OMCAutoritățile turce  pregătesc dosarul pentru o plângere la OMC în legătură cu introducerea sancțiunilor economice de catre Rusia, a declarat ministrul turc al economiei, Mustafa Elitas, citat de The Daily Sabah.

Ministrul a comparat relațiile cu Rusia cu prognozele meteo: „Uneori e soare, uneori cer noros, alteori ploua”.

„Când este cer noros, acțiunile lor nu sunt în concordanță cu normele comerciale internaționale”, – a spus el, adăugând că ministerul a instituit un organism special pentru a centraliza plângerile oamenilor de afaceri turci care lucrează cu parteneri ruși.

Elitas a declarat reporterilor că, în prezent, partea turcă adună dovezi. Ministrul a promis că in instanțele internaționale vor fi restabilite toate drepturile celor care au avut de suferit de pe urma sancțiunilor ruse.

El a subliniat că schimburile comerciale trebuie să aiba un fundament moral. „Antreprenorii au avut încredere în guvernul rus și au investit bani în aceasta țara. Noi încercăm să fim calmi, dar așteptam embargoul împotriva Turciei” – a spus Elitas.

În plus, ministrul a vorbit despre „planul de rezervă” al Turciei de a redirecționa exportul destinat Rusiei către alte țări, in special din Africa.

Reamintim, după incidentul cu bombardierul rusesc Su-24, doborat de Forțele Aeriene turce, Moscova a impus sancțiuni economice împotriva Ankarei.

Pe 1 ianuarie 2016 a intrat în vigoare interdicția privind importul anumitor materii prime agricole și alimentare din Turcia.

În plus, organizațiile turcești sau companiile controlate de cetățeni turci nu mai pot desfasura activitati pe piata rusa de constructii, inginerie, industria turismului și industria hotelieră. Sancțiunile includ si eliminarea regimului de vize cu Turcia.

În 2014, Rusia a importat din Turcia produse agricole și alimentare in valoare de 1.764 milioane de dolari. Cu un an mai devreme – 1.750 milioane de dolari. Importurile din Turcia în volumul total al importurilor din Rusia s-au ridicat la 4,3%.

Recent, adjunctul ministrului  Dezvoltării Economice al Rusiei, Alexei Lihaciov a spus că cifra de afaceri dintre Rusia și Turcia la sfârșitul anului 2015 nu va depăși 18-19 miliarde de dolari, iar în 2016 va scădea cu cel puțin 800 milioane de dolari.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top