paksUE se va opune tranzacţiei nucleare între Rusia și Ungaria, care prevede modernizarea şi extinderea cu două noi reactoare a centralei de la Paks, fiind îngrijorata în legatura cu o posibilă blocare de catre Budapesta a noilor sancțiuni împotriva Rusiei, scrie Financial Times (FT).

Deși Comisia Europeană nu s-a opus acordului nuclear dintre Ungaria și Rusia, contractul privind centrala de la Paks a provocat serioase „îngrijorari” organismelor de reglementare ale UE, potrivit FT.

În prezent, acordul ruso-ungar este investigat de două organisme europene: Euratom şi Comisia Europeană. Prima încă nu a acordat acceptul – obligatoriu în acest caz – pentru livrarea combustibilului nuclear pentru Paks. Totodata, contractul este investigat şi de Comisia Europeana, care verifică legalitatea tranzacției (fara licitatie publica) cu societatea ruseasca Rosatom.Putin Orban

La Bruxelles se tem că decizia premierului maghiar Viktor Orban de a nu organiza o licitatie se explica prin legăturile sale strânse cu Moscova, legaturi care „ar putea duce Ungaria pe o pozitie de opunere fata de noile sancțiuni împotriva Rusiei ale UE.

În același timp, Ungaria este gata de „confruntare cu Bruxellesul”. În special, Orban a declarat că politica energetică este o chestiune suverană a Ungariei. De asemenea, guvernul ungar și-a exprimat părere că Comisia Europeană încearcă să intervină în politica energetică națională, care încalcă suveranitatea statelor membre.

În decembrie 2014, Rusia și Ungaria au semnat un contract in valoare de 12 miliarde de euro pentru construirea a două unități nucleare la centrala Paks. Pentru a pune în aplicare proiectul, Moscova va oferi Budapestei un imprumut de până la 10 miliarde de euro. Fondurile vor fi cheltuite pentru livrările de echipamente, lucrări și servicii pentru proiectarea, construcția și punerea în funcțiune a unităților centralei nucleare.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 3,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top