energie electricaUcraina a oprit exporturile de energie electrică spre Republica Moldova şi Belarus, din cauza unui deficit energetic intern, a anunţat marţi serviciul de presă al Ministerului ucrainean al Energiei, relatează RIA Novosti în pagina electronică.

„Cu scopul de a menţine un regim echilibrat între volumele energetice consumate şi generate în cadrul Sistemului Energetic Unificat al Ucrainei şi pentru a evita să fie privaţi de electricitate consumatorii, Ministerul ucrainean al Energiei suspendă temporar exporturile de electricitate către (Republica) Moldova şi Belarus”, anunţă ministerul într-un comunicat.

Exporturile către Republica Moldova au fost deja reduse cu 50% în septembrie 2014.

Anterior, fostul ministru ucrainean al Energiei Iuri Prodan a declarat că suspendarea livrărilor energetice către Republica Moldova riscă să priveze integral de electricitate regiunea ucraineană Odesa, sistemele lor energetice fiind interconectate.

Belarusul a reacţionat anunţând că nu intenţionează să efectueze achiziţii de energie din Ucraina în 2015.

Înainte de conflictul armat dintre forţele naţionale ucrainene şi separatişti proruşi în regiunea Donbas (est), Ucraina era în măsură să-şi asigure nevoile în cărbune cu ajutorul propriilor resurse. Ostilităţile din estul ţării au avariat atât peste 50% dintre minele de cărbune situate în zonă, cât şi căile feroviare necesare trimiterii combustibilului către centrale termice, care produc 40% din electricitatea consumată pe plan intern.

Guvernul ucrainean a încheiat recent un acord cu grupul britanic Steel Mont Trading în vederea livrării unui milion de tone de cărbune provenind din Africa de Sud, dintre care 250.000 de tone au fost livrate deja. Însă, după deschiderea unei anchete pentru delapidare de fonduri publice, de către parchetul ucrainean, din cauza preţului mare al cărbunelui sud-african, societatea a luat decizia de a-şi limita livrările la 500.000 de tone, volumul maxim prevăzut de contract.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top