gazeKievul este pregătit să plătească un preţ de compromis, pe termen scurt, pentru gazele naturale livrate de Rusia, a declarat marţi seară ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, care a criticat, însă, grupul rus Gazprom că nu este dispus să negocieze, transmite Reuters.

Anul trecut, Rusia a furnizat aproximativ jumătate din gazele naturale consumate de Ucraina însă în data de 16 iunie anul curent grupul rus Gazprom a introdus o schemă de plată în avans pentru gazele naturale livrate Ucrainei ca urmare a unei dispute pe tema datoriilor părţii ucrainene.

Ucraina, ţară care în prezent vrea să importe mai multe gaze naturale din Uniunea Europeană, este pregătită să ajungă la un compromis cu privire la preţ până când procesul intentat împotriva Gazprom este soluţionat, a precizat Yuri Prodan.

„Suntem gata să discutăm despre posibilitatea unui preţ de compromis rezonabil până când situaţia este rezolvată în justiţie dar Gazprom nu vrea să ia parte la procesul de negociere, a spus Yuri Prodan. Nu există încă niciun compromis din partea Gazprom”, a adăugat oficialul ucrainean.

Prodan nu a dezvăluit marţi care este preţul de compromis pe care Ucraina este dispusă să îl plătească însă în luna iunie a acestui an. Potrivit directorului companiei ucrainene de stat Naftogaz, Kievul este dispus să plătească Rusiei un preţ de 326 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale pentru o perioadă interimară de 18 luni, în ideea de a oferi timpul necesar pentru soluţionarea disputelor dintre Kiev şi Moscova pe tema preţului gazelor naturale.

La finele săptămânii trecute, Ucraina a început să facă teste pentru a putea importa gaze naturale în sistem revers din Slovacia via conducta Vojany-Uzhorod. Ministrul ucrainean al Energiei, Yuri Prodan, a apreciat că în acest an livrările de gaze în sistem invers din Polonia, Ungaria şi Slovacia ar putea să se ridice la 16 miliarde metri cubi, aproximativ jumătate din necesarul de importuri. Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care 20 de miliarde de metri cubi reprezintă producţia internă iar restul de 30 de miliarde metri cubi sunt importate din Rusia.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top