holodomorAnual, în ultima sâmbătă a lunii noiembrie, în Ucraina sunt organizate evenimente în memoria victimelor foametei și represiunilor politice din perioada sovietica.

Holodomorul (Foametea) din 1932-1933 a fost creata de autoritățile sovietice în mod deliberat, provocand milioane de victime în zonele rurale de pe teritoriul RSS Ucrainene (Ucraina moderna, cu excepția a șapte regiuni vestice, Crimeea și sudul Basarabiei, care nu erau la acea data parte din URSS) și Kuban.

Foametea a fost rezultatul confiscarii de catre autoritățile sovietice a cerealelor și a tuturor celorlalte produse alimentare de la țărani. In rezultat, milioane de oameni din mediul rural au murit de foame, in timp ce URSS exporta rezerve semnificative de cereale.

Motivele acestor crime în masă nu au fost niciodata investigate în URSS și niciunul dintre cei aflați la putere in perioada respectiva nu au fost pedepsiți. Timp de decenii, uciderea în masă a oamenilor din cauza foametei create artificial a fost tinuta in secret de puterea sovietică, iar istoria oficiala interzicea orice mentiune a acesteia.holodomor2

În 2003, parlamentul ucrainean a denumit, iar în 2006 a recunoscut oficial Golodomorul drept genocid al poporului ucrainean. 24 de țări au recunoscut oficial Golodomorul ca genocid al poporului ucrainean.

Pe 13 ianuarie 2010, Curtea de Apel de la Kiev i-a declarat pe liderii regimului totalitar bolșevic vinovati de genocidul din Ucraina din 1932-1933. Curtea a precizat Stalin (Djugașvili), Molotov (Scriabin), Kaganovici, Postyshev, Kosiór, Chubar și Khatayevich au comis infracțiunea de genoci și a închis dosarul penal în legătură cu moartea acestora.

Potrivit autoritatilor, ca urmare a comiterii genocidului, în anii 1932-33 în Ucraina au fost ucisi 3,941 milioane de oameni.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top