Ucraina a început procedura de confiscare a bunurilor „Gazprom“. La 7 martie, premierul ucrainean Volodimir Groisman a ordonat Ministerului Justiției începerea procedurii de confiscare a activelor „Gazprom“ din Ucraina. Concernul de stat rusesc refuză să respecte verdictul Curții de Arbitraj de la Stockholm în litigiul cu compania ucraineana Naftogaz privind tranzitul de gaze, se arata pe site-ul oficial al Guvernului Ucrainei.

„În acest caz, a început identificarea și sechestrul bunurilor aparținând Gazprom în Ucraina”, se arată în raport. Procedurile de executare sunt initiate de către Departamentul Serviciului Executiv de Stat al Ministerului Justiției.

Lista activelor monopolului rusesc în Ucriana include „Gazprom vânzări Ucraina“, „Consortiul pentru Managementul și Dezvoltarea Sistemului Ucrainean de Transport al Gazelor“, precum și titluri de valoare la „Institutul IUJNIIGIPROGAZ“ și SA „Gaztranzit“.

Potrivit „Expert Group” Ucraina, valoarea actiunilor detinute de Gazprom la „Gaztranzit” este de 630,7 milioane grivne (18,4 milioane euro). Aceste acțiuni urmeaza sa fie vândute la licitații publice.

Totodata, Volodimir Groisman a cerut Ministerului Justiției sa-și coordoneze activitatea cu „Naftogaz“ pentru posibila arestare a activelor „Gazprom“ din afara Rusiei, în cazul în care monopoul rusesc nu respectă verdictul instanței de arbitraj de la Stockholm.

El a subliniat că Gazprom trebuie să respecte și decizia organismului antimonopol al Ucrainei și deciziile instanțelor din Ucraina.

În ianuarie 2016, Comitetul Antimonopol din Ucraina (AMKU) a impus „Gazprom“ o amenda de aproape 86 de miliarde de hrivne (3,2 miliarde $) pentru abuz de poziție dominantă pe piața gazelor naturale. Gazprom a încercat să conteste decizia AMKU, însă instanțele de judecata au luat partea comitetului antimonopol ucrainean.

Rusia și Ucraina se judeca la Curtea de Arbitraj de la Stockholm în două dosare care privesc prețul și volumul gazelor livrate, precum și tarifele și condițiile pentru tranzitul gazului rusesc prin Ucraina. În decembrie 2017, instanța a decis asupra primei părți a litigiului, obligând Naftogaz să plătească Gazprom 2 miliarde de dolari pentru gazul livrat Ucrainei și penalitati pentru întârziere. Anterior, compania rusă a cerut in instanta rambursarea arieratelor și plata amenzilor în valoare totala de 56 miliarde dolari.

La sfârșitul lunii februarie, Curtea de Arbitraj a decis ca Gazprom să plătească Naftogaz 4,63 miliarde de dolari pentru gazele nelivrate conform contractului de tranzit. Suma plăților datorate catre partea ucraineană, inclusiv arieratele, s-a ridicat la 2,65 miliarde de dolari.

În ciuda plății efectuate in avans de catre Naftogaz in contul Gazprom pentru livrari de gaze, monopolul rusesc a refuzat sa reia funrizarea de gaz către Ucraina incepand cu 1 martie. Vicepreședintele consiliului de administrație al companiei ruse, Alexander Medvedev, a explicat această decizie prin absența unui acord adițional la contractul de livrari de gaze. Ca răspuns, șeful companiei ucrainene, Andrei Kobolev, a declarat că va cere Gazprom să compenseze pierderile.

După aceea, șeful Gazprom, Alexei Miller a anuntat că compania intenționează să rezilieze toate contractele încheiate cu Kievul. El a subliniat că decizia Arbitrajului de la Stockholm a încălcat interesele companiei rusești. La 3 martie, Gazprom a lansat procedura de reziliere a contractelor existente.

Llitigiile dintre Gazprom și Naftogaz au ajuns la arbitraj international in iunie 2014 (pe contractul de livrari de gaze), respectiv octombrie 2014 (contractul pentru tranzitul gazelor).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 3,67 din 5)
Încarc...

Related Posts

2 Responses to Ucraina a demarat procedura de confiscare a activelor Gazprom

  1. bogdan spune:

    A revenit grohaitorul Ventil, za zdrasvuite drughie tavarisci ! Tut normalna ? Primit capicile ? Maladetz !

  2. bogdan spune:

    Deocamdata ratingurile Gazprom la S&P si Moody’s sunt BBB- respectib BB+ ambele stabil ! Dar daca ii mananca in kur si nu platesc risca sa intre sub sanctiuni si s-ar putea sa se duca pe tobogan sub C+ ! Adica sa ramana fara investments grade ! Si apoi adio Gazprom !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top