Comisia Europeană a decis că alocarea de către guvernul maghiar de fonduri pentru construirea a două reactoare  la centrala nucleară de la „Paks” nu este contrara normelor europene privind ajutorul de stat, se spune în raportul Comisiei Europene.

„Ungaria a decis să investească în proiectul CNE Paks II, este dreptul său, în temeiul Tratatului CE. Rolul Comisiei Europene este acela de a se asigura că denaturarea concurenței pe piața energiei, ca urmare a sprijinului de stat, este limitata la un nivel minim. Pe parcursul cercetarii noastre, guvernul ungar si-a asumat angajamente semnificative, ceea ce a permis Comisiei să autorizeze investițiile în conformitate cu normele privind ajutorul de stat in UE „, – a declarat Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurență.

Ungaria intenționează să ofere un sprijin investițional pentru construirea a două noi reactoare la centrala nucleara „Paks”. Ele sunt concepute sa înlocuiasca reactoarele vechi, construite în anii 1980, și care ofera în prezent circa 50% din producția de energie electrică internă în Ungaria.

Guvernul de la Budapesta a semnat în 2014 un contract cu societatea de stat din Rusia „Rosatom” pentru proiectarea și construcția a două noi unități la CNE „Paks”, cu o putere de 1200 MW fiecare.

În conformitate cu acordul semnat, Rusia ofera Ungariei un împrumut în valoare de 10 miliarde de euro pentru proiect. Costul total al realizarii proiectului este de 12 miliarde de euro.

În 2015, Comisia Europeană a transmis o notificare oficială guvernului ungar privind începerea unei proceduri împotriva Ungariei din cauza acordului nuclear cu Rusia.

După un schimb prealabil de informații cu autoritățile maghiare, Comisia Europeană a exprimat îndoieli cu privire la compatibilitatea cu normele UE a contractului de achiziție publica încheiat de Budapesta cu „Rosatom”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

4 Responses to UE a autorizat proiectul CNE Paks II din Ungaria, finanțat de Rusia cu 10 miliarde de euro

  1. Eu Stiu spune:

    Ungaria,in frunte cu Orban,demonstreaza demnitate si verticalitate.Interesele nationale,mai presus decat harjoneala sobolanilor din UE.Bravo lor!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top