TurcinovKievul ar putea începe în curând consultările cu privire la desfășurarea de elemente ale sistemului de apărare antirachetă pe teritoriul său, a declarat Oleksandr Turcinov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC).

„Nu excludem că pentru protecția noastra in fata pericolului nuclear va trebui să desfasuram consultatii în ceea ce privește amplasarea componentelor sistemului de apărare antirachetă în Ucraina. Neadmiterea unui razboi nuclear este o responsabilitate comună a tuturor oamenilor de pe planeta” – a declarat într-un interviu Turcinov, potrivit Ukrinform.

Răspunzând la o întrebare despre cât de real este pericolul amplasarii de arme nucleare rusești în Crimeea, avertisment facut recent de secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, Turcinov a declarat: „Aceste preocupări, din păcate, au o bază reala”. „Federația Rusă continuă să desfășoare sistemele de arme ofensive suplimentare în Crimeea ocupata” – spune șeful Consiliului Național de Securitate.

În conformitate cu Turcinov, Rusia a „luat măsuri concrete pentru a se asigura că, în Crimeea, vor functiona pe deplin bazele Direcției Principale Nr.12 a Ministerului Apărării, care este însărcinată cu pregătirea, exploatarea și întreținerea munițiilor nucleare pentru unitățile de luptă ale Flotei Marii Negre.

Kievul are informații că conducerea Rusiei are ca obiectiv desfasurarea in Crimeea a unui regiment de bombardiere Tu-22m3 echipate pentru a transporta rachete cu focoase nucleare, și trei divizii de sisteme de rachete „Iskander-K” și „Iskander-M” cu focoase nucleare. În plus, în Crimeea, Moscova intenționează să finalizeze crearea unei baze puternice de submarine, iar unele vor fi inarmate cu rachetele cu focoase nucleare și cu abilitatea de a distruge tinte terestre, aflate la o distanță de 1,5-2 mii km, spune șeful Consiliului Național de Securitate.

Tu-23M„Fără a aduce atingere acordurilor internaționale la care a subscris Ucraina, vom intreprinde actiuni de restabilire a scutul nostru antirachetă, a cărui principală sarcină va fi apărarea împotriva agresiunii Federației Ruse”, – a declarat secretarul Consiliului de Securitate. În același timp, Turcinov este convins ca Ucraina nu este in masura sa se opuna singura „nebunului care amenință pacea cu puternicul sau potential nuclear”. „Avem nevoie de cooperare și coordonarea sistematică a tuturor țărilor dezvoltate ale lumii”, – a spus politicianul, adăugând că pachetul de măsuri include și desfășurarea de elemnete suplimentare ale sistemului de apărare antirachetă.

Turcinov a cerut Occidentului să continue să facă presiuni asupra Rusiei, adăugând la sancțiuni, „blocarea trecerii navelor de război ruse prin Bosfor, deconectarea Moscovei de la sistemul SWIFT”, etc.

Ar trebui remarcat faptul că posibila implementare a sistemului de apărare antirachetă al SUA în Ucraina a fost discutată înca din 2007. Atunci partile au anuntat ca nu intentioneaza desfasurarea de lemente ale scutului in Ucraina.

Cu toate acestea, având în vedere deteriorarea relațiilor Rusiei cu Ucraina, Kievul reconsidera această poziție, mai ales dupa ce a adoptat, la începutul lunii mai, strategia de securitate națională până în 2020, care defineste  „politica agresivă a Rusiei” drept amenințarea principala pentru securitatea națională a Ucrainei.

Kremlinul a dat asigurări că se va răzbuna

Comentând într-o declarație emisă miercuri, Dmitri Peskov, secretarul de presa al Kremlinului a declarat pe postul de radio „Ecoul Moscovei” că în cazul în care Ucraina va găzdui elemente ale sistemului de apărare antirachetă american, Rusia va lua măsuri pentru a proteja securitatea sa.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că nu a văzut vreun sens in apelurile lui Oleksandr Turcinov. Lavrov a declarat azi, răspunzand la întrebările reporterilor: „Nu am auzit declarațiile… nu văd prea mult sens în a citi astfel de declaratii. Sunt inutile, contraproductive și nu fac nimic altceva decât sa cutremure aerul” – afirma seful diplomatilor rusi.

Moscova a negat intenția de a folosi arme nucleare în caz de agravare a confruntarii cu Occidentul. Cu toate acestea, într-un documentar TV realizat recent, președintel Vladimir Putin a recunoscut că Rusia era gata anul trecut, înainte de referendumul din Crimeea, sa puna in alerta maxima forțele nucleare în caz de evoluție negativa a situatiei cu Ucraina.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (2 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top