Uniunea Europeană și șase țări partenere – Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus și Moldova – sărbătoresc a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic. Cu această ocazie la Bruxelles vor avea loc o serie de evenimente între 13 și 14 mai, informează comunicate ale instituţiilor europene, precum şi ale diplomaţiei române şi moldovene.

În cadrul reuniunii ministeriale prezidate luni de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, miniştrii de externe vor analiza situaţia angajamentelor asumate cu ocazia ultimului summit al Parteneriatului estic din noiembrie 2017. Ei vor discuta despre punerea în aplicare a agendei celor „20 de rezultate scontate pentru 2020” adoptată la summit. De asemenea, miniştrii vor reflecta cu privire la cooperarea viitoare şi vor discuta despre priorităţile politice pentru perioada care urmează.

În seara zilei de luni, preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, va fi gazda liderilor ţărilor din Parteneriatul Estic în cadrul unui dineu.

În paralel, la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, va avea loc concertul aniversar „Creăm împreună – celebrarea a 10 ani ai PaE prin imagine şi muzică”, cu participarea artiştilor din cele 6 state ale PaE.

Marţi, 14 mai, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, va găzdui o conferinţă de nivel înalt. La eveniment vor participa şefi de stat sau de guvern ai ţărilor partenere, miniştri de externe ai statelor membre ale UE, reprezentanţi ai societăţii civile, lideri ai comunităţii de afaceri, tineri şi jurnalişti din 34 de ţări. Participanţii vor avea posibilitatea să discute despre modul în care a evoluat Parteneriatul în primul deceniu şi despre viitorul acestuia.

Un comunicat al Ministerului de Externe Român transmis duminică Agerpres informa că şeful diplomaţiei române Teodor Meleşcanu „va participa la acţiunile care au loc în contextul aniversării a zece ani de la crearea Parteneriatului Estic (PaE): cea de a 10-a reuniune a miniştrilor de externe ai statelor membre ale UE cu omologii din statele PaE, urmată de un dejun de lucru informal şi un concert la Centrul cultural BOZAR (13 mai), precum şi de Conferinţa la nivel înalt privind PaE (14 mai)”.

La rândul său, guvernul Republicii Moldova informează într-un comunicat că la evenimentele consacrate celei de-a zecea aniversări a Parteneriatului Estic va participa premierul Pavel Filip, care va rosti un discurs în cadrul Conferinţei la nivel înalt, va participa la cina festivă organizată de Donald Tusk şi de asemenea va avea o serie de întrevederi bilaterale cu înalţi oficiali europeni, şefi de stat şi de guvern.

Parteneriatul Estic reprezintă o iniţiativă de consolidare şi aprofundare a cooperării UE cu şase state din vecinătatea estică a Politicii Europene de Vecinătate: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina. Totodată, fiecare dintre partenerii estici are libertatea să-şi determine gradul de cooperare cu UE. Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina au ales gradul maxim de apropiere semnând Acordurile de Asociere şi implementând toate condiţionalităţile pentru liberalizarea regimului de vize.

UE şi partenerii săi estici şi-au consolidat asocierea politică şi şi-au aprofundat integrarea economică graţie parteneriatului lor. UE a sprijinit o gamă largă de reforme în ţările partenere, care acoperă dezvoltarea economică, guvernanţa, conectivitatea şi contactele interumane.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top