Mark Lyall GrantUn număr de țărimembre ale Consiliului de Securitate al ONU și-au exprimat îngrijorarea cu privire la trimiterea de către Rusia a unui convoi cu ajutoare umanitare la est de Ucraina, a declarat reprezentantul permanent al Marii Britanii la ONU, Mark Lyall Grant, la sfârșitul reuniunii de urgență în legătură cu criza  din Ucraina.

În cadrul discuțiilor nu a existat un punct de vedere comun, deși majoritatea țărilor și-au exprimat îngrijorarea și au calificat aceste acțiuni ale Rusiei drept pas unilateral ilegal a afirmat Grant, citat de Interfax”.

Potrivit ambasadorului Marii Britanii la ONU, Rusia s-a apărat susținând acțiunile ei au fost cauzate de nevoi umanitare, în timp ce Ucrainaintarzia nejustificat convoiul umanitar”.

La rândul său, reprezentantul permanent al Rusiei la organismul mondial, Vitali Ciurkin, a declarat reporterilor dupa reuniune spunand ca Rusia le-a amintit membrilor Consiliului de Securitate al ONU ca a trimis ajutoarele umanitare în partea de est a Ucrainei doar după ”primirea acordului oficial” de la guvernul Ucrainei.

Potrivit reprezentantului permanent rus, în timpul discuției, el a amintit, de asemenea, în luna iulie, Consiliul de Securitate a adoptat Rezoluția 2165, care a autorizat furnizarea directă de ajutor umanitar în Siria fără acordul Guvernului.

Acest lucru este, de asemenea, o inovație juridică care nu poate fi ignorata, dar nu este cazul nostru (fortarea frontierei cu Ucraina – n.r.) pentru ca putem presupune că am obținut consimțământul guvernului (de la Kiev – n.r.)„, a mai spus diplomatul.

Practic, Rusia s-a substituit ONU si a decis unilateral daca e cazul sau nu sa respecte dreptul international si siveranitatea unui stat membru ONU.

Evident ca tupeul Kremlinului a fost sustinut si tratat cu înțelegere de China și tari din America Latină, dupa cum s-a grabit sa anunte ambasadorul rus.

Reprezentantul Rusiei nu s-a ferit sa arunce cu noroi in autoritatile de la Kiev.

Vitali CiurkinUneori se parea la Kiev nu există un lanț clar de comandă, deoarece unele dintre asigurările date (Rusiei), la un nivel foarte înalt, erau anulate pe teren de alți oficiali, care spre exemplu nu au dat ordine Serviciului de Grăniceri  sa permita transportului sa intre in tara citeaza Reuters declaratia lui Ciurkin. Acest joc nu poate continua la nesfârșit.” Am asteptat destul de mult și era timpul să ne deplasam„, a adăugat el. Și asta este ceea ce am făcut.”

Vineri seara, Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit pentru o ședință închisă cu privire la situația din jurul convoiului umanitar rus care a fortat intrarea în estul Ucrainei. Reuniunea Consiliului de Securitate a fost convocata la cererea delegației lituanene.

Totodata, preşedintele american Barack Obama şi cancelarul german Angela Merkel au apreciat, vineri, în cursul unei conversaţii telefonice, că Rusia s-a angajat într-o „escaladare periculoasă” în Ucraina, masând o prezenţă militară importantă la graniţă şi trimiţând un convoi umanitar.

Casa Albă a anunţat, într-un comunicat, că cei doi lideri şi-au exprimat „îngrijorarea” faţă de numărul mare al militarilor ruşi staţionaţi în apropiere de graniţa cu Ucraina, faţă de prezenţa personalului militar rus în Ucraina şi faţă de tirurile ruse de artilerie asupra teritoriului ucrainean.obama merkel

Aceste elemente indică faptul că Rusia s-a angajat într-o „escaladare periculoasă” în Ucraina, au apreciat Obama şi Merkel, care au insistat asupra „unei încetări a focului bilaterale însoţite de închiderea frontierei şi un control efectiv al graniţei” ruso-ucrainene.

Potrivit lor, este „imperativ” ca vehiculele ruse cu ajutor umanitar la bord să părăsească teritoriul ucrainean, apreciind că trimiterea acestui convoi fără autorizarea Kievului constituie o „provocare suplimentară şi o încălcare a suveranităţii Ucrainei”.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top