tevi conductaAlegerea unui loc pentru a face o declaratie importanta joacă un rol nu mai puțin important, decât declarația în sine. Vladimir Putin a ales sa anunte abandonarea proiectului de gazoduct South Stream în capitala Turciei – Ankara. În același timp, el a promis autorităților turcești o reducere de 6% din pretul gazului rusesc şi suplimentarea cu 3 miliarde de metri cubi de gaze a livrarilor prin intermediul Blue Stream. În plus, Putin a vorbit despre perspectiva construirii unei noi conducte prin Turcia, pentru a furniza gaze în țările din sudul Europei.

Conducta South Stream în lungime de 2.400 km trebuia să treacă pe sub Marea Neagră și sa conecteze Rusia cu Bulgaria. Ar fi permis furnizarea in Europa, ocoling Ucraina, circa 63 miliarde de mc de gaze naturale.

Cu toate acestea, UE s-a opus proiectului pentur ca nu vrea o diversificare a dependentei fata de Rusia, ci o diversificare a surselor.

La Ankara, Putin a declarat Turcia este un partener strategic” pentru care Rusia este gata să reducă prețul gazului. Astăzi, Rusia furnizează anual 16 miliarde de metri cubi de gaz in Turcia. Comparativ, cu South Stream, cu o capacitate a conductei prevazuta să fie de 63 de miliarde de metri cubi pe an, este o nimica toata.

TANAP proiect-cheie pentru Ankara

Potrivit documentului semnat intre Moscova și Ankara, sub Marea Neagra va fi trasa o noua conducta care va livra Turciei 14 miliarde de metri cubi de gaze, iar diferenta pana la 63 de miliarde va fi livrata la granița cu Grecia, potrivit TASS.Putin Erdogan

Planurile rușilor ar putea spori importanța geopolitică a Turciei ca centru de distributie a gazelor naturale spre Europa. Între timp, proiectul prioritar  pentru Turcia în sectorul energetic este TANAP, conduca care va aduce gaze in Europa, ocolind Rusia, din câmpul Shah Deniz2″ de la Marea Caspică. În prezent, teritoriul Turciei este deja tranzitat de petrolul din Azerbaidjan și Irak care ajunge în țările mediteraneene.

Construcția conductei propuse de Putin ar consolida rolul Turciei ca un pod între Est și Vest în sectorul energetic, spune Hasan Selim Ozertem, expertul USAK. Dar, totodata, comporta si un alt risc – geopolitic.

Dependența de Moscova

Potrivit autorităților turce, noul proiect rusesc nu va crea concurență conductei TANAP. Dar potrivit economistului Mustafa Sonmez, Ankara ar trebui să nu-si faca mari iluzii cu acest proiect. Pentru tranzitul de gaz și petrol prin teritoriul său Turcia primește anual aproximativ 2 miliarde dolari sub forma de taxe si redevente, care nu reprezinta nici 2 sută din exporturile sale spune expertul într-un interviu pentru DW. Însa, acest nou proiect poate spori dependența Turciei de Rusia, a avertizat Sonmez.
In prezent, gazul din Rusia reprezintă aproximativ 60 la sută din importurile de gaze ale Turciei, a declarat Sonmez:

Chiar și astăzi sectorul energetic din Turcia este puternic dependent de Rusia„.

Noua conductă va consolida şi mai mult aceasta dependenta de Moscova, iar experienta tarilor aflate in situatii similare arata ca nu e bine sa depinzi de Rusia. Mai devreme sau mai tarziu, Kremlinul va folosi acest lucru ca arma politica impotriva ta.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Turcia îşi întinde benevol gâtul spre ştreangul rusesc

  1. rsumy spune:

    Turcia se joaca cu focul.
    Adio intrare in UE… :).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top