Aflat la Paris, printre exponatele Muzeului Versailles, președintele rus Valdimir Putin a declarat că relațiile franco-ruse au început odată cu căsătoria Annei Iaroslavna, fiica lui Iaroslav cel Înțelept (rus.- Mudrîi), cu Henry I în anul 1051.

Președintele Petro Poroșenko a reacționat la scurt timp, observand că, în fața întregii Europe, Putin a încercat s-o fure pe kievleana Anna Iaroslavna.

Mai târziu, canalul de televiziune american CNN a atras atenția asupra campaniei pe Twitter declansata in Ucraina impotriva Rusiei pe acest subiect. De exemplu, contul oficial al Ucrainei a postat în rețeaua socială o fotografie cu un crâng de mesteceni, cu un mesaj care spunea că atunci când Anna Iaroslavna se mărita cu regele francez, unde este Moscova acum era doar o pădure.

Șeful Institutului Memoriei Naționale de la Kiev, istoricul Vladimir Viatrovici a explicat de ce presedintele rus Vladimir Putin a încercat să fure parte din istoria Cnezatului Kievean.

El a scris despre acest lucru pe Facebook: „Putin continuă tradiția obișnuita pentru imperialii rusi de însușire a trecutului altora“, – a spus Viatrovic.

„Istoria nu este doar o știința plictisitoare pentru unii, cu cronologii și încercări de stabilire a unor legături între evenimentele din trecut. De asemenea, este o importanta experiența cumulată a comunității, care ajută la evitarea greșelilor în viitor. Este un capital social și politic al acestei comunitati. Un capital care câștigă, se dezvolta, în el se investește sau …se fura. Exact asta a facut Putin“, – a scris directorul institutului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

74 Responses to Ucrainenii îl acuză pe Putin de cleptomanie istorică

 1. Putimon spune:

  Pârţykovici, să-ţi spun eu de ce etnie era Mihai Viteazul. S-a născut în 1558 la Drăgoeşti -Vâlcea şi nu în Târgul de Floci. Mama, Tudora Cantacuzino, avea mai multe proprietăţi în Muntenia şi-n Oltenia.Cârciumi, moară, păşuni, atelier de giuvaeruri.
  Nu se ştie precis dacă tatăl său a fost Pătraşcu cel Bun, aşa cum spunechiar Mihail şi cum atestă majoritatea documetelor şi asta pentru că domnitorul a murit înainte cu vreo şase-şapte luni de a se naşte Mihai. Este posibil să fi fost fiul lui Iani Cantacuzino, dragomanul Porţii. E o presupunere fără nciun document la bază.
  Totuşi, Mohai a deţinut funcţii „domneşti”, ca un adevărat fiu de domn. Af ost bănişor de Strehaia, stolnic şi mare ban al Craiovei,(a doua funcţie după domn). Vorbea câteva limbi străine a făcut comerţ cu vite, cai şi cu oi, (pe scară foarte mare), dar şi cu diamante,( şi „guivaeruri”) ,moştenind atelierul mamei sale. A cumpărat multe sate, devenind cel mai bogat român al vremii şi cu zestrea doamnei Stanca şi ea foarte bogată, sărăntocule mujic! A oferit turcilor 1,5 miliooane de galbeni( unele surse spun 3,5 milioane) ca să fie numit domn, aşa cum era, pe atunci, procedeul. I-a regulat pe turci, unguri, nemţi, polonezi, tătari…Dar a regulat-o şi pe Maria Christina, nevasta lui Sigismund Bathory A avut o armată cu mulţi mercenari, vreo 10.000 erau din Moldova, dar şi italieni (toscani), cazaci,( ba chiar şi ruşi), secui, sârbi, bulgari şi greci.
  Fata lui Mihai, Florica,( o frumuseţe a epocii), a fost dorită pentru căsătorie de către Rudolf al II-lea, dar maică-sa, Maria de Spania, s-a opus.
  Mulţumit? În rest, viaţa şi activitatea lui Mihai Viteazul sunt foarte bine cunoscute şi cel mai bine documentate dintre toţi domnitorii români până la Cuza.
  „Sultanul i-a promis lui Mihai Viteazul, să-i dea pe vecie țările Transilvania, Valahia și Moldova și pentru trebuințele sale să-i furnizeze atât trupe cât și bani; i-a oferit mai mult: să-l facă mare comandant în armata sa din Ungaria și pașă al Timișoarei, ca prieten al său, gata în orice vreme să-l ajute cu 50 de mii de călăreți și infanteriști (după cum va fi trebuința) împotriva împăratului, rezervându-și lui însuși tot ce ar cuceri în plus, pentru toată bunătatea și amabilitatea cerându-i numai să-i fie loial.”Mihai, fiind un bun creştin, a refuzat!

  Richard Knolles, Istoria generală a turcilor, Londra, 1603.
  Aşadar scrisă în 1603, dobitocule!
  „Cronica lui MihaI Viteazul” este o altă cronică puţin cunoscută de proşti, scrisă de germani, la Nürnberg, la 1603, la un an și jumatate după moartea domnitorului. Sunt 700 de pagini despre Mihai Viteazul.
  Portretul lui Mihai pictat de ungurul Aeron, la Budapesta , în 1801, era intitular „Mihai eroul ROMÂNILOR”. iar ungurii ştiau foarte bâine cine sunt şi de când sunt românii în Transilvania şi că îli spuneau români şi nu altfel.
  P.S. Dar Kati cea Măreaţă şi Plină de Mătreaţă a Rusiei, de ce origine era? Dar Lenin, Stalin, Hrusciov? Dar tu, prostovane?

  • Ivan spune:

   Ecaterina cea Mare nu era rusoaică, Era de origine germană. În realitate, numele ei nu era Ecaterina, ci Sofia Augusta Frederica sau pe scurt Figchen. Era fiica prinţului August Christian de Anhalt-Zerbst şi a soţiei acestuia, prinţesa Johanna Elizabeta de Holstein-Gottorp şi era născută la Stettin, în Pomerania, pe 2 mai 1729…….

   • Ivan spune:

    Vladimir Ilici Ulianov…avea partial origine jidaneasca….numele lui Iosif Visarionovici Stalin era David Visarion Djugașvili, căruia i se mai spunea si Koșba. Numele de Iosif si Visarion, pe care le purta Stalin si tatăl său, arata originea sa jidaneasca……deci si asta era jidan…..este clar ca acestia doi, Lenin si Stalin au fost parte a unei conspirații de talie mondială și că vinovați de crimele lui Lenin si Stalin se fac și aliații politici externi nu doar cei interni. Tot mai multe dovezi arata faptul că oculta mondială i-au lăsat la dicreție lui Stalin cu atâta ușurință jumătate din Europa si aproape toată Asia tocmai pentru că știau ca le lasă pe mâinile unui criminal feroce………..Se zice că Stalin l-ar fi otrăvit pe moldoveanul Mihail Frunze (academia Frunze) :))))….. pentru a scăpa de un contracandidat serios, moldoveanul avea mulți susținători în urma succeselor sale militare recâștigând Crimeea și Ucraina practic de unul singur, fără o susținere masivă a Armatei Roșii.

   • Ivan spune:

    Vladimir Ilici Ulianov…avea partial origine jidaneasca….numele lui Iosif Visarionovici Stalin era David Visarion Djugașvili, căruia i se mai spunea si Koșba. Numele de Iosif si Visarion, pe care le purta Stalin si tatăl său, arata originea sa jidaneasca……deci si asta era jidan…..este clar ca acestia doi, Lenin si Stalin au fost parte a unei conspirații de talie mondială și că vinovați de crimele lui Lenin si Stalin se fac și aliații politici externi nu doar cei interni. Tot mai multe dovezi arata faptul că oculta mondială i-au lăsat la dicreție lui Stalin cu atâta ușurință jumătate din Europa si aproape toată Asia tocmai pentru că știau ca le lasă pe mâinile unui criminal feroce………..Se zice că Stalin l-ar fi otrăvit pe moldoveanul Mihail Frunze (academia Frunze) :))))….. pentru a scăpa de un contracandidat serios, moldoveanul avea mulți susținători în urma succeselor sale militare recâștigând Crimeea și Ucraina practic de unul singur, fără vreun ajutor prea mare al Armatei Roșii……

  • Toni spune:

   bai Pulimoane, daca tu esti in stare sa reciti macar in rand din ce ai scris acolo fara google in fatza, eu iti dau premiul pulitza.

   • Catun spune:

    Papusa, tu vorbesti care n-ai reusit sa emiti nimic despre istoria Basarabiei cand te-am provocat?

    • Ivan spune:

     Si zi, n-a reusit sa emita nimic…? si tu l-ai provocat…… bai da’ ce-ai facut tu, iti dai seama…ai provocat, si nu ti s’a raspuns la provocari……adica tu esti un provocator ordinar, asta incerci sa spui..? 🙂

 2. yehudy spune:

  draga ivan, rusia cu capitala la moscova a aparut in istorie la anul 1721 rintr-un ucaz 🙂
  pana atunci statul care avea capitala la moscova s-a numit „principatul moscovei” 🙂
  draga ivan, prezinta-ne istoria statului care a avut capitala la moscova: cand a aparut acel stat, cum s-a numit, cand si-a schimbat denumirea 🙂
  hai draga ivan, cu argumente istorice 🙂

  • Ivan spune:

   Am observat ca indiferent ce argumente ti s’ar aduce e ”geaba , ca sa zic asa….Am citit si eu cate ceva din ce ai spus tu acolo si esti cam ,,ceanciucea” in ce spui….cert este un lucru , rusii, ucrainenii, belarusii vin din acelasi grup etnic…or fi fost si ceva triburi navalitoare scandinave, finlandezi, kazari, maghiari, si ce daca…….sa nu uiti numele Ucraina , etimologia si sensul lui…..nu mai stau sa iti explic , pt ca prefer sa ma distrez ….cauti pe net fariseule si gasesti…..mai bine spune’ne si noua ce iei , ce fumezi sau prizezi ……

   • yehudy spune:

    constat ca nu aduci argumente 🙂
    pentru ca nu le ai 🙂
    macar istoria statului cu capitala la moscova ar trebui sa o stii si sa ne-o impartasesti 🙂
    altfel, draga ivan, ai grija ca dragnea a pus gand rau rusiei! 🙂
    dupa ce oile romanesti au scufundat un vas spion al federatiei ruse utilizand tehnici parapsihologice, acum dragnea vrea ca brand-ul de tara al romaniei sa fie oaia 🙂 tineti-va navele in porturi, oaia romaneasca iese la atac! 🙂

    • yehudy spune:

     draga ivan, cantecul de sirene al oilor romanesti a scufundat vasul spion al rusiei 🙂
     asta ascunde marina rusa care da vina pe ceata 🙂
     un vas sion vede la sute de km departare 🙂
     deci sau cantecul de sirene al oilor romanesti au scufubdat vasul spion, sau marina rusa nu exdista de fapt cand apare ceata 🙂

 3. YTZIK spune:

  Tu delirezi !! Nu te supara ca spun adevarul ,dar nu reprezinti un partener de dialog !! Nu sti limba romana ,si pe undeva e normal,ca nu esti roman ,sau probabil esti plecat de aici acasa la tine in Israel de vre-o 50 de ani si ai uitat si moldoveneasca aia stricata care o stiai !! Efectiv sunt multe cuvinte care nu le inteleg,ai un scris stalcit care-l repeti mereu ca un papagal ,iar ideile tale fara logica sunt aberante !! voi cand nu aveti argumente ,unu’ sare cu atac la persoana ,injura ,scuipa ,dracuieste,altu ma ia la rost ca as fi rus,bolshevic,colhoznic,sau sovietic,si tu repeti la infinit umpland pagini intregi cu aceleasi cateva randuri de …aberatii cretine !! De pilda ,nu stiu ce vrei sa demonstrezi ?? Ca rusii sunt falsi ?? Vreti sa le luati numele ?? Istoria ?? Pai in istorie e deja acolo „RUSIA KIEVEANA” nu e UKRAINA KIEVEANA ,ci RUSIA ,dar si UKRAINA tot de rusi e locuita ,tot teritoriu locuit de Rusi e !! Vreti sa redenumiti Rusii altfel ?? Nu e putzin hilara si tampita chestia asta ?? Voi mai sunteti normali la cap ?? Sau ati turbat deja ??

  • YTZIK spune:

   Poti fi si Ukrop si te bagi la deruta cu nick-ul asta ! La ei am auzit prima data aberatia asta ,ca rusii nu ar fi rusi ,si ca de fapt ei sunt rusii : ) : ) Bun „frate” da’ atunci de ce interzic limba rusa ?? De ce nu se declara Rusi ,sa se alipeasca inapoi rusiei ,ca sunt rusi,pe un teritoriu rusesc si sa se termine balciul asta de glumeti de Balaceanca ! Pentru ca sincer ,pare o chestie frichii ,pe care o minte de om normal nu stie de unde sa o apuce !! Doamne ,mare e gradina ta …si unii mai si sar gardu’ !!

   • Catun spune:

    Papusa sacosaBilla, atse’n’nuc, acum Tzycnick, care e urmatorul tau nick?

    Pentru ca tu glumesti cu lucruri serioase hai sa iti raspund de ce ucrainenii interzic limba rusa. Pentru ca tot voi ziceti ca ucrainenii sunt rusi. De aia. Sa fie oare diferanta dintre limba ucraineana si limba rusa ca cea dintre limba romana si limba moldoveneasca? Hmmm

    • YTZIK spune:

     Da !! Dom’ Catun !! Ai pus punctul pe „i” ,e exact aceiasi diferenta intre limba Rusa si cea Ukropa,numai ca moldovenii sunt facuti cu forta romani,si ukropii tot cu forta sunt facuti o alta natzie chipurile „complect diferita” ca asa o cer interesele ricane reprezentate de marionetele lor de la Kiev !! Eu zic ca aceiasi deosebire e si intre toate limbile slave si limba rusa !! Dar in orice caz limba ricaneasca , frantzuza sa nemteasca ,nici macar nu seamana cu vreuna dintre ele !! Dar zicala „dezbina si stapaneste” chiar are aplicabilitate practica !! Cat despre nick-urile care mi le atribui ,putina grija sa nu-ti sclantesti …limba !! M-ar intrista asta !!

     • Catun spune:

      Papusa Ytznick senzatia mea e ca minti. In toate esti leit sacosaBilla sau Atse’n’nuc.

      Tu ai afirmat sub un alt nickname ca un banatean nu se intelege cu un basarabean. Asa ati fost invatati la scoala.

      Limba romana cunoaste multe graiuri, dar e o limba unitara. Fata de germani, romanul din Bucovina se intelege cu cel din Oltenia, iar cel din Banat cu cel din Basarabia. Rusia a inventat limba moldoveneasca, care practic e una si aceeasi cu limba romana, fie ca vreti, fie ca nu vreti. Acest text poate fi catalogat ca fiind scris in limba romana, dar si in „limba” moldoveneasca. Ba inca graiul basarabean a conservat mai bine limba romana care se vorbea acum 200 de ani.

      Voi sunteti transnistreni si nu cunoasteti tara noastra de faceti asemenea afirmatii aberante.

      O alta aberatie e ca moldovenii sunt facuti cu forta romani, de parca ar avea o alta limba, alt ADN, alta istorie, alta mentalitate populara, alt istoric.
      Eu sunt moldovean, si nu exista vreun moldovean intre Prut si Carpati ca sa zica ca nu e roman. Moldova e regiunea, poporul este cel roman.
      Voi puneti la indoiala axiomele.

      Da, exista moldoveni basarabeni care din lipsa de informare cred ca sunt diferiti de romani. Dar daca viziteaza Romania ei se vor convinge ca e acelasi popor. Voi n-ati iesit niciodata din cocina. Spalati-va, treceti Nistrul, treceti Prutul, treceti Siretul, Carpatii, Oltul si Apusenii si veti descoperi ca va intelegeti cu toata lumea folosind o singura limba.

      Voi ati trait prea mult in pestere, si chiar credeti prostiile cu care Rusia v-a pacalit zeci de ani de zile. Nu-i nimic, se poate vindeca, doar sa acceptati realitatea experimentand.

    • nada spune:

     Da ma prostule Cacun de la Catun!
     Zau ca bine zici, in exemplul tau cu limba moldoveneasca! Ma bucur foarte mult ca acceptati ca Moldova nu este o tara Romaneasca si mai ales sunt fericit ca nu vreti sa o includeti niciodata in teritoriul Romaniei si ca ii veti respecta pe veci suveranitateab si identitatea diferita de cea romana tot asa cum identitatea Ucrainei este diferita de cea a Rusiei, asta nu din dauze istorice ci din cauza ca niste bestii satanice din tara Satanelor Unite au vrut sa puna laba pe cel mai fertil teritoriu al Rusiei si sa-i bage o sula (ca de ex Soros) in coasta Rusiei

     • Catun spune:

      Cand omul zice una, iar tu intelegi alta se poate numi analfabetism functional.

      Fix de suveranitatea Moldovei va pasa de ocupati ilegal de 26 de ani. Carati-va!

   • Radu spune:

    Tu te auzi cand vorbesti? Ucrainienii sunt rusi, atunci de ce interzic limba rusa? :))))))))))))) Incredibil! 🙂 🙂 🙂
    Ieri ii numeai nazisti, astazi le spui rusi. Dupa cum iti convine.
    E acuzat Stalin de crime, spui ca e georgian. Nu rus. ca sa-l speli de pacate. La alt text, cu o zi inainte, pentru ca asa iti convenea tie pe moment, spuneai ca georgienii sunt nazisti. Dupa cum bate vantul. :). La fiecare comentariu iei paragraful din istorie care iti convine. Chiar si paragraful ala il rupi in bucati ca sa poti lua din context.

    • YTZIK spune:

     Dom’ Radu ,Ukrainienii chiar sunt rusi ,pana si sensul denumirii de Ukrainian sau Ukraina ,spune asta !! Cum si Bielorusii tot rusi sunt ,si nu numai ei !! Se zice ,cu dovezi istorice solide ca pana si moldovenii au o provenienta slava ,deoarece toata tarasenia cu radacina daco-romana e doar o poveste frumoasa,fara nici o baza istorica reala !! Din romani sa ne tragem e o imposibilitate,iar dacii au disparut efectiv ,cu mai mult de o mie de ani in urma decimati meserias de…romani !! Noi suntem un popor neserios ,si asa arata si asa zisa „istorie” a noastra !! Cat despre denumirea de „nazisti” eu nu ma refer la popoare ,sau in cazul ukropilor …populatie ,eu nu acuz popoare ,pentru ca gestul asta e fascist,eu ma refeream la indivizi,la marionete cumparate pe bani de ricani,de care avem si noi romanii …destui ,si nu am acuzat niciodata poporul gruzin de ceva ,doamne fereste ,in schimb Mihail Saakasvili e agent CIA scolit la ricani ,ca si toata sleata lui razboinica ,cauza conflictului cu rusii !! Cat despre Stalin ,el era Gruzin doar dupa tzara in care sa nascut ,pentru ca etnic era evreu !! Si e putin necinstit sa nu se recunoasca aportul masiv al acestei etnii nu numai la conducerea marelui imperiu sovietic,ci chiar si la prabushirea lui .Daca te-am oripilat insa cu parerile mele si suferi,ma vad obligat sa iti cer scuze…”frate” !!

     • Catun spune:

      Ucrainenii nu se considera rusi, vorbesc o alta limba, au si istoria lor separata, iar Rusia prin trolii ei (dar si prin oficialitati) a motivat invazia Ucrainei din cauza interzicerii limbii ruse.
      De ce v-ati suparat atat de tare pe ucraineni din cauza interzicerii limbii ruse, daca limba rusa ar fi una si aceeasi cu ucraineana?

  • Radu spune:

   Tu toooot spui adevarul mai tovarase. Ba sub nick-ul de SaakasBilly, ba YTZIK, ba Vlad Tepes…De ce ai nevoie de zeci de nick-uri ca sa „spui adevarul” tovarase? De ce-ti shimbi nick-ul la 3-4 saptamani si de ce folosesti mai multe in paralel? De ce esti cam pe toate paginile ziarelor mai importante din Romania? Vezi ca-ti incurci nick-urile intre ele!
   P.S. La cultura ta generala, vasta bineinteles, cine s-ar putea indoi de veridicitatea propagandei ruse, ne vei spune ca si cuvantul Prusia contine….Rusia 🙂
   Iar un P.S. la P.S., doar ca sa vezi si tu tampeniile pe care le insiri, …Ne spunei tu ieri de ucrainienii sunt nazisti (termenul il cunosti, dar asta e propaganda Kremlinului-acuza, repeta minciuna, ca ceva-ceva ramane)…Ne spuneai tu ieri ca ucrainienii sunt nazisti, iar astazi ne spui ca ucrainienii sunt rusi. 🙂 :)))))))))))) Sa-ti explic?!?! Mai copile, sterge-ti nasucul si cere-te afara de le tovarasul sef. Spune-i ca nu mai poti lega doua aberatii una de alta. Ma intrebam de ce recruteaza Kremlinul inculti si retarzi. Pai e simplu. Pentru ca o persoana normala, verticala si macar in media inteligentei, nu s-ar cobora atat de jos.
   Noapte buna troll bolsevic. Asteptam cu nerabdare ceelalte nick-uri sub care ne vei insira Povestile nemuritoare siberiene.

   • Catun spune:

    Scopul lor aici este ca sa abereze si ca sa abureasca. Asta am inteles pana acum.

    • YTZIK spune:

     „Propaganda rusa” daca ar exista ,cu toate ca ma indoiesc,ar fi ADEVARUL,doar ADEVARUL ,pentru ca imperiul satanic,mincinos si criminal rican raspandeste minciuna parshiva ,sconcsoasa la foc automat !! Se pare ca e arma ei de baza !! Voi de exemplu ati fost constituiti cu scopul recunoscut de altfel de voi ,drept oficina mincinoasa, care are sarcina de a produce paguba imaginii si intereselor rusesti !! Deci vorbesc din cele declarate si recunoscute de voi !! As putea enumera toate minciunile voastre ,dar cred ca nu as termina in luni de zile cu ele !! Ca sa fie clar pentru toata lumea,inainte de „DREPTUL LA VIATA” de „DREPTUL LA MUNCA” de ” DREPTUL LA O EXISTENTA DEMNA…UMANA” ar trebui sa existe ” DREPTUL LA ADEVAR” la ” DREPTUL DE A NU FI MINTIT” pentru ca acest DREPT e esential ,deoarece in prezent cea mai mare parte a omenirii nu are de fapt nici un drept !! LIBERTATEA e iluzorie ,”DREPTUL LA VIATZA” e o minciuna sfruntata,se ucide in genocide si pogroame ,si cu PUSCARII SECRETE peste tot,mai mult decat oricand in istoria omenirii ,si se MINTE ENORM DE MULT !! Pana individul ,omul ,nu are dreptul SA NU FIE MINTIT,drepturile umane sunt ABROGATE DE FACTO !!

 4. yehudy spune:

  spui prostii despre altii 🙂
  draga ivan, prezinta-ne istoria statului cu capitala la moscova incepand din anul 500 a.c. 🙂
  nici nu exista targul moscova 🙂
  ideea este ca principatul moscovei era locuit de triburi finlandeze, kazare si maghiare 🙂 de aceea se numea principatul moscovei, ca nu avea rusi 🙂
  in 1721 prin ucaz urmasii maghiarilor, finlandezilor si kazarilor si-au luat numele de rusi 🙂
  deci rusii cu capitala la moscova au aparut rin ucaz, peste noapte L) corciturile maghiaro-finlandezo-kazare au decis ca istoria lor sa fie cu 1000 de ani mai mare furand numele locuitorilor din actuala ucraina, fosta rusie kievieana 🙂
  draga ivan, corciturile de la moscova au furat tot timpul in istorie 🙂
  acum vine timpul sa plateasca: datorita lui putin federatia rusa se va dezintegra sub atacul chinei 🙂 ca rusia a furat si de la china 🙂

 5. YTZIK spune:

  Capitalele se mai muta ! Si e normal ca in timpul rusiei Kievene nu putea fi capitala la Moskova ,ci la Kiev ,Esti stupid …efectiv !! : ) : ) : )

  • yehudy spune:

   sigur 🙂
   ca la moscova erau numai ceva triburi maghiare, finlandeze si kazare 🙂
   nici un trib „rus” 🙂
   nici un trib slav 🙂

  • yehudy spune:

   imperiul cu capitala la moscova a aparut in istorie ca fiind urmasul corciturilor machiare, kazare si finlandeze 🙂
   astea au fost triburile care au infiintat principatul moscovei 🙂
   principatul moscovei a asteptat sa invete sa scrie si sa citeasca pana cand bulgarii au facut asta 🙂

 6. yehudy spune:

  spui prostii despre altii 🙂
  draga ivan, prezinta-ne istoria statului cu capitala la moscova incepand din anul 500 a.c. 🙂
  nici nu exista targul moscova 🙂

  • YTZIK spune:

   Pai cand era capitala Vlahilor la Targoviste ,nu exista nici „targul” …Bucuresti !! Asa e ?? Si ce dovedeste asta ?? Ca noi nu am existat ??

   • Radu spune:

    E vorba in primul rand de stat YTZIK, nu de capitala… 🙂 Tu nu stii istorie tovarase. 🙂 Si pentru ca nu cunosti istorie, nu te ajuta nici inteligenta, iei un nume si-l proiectezi pur si simplu, nestiind ce se ascunde in spatele lui. Povestea ta cu Rusia Kieveana in mintiuta ta, spune cam asa. Romaniei i se cuvine Italia, pentru ca Roma. Poate asta te ajuta sa-ti vezi lacunele…Cam asa e si cu Rusia Kieveana si Rusia cealalta. Sa te ajut sa le pui in ordine cronologica? Sa fac efortul asta? Care a fost primul stat? Oooff ce simplu e sa spui tampenii, trolule. Cu cat sti mai putine, cu atat ti-e mai usor. 🙂

    • YTZIK spune:

     Ok !! Zi e scurt ce ai vrea tu sa demonstrezi ca esti foarte confuz omule !! Parte aia ca ai fi superior si eu inferior am inteleso !! Continua cu restul …

 7. YTZIK spune:

  Ideea e ca „RUSIA KIEVEANA” era locuita de rusi ,ca de aia sa numit asa !! Pe vremea aia nu se stia ce e „UKRAINA” sau ce e aia un …”UKRAINIAN” ,cum nu se stia in VALAHIA cu capitala la TARGOVISTE ce inseamna „ROMANIA” si ce e aia un „ROMAN” !! Astea sunt inventii care sa duca la ideea ca ne-am trage din IMPERIUL ROMAN ,ceea ce de altfel e imposibil !! Istoria se bazeaza pe dovezi arheologice clare ,fara dubiu ,pe relatari ale istoricilor vremii ,nu pe aiureli jidanesti mincinoase si sconcsoase……frate !! Canta la alta masa ca vorbesti aberatii fara nici o logica…..ca de obicei !!

  • yehudy spune:

   spui prostii despre altii 🙂
   draga ivan, prezinta-ne istoria statului cu capitala la moscova incepand din anul 500 a.c. 🙂
   nici nu exista targul moscova 🙂
   ideea este ca principatul moscovei era locuit de triburi finlandeze, kazare si maghiare 🙂 de aceea se numea principatul moscovei, ca nu avea rusi 🙂
   in 1721 prin ucaz urmasii maghiarilor, finlandezilor si kazarilor si-au luat numele de rusi 🙂
   deci rusii cu capitala la moscova au aparut rin ucaz, peste noapte L) corciturile maghiaro-finlandezo-kazare au decis ca istoria lor sa fie cu 1000 de ani mai mare furand numele locuitorilor din actuala ucraina, fosta rusie kievieana 🙂

 8. Ion. spune:

  Nimic nou sub soare pentru ca toata lumea stie ca rusii au furat fura si vorn fura si acest furt de istorie e doar un mizilic fata de miile de miliarde de Euro ( in bani echivalenti) pe care le-au furat de-a lungul istoriei .

 9. yehudy spune:

  dragi ivani, prezinta-ne prin date istorice care este evolutia statului cu capitala la moscova 🙂
  cand a aparut principatul moscovei 🙂
  si cand a aparut imperiul rusiei 🙂
  imperiul rus cu capitala la moscova a aparut in 1721 prin ucaz 🙂

  • YTZIK spune:

   Cred ca ar fi mai simplu sa indici niste istorici seriosi ,excluzandu-i pe cei ukrainieni …binenteles ,care sustin ca rusii nu ar fi…rusi !! Ca asta aude lumea acum ,e inca calda ,cu toate ca rusii nu au aparut ieri !! Ai visat tu ceva ?? Sau ai fumat ceva ??

 10. yehudy spune:

  draga ivan, cand a aparut rusia kieviena in zona moscovei existau ceva triburi maghiare, finlandeze, kazare 🙂
  draga ivan, pana la anul 1721 nu a existat nici un stat numit rusia cu capitala la moscova 🙂
  statul care avea capitala la moscova a fost principatul moscovei 🙂
  in 1721 printr-un ucaz petru a furat denumirea de rusia 🙂
  hai, draga ivan, prezinta-ne statul care a avut capitala la moscova de la inceppututile lui 🙂

  • Toni spune:

   Yehudi, ma scuzi ca te intreb si eu, asa ca fapt divers, unde erau Statele Unite in 1721?
   Intreb si eu asa in treacat.

   • yehudy spune:

    ma scuzi, draga ivan, subiectul era altul 🙂
    poti raspunde la subiect? cred ca nu 🙂

    • YTZIK spune:

     Bravo yehudy frate ,despre cele mai ilegitime state de pe planeta,formate din jecmaneala , furtisaguri si crime permanente, ricania si cazaria …nu se vorbeste !!

   • bogdan spune:

    Unde erau ? Prostane in 1720-1730 cele 13 state coloniale (viitoarea USA) produceau deja 1/7 din productia industriala de otel a lumii ! Asta asa ca simpla informatie pt un godac ca tine ! Daca mai pui intrebari proaste iti voi mai da raspunsuri inteligente ! Nu ca tu ai intelege ceva dar mai intra si oameni ce gandesc pe aici si sa nu creada ca godacii kremlinului spun adevaruri…

    • YTZIK spune:

     In 1720 scaunul de domnie al Valahiei era la Targoviste !! Locuitorii se numeau Vlahi ,Valahi sau Olahi ! Erau vecini cu altii cu care se dushmaneau de moarte care se numeau Boloveni sau ulterior „Moldoveni” cu capitala la Suceava !! Pe atunci nimeni nu avea habar ce inseamna „roman” sau „romania” termeni inventati mult mai tarziu de un grof ungur , cand lui Napoleon al treilea ia venit ideea de a alipii bolovenia de vlahia ,formand o tzara sub protectorat francez ,un fel de viitoare colonie a lor!! Pana atunci ambele regiuni numite „principate sau Voivodate” erau sub Imperiul otoman !!

     • yehudy spune:

      draga ivan, constat ca nu vrei sa ne spui istoria statului cu capitala la moscova incepand cu anul 800 a.c. 🙂
      draga ivan, spune-ne cum a ajuns rusia (care nu a existat pana la 1721) sa ceara basarabia in 1812? 🙂
      imperialismul moscovei 🙂

     • Ion. spune:

      Esti un idiot cu acte in regula pentru ca habar nu ai de istoria Romaniei. Domnitorul Mihai Viteazul la 1600 a infaptuit prima unire a celor 3 principate romane Tara Romaneasca sau Valahia,, Moldova si Transilvania. Unde era Rusia atunci ??? Devlet I Ghirai Hanul Crimeei a condus un atac împotriva Moscovei în 1571, în urma căruia orașul a fost cucerit, jefuit și incendiat ca sa vezi si tu unde era Moscova in sec. XVI

     • yehudy spune:

      spuin prostii despre altii 🙂
      draga ivan, prewinta-ne istoria statului cu capitala la moscova incepand din anul 500 a.c. 🙂
      nici nu exista targul moscova 🙂

     • YTZIK spune:

      „Domnitorul ” Mihai Viteazu’ era grec ,din tata turc ,nici macar nu era vlah !! Principatele nu erau „romane” pentru ca atunci nu era cunoscut acest termen !! Erau „trei scaune ” al secuilor ,sub jurisdictie austriaca,era Valahia sau Vlahia si Bolovenia,sau Moldova. nu se stia ce e patriotismu’ sau sentimentu’ de neam ,si acel Mihai Viteazu’ era vasalul sub juramant al Principelui Secui ,dar ia praduit teritoriul in lipsa lui calcandu-si cu nonshalanta …juramantul !! Dupa ce binenteles a fost ajutat de acesta sa-si recapete scaunul de domnie ,dat altcuiva …de turci ,de la care si-a cumparat si el domnia,numai ca in loc sa dea banii inapoi creditorilor de la care a imprumutat ladoaca mare de bani ,i-a ucis misheleste prin inselatorie !! Adevarul nu e filmul lui Sergiu Nicolaescu ,propagandistul comunist a dictatorului ceausescu’ …ci altul !!

     • Catun spune:

      Papusa, iti bati joc de istoria romanilor. Pune mana pe niste studii istorice si lasa istoria rescrisa invatata de la Stalin, „tatucul istoriei rescrise a popoarelor asuprite”.

     • YTZIK spune:

      Pai zi tu de ce etnie era Mihai Viteazu’ daca eu „nu stiu istorie ” ?? Si cu ce se ocupa inainte de a fi „domnitor” ?? El si familia lui !!

     • Putimon spune:

      Pârţyk eştim idiot , tovarăşe!
      Ai fost repetent de mic, nu ţi-a plăcut istoria şi n-ai înţeles decât că ruşii mănâncă doar de 1 mai În rest beau.
      Măi boule, au fost nişte corcituri, sunt li vor fi chiar şi atunci când vor vorbi chinezeşte!
      Ia citeşte aici , vită tătărască:
      „Înainte de toate, chiar dacă acest (neam) a fost împărțit în trei ținuturi de căpetenie, totuși toți se cheamă cu același nume de români, disprețuind adică dând de-o parte numele de valahi, care le-a fost dat de către popoarele barbare. Căci românii care trăiesc și astăzi în Transilvania, deasupra fluviului Olt, în ținutul numit Maramureș, nu-și dau numele de valah, ci de români (martori imi sunt toți locuitorii tuturor națiilor din Transilvania). Cei din Valahia (pe care grecii din vremuri apropiate îi numesc ungrovlahi, iar noi, moldovenii, îi numim munteni – căci au luat în stăpanire mai multe locuri muntoase) își dau și ei la fel numele de români, iar țării lor de Țara Româneasca, adică în latinește: Terra Romana.”

      „Noi, moldovenii, la fel ne spunem români, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci româneasca, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «Stii româneste?», adica (in latineste): «Scis Romanice»? Iar daca aceste neamuri n-ar fi la obarsia lor romani, cum, ma rog, ar fi putut sa-si ia, prin minciuna, si numele, si limba romanilor?…”
      -Dimitrie Cantemir , consilierul Lui Petrică- la sf.sec XVII

      „Carte romănească de învățâtură de la pravilele înpărâtești și de la alte giudeațe, cu dzisa și cu toată cheltuiala lui Vasile Voivodul și Domnul Țărâi Moldovei, di în multe scripturi tâlmăcită di în limba ilenească, pre limba româniască. În Tipariul Domnesc s-au tipărit în mănâstirea a Trei S(fe)ti(te)le în Iași, de la Hristos 1646.

      Aceastea înțelepciuni și aceastea învățături ne-au dat și ne-au lăsat noo tuturor rodului românesc, ca să ne fie noo de pururea izvor de viiația în veaci nescădzut și nesvârșit.

      „După tocmala și nevoința Mării Sale Domnului datu-s-au învățătură și mie unui mai mic și nice de o treabă a Mării Sale rob, Evstrate biv logofet, de am scos aceaste pravile și le-am tălmăcit den scrisoare grecească pre limbă românească ca să poată înțeleage toți.”
      Îi zicea „românească”, şi pe atunci, măi pork sovietic!

      Atestată de cronica locală la anul 1495, când „s-au zidit şcoala şi biserica”, şcoala ROMÂNEASCĂ din Şchei , unde se preda în limba ROMÂNĂ, idiotule,îşi confirmă existenţa în condiţiile anului 1390, când se emite Bula papală a lui Bonifaciu al IX-lea, pentru ca un Omiliar (manual şcolar) presupune existenţa şcolii în secolele XI-XII.

      Diaconul Coresi tipărea cărţi în Româneşte în 1559, cretinule!
      „Dacă am cetit, bine-am socotit şi am aflat că toate tâlcuiesc şi mie toate-mi plăcură! V-am scris cu tiparul, vouă, fraţilor românilor, să vă fie pre învăţătură” – aşa scria Diaconul Coresi în 1559, când tipărea cele dintâi cărţi în limba română. În total au fost 39. Şi îţi pot de exemple şi din antichitate privind vechimea şi numele românilor nimiţi romani şi dacăromani, încă de atunci.
      Vai de curul tău de descălţat ,mankurtule Pârţakovici!

     • Putlermon spune:

      Pârţykovici, să-ţi spun eu de ce etnie era Mihai Viteazul. S-a născut în 1558 la Drăgoeşti -Vâlcea şi nu în Târgul de Floci. Mama, Tudora Cantacuzino, avea mai multe proprietăţi în Muntenia şi-n Oltenia.Cârciumi, moară, păşuni, atelier de giuvaeruri.
      Nu se ştie precis dacă tatăl său a fost Pătraşcu cel Bun, aşa cum spunechiar Mihail şi cum atestă majoritatea documetelor şi asta pentru că domnitorul a murit înainte cu vreo şase-şapte luni de a se naşte Mihai. Este posibil să fi fost fiul lui Iani Cantacuzino, dragomanul Porţii. E o presupunere fără nciun document la bază.
      Totuşi, Mohai a deţinut funcţii „domneşti”, ca un adevărat fiu de domn. Af ost bănişor de Strehaia, stolnic şi mare ban al Craiovei,(a doua funcţie după domn). Vorbea câteva limbi străine a făcut comerţ cu vite, cai şi cu oi, (pe scară foarte mare), dar şi cu diamante,( şi „guivaeruri”) ,moştenind atelierul mamei sale. A cumpărat multe sate, devenind cel mai bogat român al vremii şi cu zestrea doamnei Stanca şi ea foarte bogată, sărăntocule mujic! A oferit turcilor 1,5 miliooane de galbeni( unele surse spun 3,5 milioane) ca să fie numit domn, aşa cum era, pe atunci, procedeul. I-a regulat pe turci, unguri, nemţi, polonezi, tătari…Dar a regulat-o şi pe Maria Christina, nevasta lui Sigismund Bathory A avut o armată cu mulţi mercenari, vreo 10.000 erau din Moldova, dar şi italieni (toscani), cazaci,( ba chiar şi ruşi), secui, sârbi, bulgari şi greci.
      Fata lui Mihai, Florica,( o frumuseţe a epocii), a fost dorită pentru căsătorie de către Rudolf al II-lea, dar maică-sa, Maria de Spania, s-a opus.
      Mulţumit? În rest, viaţa şi activitatea lui Mihai Viteazul sunt foarte bine cunoscute şi cel mai bine documentate dintre toţi domnitorii români până la Cuza.
      „Sultanul i-a promis lui Mihai Viteazul, să-i dea pe vecie țările Transilvania, Valahia și Moldova și pentru trebuințele sale să-i furnizeze atât trupe cât și bani; i-a oferit mai mult: să-l facă mare comandant în armata sa din Ungaria și pașă al Timișoarei, ca prieten al său, gata în orice vreme să-l ajute cu 50 de mii de călăreți și infanteriști (după cum va fi trebuința) împotriva împăratului, rezervându-și lui însuși tot ce ar cuceri în plus, pentru toată bunătatea și amabilitatea cerându-i numai să-i fie loial.”Mihai, fiind un bun creştin, a refuzat!

      Richard Knolles, Istoria generală a turcilor, Londra, 1603.
      Aşadar scrisă în 1603, dobitocule!
      „Cronica lui MihaI Viteazul” este o altă cronică puţin cunoscută de proşti, scrisă de germani, la Nürnberg, la 1603, la un an și jumatate după moartea domnitorului. Sunt 700 de pagini despre Mihai Viteazul.
      Portretul lui Mihai pictat de ungurul Aeron, la Budapesta , în 1801, era intitular „Mihai eroul ROMÂNILOR”. iar ungurii ştiau foarte bâine cine sunt şi de când sunt românii în Transilvania şi că îli spuneau români şi nu altfel.
      P.S. Dar Kati cea Măreaţă şi Plină de Mătreaţă a Rusiei, de ce origine era? Dar Lenin, Stalin, Hrusciov? Dar tu, prostovane?

    • Radu spune:

     Hopa YTZIK-ule?!?! Dictatorul Ceausescu? Pai doar cat il proslaveai! 🙂 Doar ca in seara asta trebuia sa dea bine textul, asa ca ti-ai schimbat si ideia cu Comunismul sub impliniri Marete!

     • YTZIK spune:

      In bantunistanu’ mioritic nu a fost comunism !! A fost un fel de poshirca surogat de comunism ,dar in toata istoria acestei populatii niciodata tzara nu sa dezvoltat asa de fulminant ca pe vremea „DICTATORULUI” !! Oameni foarte destepti si cu mult curaj au recunoscut ca romania nici nu poate prospera decat ca dictatura !! Dar una mai aspra probabil, ca cea a lui cesculete ,in care presedintele statului si comandantul suprem al armatei sa nu fie lasat in camp deschis de oamenii platiti ca sa-l apere ,in timp ce alti oameni platiti ca sa-l apere sa-l impuste impreuna cu sotia ca pe un caine,ca sa nu se oboseasca dushmanul cu asta !! Bine !! asta e „elita” tagmei cu numele de „popor” !! Asta avem ,cu asta defilam !! Neam de traista,neam de slugi !! Ministrul agriculturii vrea o oaie drept stema !! cred ca ni se potriveste !!

    • Radu spune:

     Iar ai evitat YTZIK-ule subiectul. Te intreaba lumea de Moscova, iar tu ii dai cu Principatele Romane! 🙂

     • Toni spune:

      Pai sa ne scuzi, trolache, dar noi traim in Principatele Romane, nu la Washington sau Tel Aviv. Interesul vostru pentru o alta tara da de gandit.
      Foarte bine face ytzic ca scrie despre tarile romane.
      In capitol la care, complexati, nu stiti cum sa o mai dati cotita, sa nu se vada ca nu sunteti de pe aici…

     • YTZIK spune:

      O !! tu esti „lumea” ?? Salut lume !! Arati intr-o stare jalnica !!Daca eram rus cum minti tu ,eram mai versat in treburile lor ,dar asa raman la …”principatele romane ” !! Ghinion ….ar zice Ponta !!

 11. YTZIK spune:

  De „RUSIA KIEVEANA ” ati auzit ?? Nu fi-ti tampiti ,Ukraina e o regiune a rusiei !! Kievul e capitala istorica a marelui popor rus ,e leaganul civilizatiei ruse ! Cum e si kosovo pentru sarbi ! Ideea de a rupe Kosovo din Serbia Istorica are rostul de a distruge demnitatea lor,istoria lor,exact cum sa procedat si cu anexarea ukrainei de catre imperiul malefic ,mincinos si criminal rican !! Istoria adevarata nu se poate sterge prin minciuni cacacioase !!

  • yehudy spune:

   rusia kieviana, draga ivan, a fost statul intemeiat de vikingi cu caitala la kiev 🙂
   pe vremea aia, in zona moscovei era o adunatura de triburi maghiare, finlandeze, kazare 🙂

   • YTZIK spune:

    Pai frate yehudyn ,vikingii sunt un ingredient stiut din creuzetul din care sa format poporul rus ! Nu ai spus nici o noutate !! Si nu e nici un secret !! Noi sustinem ca am aparut din Daci,un popor razboinic,migrator venit din zona Iranului ,si din romani care erau un imperiu si ne-am numit vlahi si boloveni ,dar acum suntem romani ,si care e problema ? Din Vikingi se trag multe neamuri ,printre altii !!

  • yehudy spune:

   draga ivan, principatul moscovei a inceput sa cresca dupa ce s-a pus in slujba mongolilor ca sa stranga taxe in zona 🙂

   • YTZIK spune:

    Eu stiam altfel ,nu ca rusii ar fi fost slugile mongolilor !! Pana si noi cazarii ,am pornit in bejenie din cauza lor ,parasindu-ne locul natal ,nu-i asa yehudy ?? Ca sa nu mai zic de unguri si finlandeji care sunt neamuri de fapt !! Pana si bulgarii de pe acolo au venit in sudul dunarii !! Dar slavii care i-au complectat in proportie de 90% precis de pe acolo !! Daca nu bagau rusii talpa puternic in mutra mongolilor, niscaiva neamuri erau casapite poate definitiv pe-aici prin europa !! Bulgarilor le disparea complect samantza ,dar nici ungurii nu prea mai aveau vre-o sansa!! Si urmau altii la rand !!

  • yehudy spune:

   draga ivan, prezinta-ne prin date istorice care este evolutia statului cu capitala la moscova :)cand a aparut principatul moscovei si cand a aparut imperiul rusiei 🙂

   • YTZIK spune:

    Rosteste cu buza tzuguiata ,cu mare talent „RUSIA KIEVEANA” si cu putina judecata si putina logica ,te descurci si singur !! Eu am mare incredere in tine …frate !!

 12. Basarabia e Romania spune:

  atunci când Anna Iaroslavna se mărita cu regele francez, unde este Moscova acum era doar o pădure……….

  ha HA HA HA ;;;;;;;;;;;; gODACII TRAIAU in padure

  Aloooo….trolii….ce vreti voi de fapt in Basarabia ? Voi acolo in mlastina de la Lenigrad sa stati….si mai opriti-va din furat!

  • Toni spune:

   care lenigrad domle
   manoilova

   • Ivan spune:

    Mai Toni unde erau toti astia pe 28 mai..? A fost ziua romanilor de pretutindeni……mascaricii au tacut chitic…..unu’ nu a zis nici miau nici crau……Am impresia ca unii dintre ei sunt ,,romani” de vreo 3-4 ani…..

 13. bogdan spune:

  Pai furtul e unul din caracteristicile standard ale godacului din OLr !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top