TuskFostul premier Donald Tusk a declarat că împărţirea Ucrainei nu a fost menţionată niciodată în vreo întâlnire pe care a avut-o cu preşedintele rus Vladimir Putin, contrazicând declaraţii în acest sens ale fostului ministru de Externe Radoslaw Sikorski pentru Politico, relatează Radio Polonia.

„Întreaga poveste arată că memoria umană este failibilă”, a declarat vineri dimineaţa pentru postul de radio TOK FM Tusk, care urmează să devină preşedintele Consiliului European în decembrie, sporind situaţia stânjenitoare în care se află fostul său ministru, care a declarat luni pentru site-ul revistei americane că Putin a oferit Poloniei să se alăture Rusiei şi să împartă Ucraina.

Sikorski a declarat marţi într-o conferinţă de presă că l-a înşelat memoria şi că întâlnirea dintre Tusk şi Putin nu a avut loc la Moscova, cum a spus iniţial, ci la Summitul NATO de la Bucureşti, potrivit Mediafax.

Tusk, care a fost premierul Poloniei din 2007 şi până în septembrie anul acesta, a confirmat că nicio întâlnire de acest fel nu a avut loc în capitala rusă. „Ucraina nu s-a aflat niciodată pe agenda discuţiilor pe care le-am purtat cu preşedintele Putin”, a declarat el, adăugând că întâlnirea care a avut loc la Moscova în februarie 2008 nu a fost tête-à-tête, ci de grup, la care au participat „patru sau cinci persoane”.

Sikorski

Radoslaw Sikorski

Când şi-a retractat declaraţiile iniţiale pentru Politico, Sikorski a declarat că a confundat aşa-zisa întâlnire de la Moscova cu declaraţiile pe care Putin le-a făcut la Bucureşti, trei luni mai târziu, când preşedintele rus i-a spus preşedintelui american de atunci, George W. Bush, şi altor lideri occidentali că „Ucraina nu este o ţară”.

Tusk a subliniat că, de la început, Sikorski „nu a explicat cel mai bine acest subiect” şi că a apărut o confuzie din cauza „numeroaselor declaraţii pe care autorităţile ruse le-au făcut despre Ucraina”. „Atunci când Sikorski a declarat că l-a înşelat memoria, subiectul s-a încheiat”, a apreciat Tusk vineri dimineaţa.

Partide de opoziţie au reacţionat cu furie după comentariile iniţiale ale lui Sikorski, întrebând de ce – dacă Rusia a sugerat împărţirea Ucrainei ca în secolul al XIX-lea ţarist – fostul ministru de Externe nu a informat Parlamentul sau preşedintele Poloniei şi comunitatea internaţională despre aceste planuri.

Şeful administraţiei de la Kremlin Serghei Ivanov a catalogat joi afirmaţiile lui Sikorski drept „minciuni”.

Sikorski a fost ministru de Externe timp de şapte ani şi a jucat un rol activ în eforturile UE de a semna acorduri cu Kievul, dar a fost remaniat de noul premier Ewa Kopacz, în septembrie, pentru a deveni preşedintele Parlamentului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top