Mâine, 11 iulie, la Bruxelles, se deschide summit-ul NATO. La acest eveniment va participa președintele american Donald Trump, care, în ajunul reuniunii, i-a criticat din nou pe aliații europeni pentru că nu doresc să mărească bigetele de apărare. Iar dupa câteva zile, la 16 iulie, încept primele discuții bilaterale dintre Trump și Vladimir Putin la Helsinki.

În ajunul acestor evenimente, țările baltice și Scandinavia au fost vizitate oficial de Bob Corker – președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Senatul Statelor Unite si unul dintre cele mai puternici critici ai lui Trump din Partidul Republican. Publicatia „Medusa” a vorbit cu Corker despre viitorul apropiat al politicii externe americane.

– Ce așteptari aveți de la summitul NATO care urmează?

– În primul rând, că președintele Trump să exprime sprijinul sau deplin pentru aliații noștri din NATO și sa confirme regulile care au stat la baza acestei organizații. Nimeni nu trebuie să aibă nicio îndoială  [că SUA le susține]. Nu ar trebui să se întâmple situații scandaloase ca cele care au avut loc la summitul G7. În caz contrar, va fi o lovitură pentru valorile democratice și va întări poziția lui Putin.

– Și ce va aștepați de la întâlnirea cu Putin?

„Nu cred că cineva are o idee exactă despre asta”. Da, bineînțeles, este bine că președintele nostru se va întâlni cu președintele Rusiei. Dar nici măcar nu știu despre ce vor vorbi, agenda reuniunii nu a fost încă publicată. Sincer vorbind, este greu să ne imaginam ce ar putea fi discutat acolo. Nimeni nu are nicio idee despre care este, de fapt, scopul acestui summit.

Bineînțeles, relațiile bazate pe valorile democratice, pe eradicarea corupției, ar fi pentru binele rușilor, americanilor și popoarelor Occidentului. Dar președintele Putin nu arată niciun interes în acest sens. Cu toate acestea, acum avem ceva de discutat. Unul dintre subiecte este reducerea amenințării nucleare. În plus, ambele țări privesc îngrijorat la creșterea terorismului. Deci avem niște interese comune. Dar, desigur, în momentul de față există mai multe zone în care abordările noastre sunt opuse.

– După părerea dvs., chesiunea ucraineană rămâne cheia relațiilor dintre SUA și Rusia?

– Avem multe dezacorduri cu Trump pe tema Crimeei și Ucrainei de Est, despre daunele pe care acțiunile Rusiei le provoacă sistemul democratic ucrainean și care, desigur, necesită un răspuns. Aceasta este o întrebare importantă și trebuie să rămânem fermi pe pozițiile noastre. Dar avem probleme nu mai puțin acute inclusiv în Orientul Mijlociu.

– Puteți admite că, după declarațiile sale recente, președintele Trump ar putea recunoaște anexarea Crimeei la Rusia?

– Sper că acest lucru nu se va întâmpla. Asta ar fi o mare greșeală. Dar într-adevăr se comportă ca și cum ar fi o problema deschisă. Din nou, tot ce rămâne este să sperăm.

Întrebarea pe care sper că președintele Trump o va ridica la întâlnire, deși nu a fost prea activ în acest sens, este cea a participării Rusiei la subminarea regimurilor democratice. Adică interferența în procesul electoral, care face parte din tacticile hibride practicate de Putin în diferite țări și regiuni. Și toate încercările posibile ale președintelui Trump de a arăta că noi nu avem interese în Crimeea vor fi in spirjinul în continuare al eforturilor lui Putin de a destabiliza situația.

Dar sper că suntem fermi, că președintele Trump este ferm. Putem lucra în domeniul intereselor comune, dar Putin trebuie să înțeleagă în mod clar că nu vom ceda în acele probleme care sunt atât de importante pentru noi.

„Aveți speranță, dar nu pare să existe nicio certitudine …”

– Nu sunt sigur cum, probabil, nimeni nu este sigur. Mă îndoiesc că și cei mai apropiați consilieri ai domnului Trump pot spune ceva despre planurile sale.

– Pot Rusia și SUA să aibă o poziție comună în problema siriană?

– Știu că țara noastră ar dori ca Iranul să părăsească Siria. Nu vă pot spune cât de mare este influența Rusiei asupra acestui lucru, dar ar putea fi subiect de discuție. Între timp, am permis rușilor, sirienilor și iranienilor să avanseze în sud-vestul Siriei, ne-am retras de acolo, fapt care contrazice propriile noastre declarații politice. Din nou, vorbesc despre noi ca națiune, nu știu ce părere are președintele Trump în această privință.

– Cum credeți, cât de eficient este stilul diplomatic al lui Trump? Adică diplomația personală: mai întâi o întâlnire cu Kim Jong-un, acum cu Putin?

– Am mari temeri în legătură cu declarațiile sale din ultimele săptămâni. Eu, din nou, am un alt punct de vedere asupra problemelor pe care se exprimă el însuși. Și, sincer, cred că majoritatea membrilor Congresului, de asemenea, nu împărtășesc abordările președintelui, inclusiv pentru că lasă deschisă problema statutului Crimeei. Acest lucru subminează din nou situația internă din țările care sunt aliații noștri din Europa.

Nu există obiective clare, nu există o viziune clară asupra perspectivelor. Nu vreau să par pesimist, dar am foarte puțină încredere în rezultatul bun [al acestei strategii]. Doar pe baza comentariilor pe care Trump le face în ajunul summitului.

– La începutul lunii iunie ați spus că împreună cu alți membri ai Senatului studiați posibilitatea limitării prerogativelor prezidențiale in sectorul economic, pentru a opri războiul comercial pe care Trump l-a început. Există deja rezultate?

„Cred că, în America, abia începem să realizăm pagubele cauzate de tarifele aprobate eludand Congresul. Sper că presiunea asupra președintelui va continua, iar Congresul va fi în măsură să răspundă la politica tarifară, esența careie este că, pentru un motiv oarecare, sa stabileasca taxe pentru aliații și prietenii noștri în scopul influentarii Chinei, care, se pare, nu este foarte îngrijorata în această problemă. Sper ca Congresul să se opună acestui lucru. Este important pentru mine să ne contrapunem Chine împreună cu prietenii și aliații noștri, astfel încât să acționăm concertat.

– Cum evaluați politica economică a lui Trump în ansamblu? Uneori se poate auzi că multe dintre măsurile pe care le-a luat erau de mult așteptate, chiar dacă sunt în contradicție cu ideile obișnuite.

– Succesele nu sunt legate de taxe. Știți că Congresul a efectuat reforma fiscală, care a constat în dereglementarea economiei și a ajutat la îmbunătățirea situației. Acest lucru a fost făcut de Congres și, nu neg, de cineva din cadrul executivului. Dar rădăcinile acestor succese, repet, nu se află în domeniul reglementării tarifare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to „Trump se comportă ca și cum statutul Crimeei este discutabil” – Bob Corker, influent senator republican

 1. Vlad Gelu spune:

  Acest cunoscut senator ar face bine sa propuna in senat retrocedarea teritoriilor ocupate abuziv de SUA de la Mexic !

  • Clau spune:

   Godac Vladislav, daca voi va intoarceti la cele cateva hectare din jurul kotetzului/kremlinului sunt convins ca si americanii vor renunta in favoarea Mexicului la pamanturi. Nu uita godace ca voi rusnacii sunteti urmasii mongoloizilor hoardei de aur… ati fost si sunteti un trib de talhari cretini si necivilizabili!

 2. bogdan spune:

  Va fi un mare faaaassss !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top