Compania de stat ucraineană „Naftogaz” a început procesul de recuperare de la Gazprom a celor 2,6 miliarde de dolari, conform deciziei Arbitrajului de la Stockholm, anunță Guvernul Ucrainei. O sursă din cadrul Gazprom a confirmat faptul că oficialii elvețieni au vizitat deja birourile companiei ruse din cantonul elvetian Zug în cadrul procedurii de executare a deciziei de arbitraj de la Stockholm, dar ca, momentan, nu s-a pus sechestru asigurator.

„În cadrul măsurilor provizorii de punere în aplicare a deciziei de la Stockholm, executorii locali au efectuat un inventar al activelor la biroul Nord Stream din Zug”, a spus unul dintre sursele TASS din industrie.

Oficial, Gazprom nu a comentat încă aceste informații.

Sursele agenției Interfax-Ucraina susțin ca aceste acțiuni – în temeiul art. 5 din Convenția de la New York privind recunoașterea și executarea hotărârilor de arbitraj internationale – se desfășoară nu numai în Elveția, dar și în Olanda și Marea Britanie. ”Cu siguranță ca Gazprom va contesta sechestrul care urmeaza sa fie impus în instanțele locale. Dacă instanțele vor respinge apelul, atunci va fi posibil să spunem că sechestrul a fost impus”, a spus sursa.

Reamintim, la 22 decembrie 2017, Arbitrajul de la Stockholm a luat o decizie finală cu privire la disputa dintre „Gazprom“ și „Naftogaz Ucraina“ cu privire la contractul de furnizare a gazelor, iar pe 28 februarie 2018 – decizia privind contractul pentru tranzitul gazului prin Ucraina.

Astfel, Arbitrajul a confirmat datoria „Naftogaz“ catre „Gazprom“ pentru livrarile realizate de ultima în anii 2013-2014 – de doua miliarde de dolari ( „Gazprom“ cerea 3,4 miliarde), precum și a redus de 10 ori obligațiile „Naftogaz“ (de la 52 miliarde metri cubi până la 5 miliarde de metri cubi de gaz, minim – 4 miliarde metri cubi) pana la expirarea contractului.

În februarie 2018, instanța de la Stockholm a pronuntat decizia si in diferendul privind acordul de tranzit, lăsând în vigoare obligațiile asumate de Gazprom (un tranzit de 110 de miliarde de metri cubi pe an). De asemenea, în conformitate cu această decizie, compania rusa ar trebui să plătească Naftogaz 2,56 miliarde de dolari pentru volumul de gaz neasigurat la tranzit.

În aprilie, „Naftogaz“ a declarat că începe în Europa procedura de executare a deciziei instanței de la Stockholm și ca pregătește o nouă pangere, care sa oblige Gazprom la plata unor compensatii pentru pierderile cauzate de neîndeplinirea deciziilor de arbitraj.

La începutul acestei săptămâni, „Gazprom“ a depus la Curtea Districtuală Svea, care include capitala suedeză, o cerere de anulare a deciziei de arbitraj (doar a celei privind acordul de tranzit), acuzand ”fals” în pronuntarea deciziei judecatorilor de la Stockholm.

Companiile rusa și ucraineana se judeca începand cu anul 2014. Între Gazprom și Naftogaz există două contracte – privind livrările de gaze către Ucraina și tranzitul către Europa. Ambele au fost semnate în 2009 și sunt valabile până la sfârșitul anului 2019.

Cu toate acestea, începând cu anul 2012, Naftogaz a încetat să mai traga din conducta volumul contractat de la Gazprom, iar din noiembrie 2015 Kievul a renuntat definitiv sa cumpere gaz din Rusia, înlocuindu-l cu gazul importat din Europa. Gazprom, la rândul său, a redus drastic volumul de gaz destinat tranzitului spre Europa.

În luna martie, Gazprom a anunțat intentia de a nu mai prelungi contractele cu Ucraina. Procesul propriu-zis poate dura 1,5-2 ani.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Ucraina a început procedura de executare a activelor Gazprom în Europa

  1. bogdan spune:

    Bai porkane ! Pai se pare ca citesti din 2 in 3 ! Ucraina deja a trecut 3 ierni fara gazul de la voi porcilor ! Si se pare ca nu a inghetat deloc ! Apoi deja sunt decizii UE ce stipuleaza ca orice Stat Membru poate vinde/revinde gaz Ucrainei la ce pret doreste ! Deci eventual si gaz luat de la Porci fara restrictie ! Deci de inghetat ingheata ma-ta care n-are ruble sa-si cumpere lemne !

  2. bogdan spune:

    Bai porkane ! Pai se pare ca citesti din 2 in 3 ! Ucraina deja a trecut 3 ierni fara gazul de la voi porcilor ! Si se pare ca nu a inghetat deloc ! Apoi deja sunt decizii UE ce stipuleaza ca orice Stat Membru poate vinde/revinde gaz Ucrainei la ce pret doreste ! Deci eventual si gaz luat de la Porci fara restrictie ! Deci de inghetat ingheata ma-ta care n-are ruble sa-si cumpere lemne !

  3. Marian spune:

    E clar ca ucraina va ingheta la propriu iarna viitoare,asta pentru a le face pe plac s.u.a!Acum e vara e cald,au uitat ca iarna nu-i ca vara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top