nori negri KremlinRusia a prezentat Kievului și Bruxellesului o lista cu pretentii menita sa aduca schimbari importante in textul Acordului de asociere UE-Ucraina, scrie publicatia Zerkalo Nedeli.

Fără sa explice cu ce drept dicteaza politica externa a unui stat suveran, Moscova cere UE sa elimine circa 20% din articolele prevăzute în acordul de liber schimb, scrie ziarul.

Analiza documentelor realizata de publicatia citata arată Rusia vrea ca din intelegerea de liberalizare a comerțului UE-Ucraina sa fie eliminate în total 2.376 de linii tarifare din cele 11.600 specificate în acordul de asociere, adica mai mult de 20% din bunuri.

Aminimt că, la consultările preliminare Ucraina, UE și Rusia s-a convenit Rusia va prezenta anumite propuneri de modificările la textul Acordului de asociere, dar acestea vor viza doar domenii neesenţiale – reglementări tehnice, măsuri sanitare și fitosanitare, administrare vamală.

Cu toate acestea, Moscova vrea mai mult si propune modificări de substanta inclusiv în domeniul liberalizarii tarifelor şi a energiei.

Potrivit experților consultați de publicația citata, pentru a satisface toate pretentiile rușilor, UE ar trebui sa obțina un nou mandat pentru negocieri, iar discutiile propriu-zise ar putea dura aproximativ doi ani.

Moscova insistă ca Ucraina să intre în Uniunea Eurasiatică

Totodata, prin cererile de modificare al Acordului de asociere trimise catre Ucraina și UE, Rusia vrea ca Kievul sa nu fie împiedicat sa se integreze în Uniunea Vamală Eurasiatica, scrie „Zerkalo Nedeli„, cu referire la document.

În special, partea rusă a „dres” anumite parti din Acordul de asociere care împiedică, în opinia Federației Ruse, participarea în continuare a Ucrainei în asociații cu state, altele decat UE.”

putin big brotherAstfel, acordul va indica faptul că scopul asocierii între Ucraina și UE nu aduce atingere în mod direct sau indirect intereselor altor organizații, și va păstra dreptul suveran al Ucrainei de a participa şi la alte asociații de state…  „- se arata in documentul trimis de Rusia celor doua parti.

Reamintim, saptamana viitoare, Parlamentul European va vota pentru ratificarea Acordului de asociere între Ucraina și UE.

Anterior, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin a spus textul Acordului de asociere între Ucraina și UE nu se va schimba și i-a îndemnat pe colegii sai din Rusia sa „nu-si faca iluzii.

Şi președintele Poroșenko a asigurat textul acordului va rămâne neschimbat, iar adoptarea sa va contribui la punerea în aplicare a reformelor stricturale în Ucraina.

plan de pace porosenkoIntegrarea noastră în UE este alegerea noastră de civilizație, care în niciun fel nu este îndreptate împotriva cuiva. In schimb, acordul va avea un efect pozitiv asupra relațiilor cu toți vecinii noștri, în special în domeniul economic„, a declarat Poroșenko.

Comisarul european pentru comerț, Karel De Gucht, a declarat în timpul discuțiilor de la Minsk că textul Acordului de asociere între Ucraina și UE nu poate fi schimbat.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top