curs rubla

Orice s-ar zice, Rusia este un gigant economic cu puncte nevralgice dar şi cu puncte tari. Departe totuşi de SUA şi China ca volum de mărfuri şi bani , imperiul rus are câteva coordonate strategice pe care îşi construieşte întreaga economie.

Pentru guvernul de la Moscova, cele mai importante segmente pe care şi-a concentart eforturile în ultima perioadă sunt constituite de axa petrol-rublă-grâu. Atât de legate sunt acestea între ele încât regimul Putin a trebuit să umble la rotiţele celorlalte componente de fiecare dată când una din ele se modifica brusc.

Picajul preţurilor  la petrol a dus instantaneu la o devalorizare a rublei dar şi la o creştere artificală a preţului grâului la export printr-o taxă de minim 35 de euro pe tonă(15% din valoarea transportului şi 7.5 euro pe tonă metrică).

Devalorizarea rublei a atenuat scăderea veniturilor din petrol, cheltuielile guvernului fiind în special în ruble.

Următorul pas era păstrarea preţului pâinii la o valoare rezonabilă.

Rusia a adoptat deasemenea şi o îngreunarea a eliberării de certificate de export pentru a limita cantitatea de grâu rusesc ce va părăsi ţara.

Rusia a exportat 14,4 milioane de tone în iulie-decembrie 2014 dar măsura a dus la un declin al exporturilor cu 6.5%.

Măsura Rusiei nu a scumpit însă grâul la nivel mondial datorită unei producţii globale excedentare în timp ce măsura similară din 2008 a scumpit grâul la Chicago cu 47%.

Declanşarea măsurilor a provocat-o preţul petrolului care de la 105 de dolari în ianuarie 2015 a ajuns la circa 65 de dolari barilul în mai 2015. Scăderile de  30%-40% au fost reflectate de o devalorizare a rublei între aceeaşi parametri.

Iată mai jos un grafic al scăderii preţului petrolului cu momentele cheie care au dus la declinul său: SUA devine cel mai mare producător de petrol, Libia măreşte producţia, scăderea cererii europene de petrol după prognoza FMI, şi măsurile succesive ale OPEC de mărire a producţiei şi -atenţie  -de scădere a prognozelor de cerere.

Preţul barilului începe să crească uşor pe măsură ce China încearcă să crească cererea diminuată, astfel că şi rubla dă semne de revenire iar ca ultim efect, se remarcă scoaterea taxei pe export la grâu.

petrol

 

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Tripleta strategică a economiei Rusiei: Petrol-rublă-grâu. Cum au „umblat” ruşii la rotiţele acestui mecanism

  1. rsumy spune:

    Din cauza Chinei (cumpara masiv la pret mic ptr. vremuri negre), pretul petrolului a sarit de 65$/baril.
    Sauditii nu cresc productia, nemultumiti de politica impaciutoare a lui Obama fata de Iran.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top