porumbUcraina urmează să semneze un contract de împrumut cu China, în urma căruia Kievul va putea accesa linii de credit în valoare de trei miliarde de dolari în schimbul cărora va livra porumb Beijingului, transmite Financial Times (FT).

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Prysyazhnyuk, a declarat într-un interviu acordat FT că acordul cu Export-Import Bank of China urmează să fie semnat la mijlocul acestei luni.

„China vrea o cantitate de aproximativ trei milioane tone de porumb anual care să îi fie livrată la preţul pieţei fixat la momentul exportului, a declarat Prysyazhnyuk. Această piaţă este importantă şi atractivă pentru noi. Până acum nu am exportat porumb acolo”, a mai spus Prysyazhnyuk.

Acordul dintre Kiev şi Beijing vine într-un moment în care China devine rapid al cincilea mare importator mondial de porumb. Potrivit estimărilor Departamentului american al Agriculturii, în perioada 2011-2013, China a importat o cantitate de 8,3 milioane tone de porumb, o cantitate similară cu cea importată în 15 ani, până în 2011. Analiştii sunt de părere că creşterea importurilor se datorează faptului că porumbul este utilizat în hrana animalelor pe măsură ce consumul de carne creşte în China.

Ucraina, unul din cei mai mari exportatori mondiali de grâu şi porumb, speră că noua relaţie cu China îi va deschide accesul pe o piaţă uriaşă, ceea ce va conduce la creşterea investiţiilor în agricultură. Ministrul ucrainean al Agriculturii a precizat că creditele venite din China vor fi utilizate pentru a finanţa achiziţia de tehnologie agricolă chineză, ierbicide şi pesticide. ‘Vom utiliza aceste investiţii pentru a ne creşte producţia agricultură, astfel încât să ne putem îndeplini obligaţiile la export către China’ a spus Prysyazhnyuk.

În trecut, China a cumpărat porumb din SUA şi Brazilia prin intermediul unor traderi internaţionali precum Cargill şi Louis Dreyfus Commodities. Anul trecut Beijingul a importat 5,3 milioane tone de porumb, cea mai mare cantitate de după 1960

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top