistul.

Economia Transnistriei este în stare critică nu funcționează sau sunt active la capacitate minima întreprinderi care, pe deasupra, utilizeaza resurse energetice ieftine sau gratuite din Rusia. Datoria pentru gaze a Tiraspolului este de 5 miliarde de dolari. Energia electrică este furnizată fabricilor locale de Moldavskaia GRAS, cu proprietar din Rusia. În plus, nu s-au stins inca scandalurile financiare ale familiei fostului lider transnistrean, Igor Smirnov„, a spus Ţaranu.

Expertul a mai menționat faptul mass-media a scris despre plecarea unor importanti jucatori economici din Transnistria, fapt care indică scăderea rentabilității întreprinderilor, precum și o schimbare în poziția Moscovei în raport cu regiunea prorusă.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top