crimeeaUniunea Europeană cere statelor membre ONU să nu recunoască anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia, la un an de la referendumul organizat în peninsula ucraineană, afirmă Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă, Federica Mogherini într-un comunicat publicat luni.

„Uniunea Europeană va rămâne dedicată implementării depline a politicii sale de nerecunoaştere a Crimeei, inclusiv prin măsuri restrictive. UE cere din nou statelor membre ONU să aibă în vedere măsuri de nerecunoaştere similare în conformitate cu Rezoluţia 68/262 a Adunării Generale a ONU” din 27 martie 2014, se arată într-un comunicat publicat pe site-ul Consiliului UE, potrivit Mediafax.

Mogherini susţine că UE rămâne ferm dedicată suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, la un an de la „referendumul” ilegal şi ilegitim şi anexarea ulterioară a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia.

Totodată, continuă ea, Bruxelles-ul nu recunoaşte şi continuă să condamne acest act de încălcare a dreptului internaţional. „Anexarea ilegală a Crimeei şi Sevastopolului de către Rusia este o provocare directă la adresa securităţii internaţionale cu implicaţii grave pentru ordinea juridică internaţională care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor”, afirmă comunicatul.Mogherini

De asemenea, UE îşi reafirmă îngrijorarea profundă faţă de construcţia militară continuă şi deteriorarea situaţiei privind drepturile omului în Peninsula Crimeea, inclusiv negarea libertăţii de exprimare şi persecutarea persoanelor care aparţin grupurilor minoritare. Uniunea Europeană îşi reiterează apelul de a se oferi acces deplin şi nerestricţionat actorilor din domeniul drepturilor omului la întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv Crimeea şi Sevastopol.

Populată în majoritate de rusofoni, Crimeea şi-a proclamat independenţa faţă de Ucraina printr-un referendum organizat la 16 martie 2014. Reunificarea sa cu Rusia a fost aprobată după două zile de Moscova. Autorităţile ucrainene şi ţările occidentale nu recunosc acest referendum şi consideră aderarea peninsulei la Rusia un „act de anexare”

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top