tevi gaze2Comisia Europeană, care caută noi modalități de aprovizionare cu gaze a Europei de Sud-Est, a prezentat primele propuneri. Bruxelles vrea ca Grecia, Bulgaria și Serbia sa fie aprovizionate cu gaz azer prin construirea a doua interconexiuni, iar Ungaria și Slovenia – prin viitorul terminal GNL din Croația. Acest lucru creează o alternativă reală la gazul rusesc, dar nu îl poate înlocui complet, afirma publicatai rusa Kommersant.

Dimpotrivă, de noile conducte va putea profita şi Gazprom, in cadrul proiectului sau al conductei de gaz „Turkish Stream”.

Comisia Europeană (CE) a selectat patru proiecte de conducte de gaz prioritare pentru Balcani, care ar trebui să crească fluxurile de gaze între țările din regiune și sa reducă dependența de singurul furnizor din regiune – „Gazprom”. Vinerea trecută a avut loc cea de a doua reuniune a grupului pentur îmbunătățirea conectivitatii gazului în Europa Centrală și de Sud-Est (CESEC). Este vorba despre fostele state membre ale proiectului South Stream, la care, la invitația Comisiei Europene, s-au alăturat reprezentanți ai Ucrainei, Moldovei, Serbiei, Bosniei și Herțegovinei, precum și a Macedoniei. În ultimele 8 luni părțile au studiat problema asigurarii securitatii aprovizionării Europei de Sud-Est, iar acum au prezentat primele rezultate concrete.tevi gaze

Astfel, CE prevede pentru țările din Balcanii două noi surse de aprovizionare – gaz azer prin conducta TAP (construcția deja a început), precum și gaze naturale lichefiate prin terminalul GNL din Croația.

Prin urmare,  o acțiune prioritară a CE va fi construirea a trei conducte gaz de interconectare: din Grecia în Bulgaria și din Bulgaria în Serbia (care vor furniza gaze naturale din TAP), precum și o conducta de la terminalul GNL din Croatia spre Ungaria (capacitate parțial gata) și Slovenia. Aceste ofera Bulgariei și Serbiei alternativă la gazul rusesc, iar în cazul extinderii capacității terminalului GNL din Grecia, aceste țări vor avea acces la piața de GNL.

Totodata, CE a promis să ajute Ucraina în deschiderea capacitatilor de livrare in sistem invers a gazelor naturale din România (fizic) și din Slovacia (virtual). Astfel, CE va „contribui la eforturile depuse de Ukrtransgaz pentru a încheia acorduri directe cu operatorii de sisteme de transport de gaze din Slovacia, România și Ungaria” și la rezolvarea problemei cu Gazprom. In prezent, Gazprom Export este operatorulul partial al retelei ucrainene de la frontiera de vest a Ucrainei, fapt care complica livrarile virtuale de gaze in sistem invers.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top