fridmanDeşi iniţial a refuzat tranzactia în urma căreia divizia DEA a grupului de utilităţi RWE era vanduta unui investitor rus, Guvernul de la Berlin pana la urma a acceptat deal-ul, informează Reuters citând surse apropiate înţelegerii.

Investitorii care vor prelua filiala de petrol şi gaze a grupului de utilităţi RWE sunt conduşi de oligarhul rus Mikhail Fridman, al doilea cel mai bogat om din Rusia.

Anterior, în luna iunie a acestui an, Ministerul german al Economiei a anunţat că ar putea bloca această tranzacţie de 5,1 miliarde de dolari prin care Mikhail Fridman şi partenerii săi din consorţiul Letter One ar urma să pună mâna pe aproximativ 190 de licenţe sau concesiuni de petrol şi gaze din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa de Nord.

Teoretic, Guvernul german poate invoca o clauză din legislaţia referitoare la comerţul exterior care îi permite să blocheze un acord de preluare dacă operaţiunea ameninţă „ordinea şi siguranţa publică”, însă ar fi vorba de o decizie fără precedent.

La fel ca şi alte companii germane de utilităţi, RWE are probleme în a se adapta la procesul de tranziţie energetică din Germania. Decizia autorităţilor de la Berlin de a renunţa treptat la energia nucleară, concurenţa venită din partea energiilor regenerabile şi cererea slabă de energie în Europa au condus la scăderea la jumătate a valorii bursiere a RWE în ultimii patru ani. Pentru a-şi reduce datoriile, care în prezent se situează la peste 30 de miliarde de euro, grupul a decis să-şi reducă personalul şi să vândă anumite active printre care şi DEA.

SUA şi UE nu recunosc anexarea Crimeii la Rusia şi, începând din luna martie, au impus mai multe valuri de sancţiuni împotriva unui număr de politicieni ruşi, oameni de afaceri şi companii.

În replică, la începutul acestei luni preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret care interzice importurile de produse agricole şi alimentare provenite din ţările care au impus sancţiuni Rusiei în contextul crizei din Ucraina.

Cu o avere personală de 16,5 miliarde de dolari in 2013, Fridman a ocupat locul 2 in lista celor mai bogati oameni de afaceri din Rusia, conform revistei Forbes.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top