kievConsiliul municipal al orașului Kiev a aprobat joi crearea, în aer liber, a unui muzeu al ocupației sovietice, cu riscul de a provoca noi tensiuni cu Moscova, relatează AFP.

Autoritățile capitalei au făcut cunoscut că examinează trei situri ce ar putea adăposti acest nou muzeu, mai ales spațiul din jurul uriașei statui a „Patriei Mamă”. Ridicată în epoca sovietică pe o colină din centrul istoric al Kievului, aceasta reprezintă o femeie care ține într-o mână o sabie de nouă tone, iar în cealaltă un scut și face parte dintr-un complex memorial închinat celui de-Al Doilea Război Mondial, potrivit Agerpres.

„Muzeul ocupației” va adăposti în special monumente și simboluri sovietice care trebuie eliminate din spațiile publice ale țării în baza controversatelor legi ale „desovietizării ” Ucrainei adoptate în aprilie, a menționat consilierul Oleg Gariaga, citat într-un comunicat dat publicității de consiliul municipal.

„Trebuie să procedăm cu prudență la demontarea simbolurilor epocii sovietice, dintre care multe (…) au o valoare arhitecturală și culturală”, a subliniat el.

În aprilie, ministrul ucrainean al culturii a propus crearea unui „muzeu al totalitarismului” unde să fie adunate simbolurile comuniste după demontarea lor. Trebuie ca „fiecare vizitator să își poată dea seama de amploarea crimelor regimului comunist totalitar contra poporului ucrainean”, a declarat la acea dată ministrul Viaceslav Kirilenko într-un comunicat.

Fostă republică a URSS la porțile Uniunii Europene, Ucraina a pierdut în perioada sovietică mai multe milioane de persoane, în special în cursul marii foamete din anii 1932-1933.

De la preluarea puterii de către autoritățile prooccidentale, țara încearcă să rupă cu trecutul său sovietic pe fondul conflictului armat cu separatiștii proruși din Est, precedat, în martie 2014, de anexarea la Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea.

Oraș cu 2,8 milioane de locuitori, Kievul dispune deja de un foarte mic „muzeu al ocupației sovietice”, deschis de o filială a ONG-ului pentru apărarea drepturilor omului Memorial, dar acesta nu este susținut financiar de stat. Deschiderea sa în 2007 a stârnit protestele Moscovei care l-a calificat ca „insultă”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top