conducte gazUcraina şi-a asigurat credite în valoare de 300 de milioane de euro pentru a repara principala conductă care transportă gaze naturale din Rusia spre Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Potrivit unui acord semnat luni la Bruxelles, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a acceptat să acorde Ucrainei un împrumut în valoare de 150 de milioane de euro, care se adaugă celor 150 de milioane de euro promise deja de Banca Europeană de Investiţii (BEI).

Finanţarea oferită de BERD va permite efectuarea de lucrări de reparaţii la o porţiune de 120 de kilometri din conducta de gaze Urengoy-Pomary-Uzhgorod, ceea ce va permite reducerea cu o cincime a gazelor pierdute în timpul transportului. Gazoductul Urengoy-Pomary-Uzhgorod transportă gaze naturale din Rusia spre pieţele europene şi de asemenea permite livrarea de gaze naturale în sistem invers din Slovacia în Ucraina.

Aceasta este prima dată când BERD a investit în reţeaua de gazoducte din Ucraina după aproximativ cinci ani de negocieri. Directorul BERD pentru energie, Riccardo Puliti, a arătat că din cauza îngrijorărilor băncii cu privire la corupţie precedentele credite pentru energie au fost doar pentru reţele de transport a energiei electrice însă în prezent BERD a devenit mai încrezător cu privire la atitudinea Kievului faţă de reforme. ‘Nu am fi făcut acest lucru dacă nu am fi avut un angajament clar din partea autorităţilor de la cel mai înalt nivel’, a declarat Riccardo Puliti.

Ucraina este o ţară importantă pentru tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Uniunea Europeană. Grupul rus Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul de gaze naturale al Europei şi jumătate din aceste livrări trec prin Ucraina. Anul trecut, grupul rus a livrat Europei o cantitate de 162,7 miliarde de metri cubi via Ucraina, Belarus şi Turcia.

BERD este cel mai mare investitor financiar în Ucraina în condiţiile în care a angajat peste 10 miliarde de euro în aproximativ 340 de proiecte.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top