Ucraina a anunțat duminică seară naționalizarea celei mai mari bănci comerciale din țară, PrivatBank, într-o tentativă de a evita prăbușirea sistemului bancar din această fostă republică sovietică devastată de război, scrie AFP.

În ședința Guvernului de duminică, 18 decembrie, s-a luat decizia naționalizarii bancii în vederea asigurarii stabilității sistemului financiar al țării, se arata în comunicatul Biroului de presă al Guvernului ucrainean.

„Luând în considerare rezultatele ședintei Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, guvernul sprijină propunerea Băncii Naționale și Consiliului pentru Stabilitate Financiară cu privire la tranziția PrivatBank în proprietate de stat 100%”, – se arata în declarație.

Guvernul a subliniat faptul că acțiunea are loc în coordonare cu instituțiile financiare internaționale și cu sprijinul acestora.

Președintele Băncii Naționale, Valeria Gontareva, a informat membrii Cabinetului de Miniștri că acționarii privați ai „PrivatBank”au adresat un apel guvernului cu o propunere ca în interesul clienților băncii, institutia se devina proprietatea statului ucrainean.

„Perioada de tranziție începe la 19 decembrie, statul va oferi o tranziție lină și funcționare stabilă a instituției”, – se mai arata in declaratia Guvernului.

Această preluare a controlului intervine după mai multe luni de lansari de zvonuri privind iminenta incapacitate de plata a bancii, realizate inclusiv prin institutii mass media private.

Cei mai mari acționari ai „Privatbank” au fost oamenii de afaceri Igor Kolomoiski și Ghenadie Bogoliubov (foto).

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top