Războiul din Ucraina a „torpilat” planurile ambitioase ale președintelui rus Vladimir Putin de a construi o flotă modernă şi, nu în ultimul rând, uriasa, în măsură să „demonstreze puterea Rusiei în întreaga lume”, relatează Times.
În producţia noilor nave de război Moscova se bazează pe fabricile din Ucraina, unde se fabrica componentele „vitale”. Această relație a fost stabilita înca din zilele Uniunii Sovietice, când cele mai multe santiere navale militare au fost concentrate în Ucraina.
După mai mult de un an de conflict armat în partea de est a Ucrainei, care a ucis peste de 6.400 de persoane, Kievul vede în Rusia un stat agresor și, de aceea, relația de colaborare a industriilor de apărare din cele două țări a fost rupta în mod oficial.
Recent, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a recunoscut că, în această privință, „Kremlinul a suspendat programul de modernizare al Flotei” și Moscova încearcă acum să găsească înlocuitori pentru 186 de titluri, în special unități de tip turbină cu gaz, importate din Ucraina.
„Din cauza încetarii furnizării [turbinelor cu gaz], nu putem termina navele de suprafață ale Marinei,” – a spus Rogozin.
Punerea în funcțiune a noilor nave de război a fost unul dintre elementele centrale ale programului de modernizare militara care ar trebui să fie finalizat până în 2020. Şefii Marinei ruse se așteptau ca în această perioadă sa fi puse în funcțiune 100 de nave noi, inclusiv submarine nucleare, construcția carora, aparent, nu este afecatat de problemele actuale cu Ucraina. Dar lipsa pieselor a lovit puternic în construcția de fregate și corvete rusești.
Times scrie ca multi experti au fost din start sceptici cu privire la calendarul de modernizare în flota ruse, care este în „cea mai mare parte formata din nave sovietice învechite”.
Cercetatorul Institutului Regal Unit pentru Studii de Apărare, Igor Sutiagin a declarat că criza din Ucraina l-a obligat pe Putin sa schimbe prioritatea cheltuielilor militare.
„Navele sunt jucarii scumpe, si politicienii Moscovei de fapt, nu a știut niciodata cum să le folosească”, – a spus Sutiagin.
Potrivit lui, planurile Rusiei de a extinde flota au fost de la început „putin realiste”, pentru că nu a fost anunțat în mod clar ce va face noua flota rusa complet modernizat si uriasă.
„Acum, cu problemele din economie, planul acesta pare chiar şi mai puțin realist”, – conchide Igor Sutiagin pentru Times.
Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.