UliţkaiaPolitica Rusiei trebuie înțeleasă istoric: uneori se apropie de Europa, iar apoi se indeparteaza din nou – politic, economic și cultural”. Aceasta mișcare a pendulului reprezinta un mare pericol: omul devine nimic, o rotiță în sistem, dupa cum spunea Stalin,” – afirma scriitoarea rusa Ludmila Uliţkaia, într-un interviu oferit Berliner Zeitung.

Potrivit ei, astăzi, identitatea rusă se bazează pe ideea „lumii ruse”, în baza careia se afla „naționalismul și auto-îndumnezeirea”. Potrivit scriitoarei, aceast „pseudo-înălțare duce cultura naționala la moarte”, „Rusia se întoarce de la multiculturalism la monocultură”. Fuga de Europa a devenit o „idee fixa” naționala.

Potrivit scriitoarei, acest lucru este „incredibil de înfricoșător”, deoarece astfel apare o „izolare periculoasa”. „Economia se destramă, nu se dezvolta tehnologia și cultura. Nu este clar cum ambițioasa conducere rusa vrea să iasă din această situație”, – a spus Uliţkaia. „Consecințele iluziei că Rusia poate trăi fără Europa, sunt deja vizibile în multe domenii”, – a adăugat ea.

Au trecut doar 25 de ani timp în care rușii au văzut Europa cu propriii ochi. Înainte de aceasta, „cortina de fier” nu permitea calatoriile în străinătate. Acum, se pare că aceasta „cortina” cade din nou, fapt „foarte trist”. Din cauza a ceea ce se întâmplă, mulți ruși părăsesc țara, în special cei „care mai pot face o schimbare în Rusia”.

„Reiesind din logica a ceea ce se întâmplă în Rusia, nu te poți aștepta la nimic bun, și putem spera doar la un miracol” – este convinsa Uliţkaia. „Este extrem de dificil sa luptam cu presiunea puternica a mass-mediei controlate de stat asupra creierului uman – se plange scriitoarea. – Încercările conducerii Rusiei de reabilitare a lui Stalin – o perspectiva înfricoșătoare, care nici macar nu este un pas înapoi, în epoca Uniunii Sovietice, ci spre o altă formă de guvernare care va avea caracteristicile cele mai dezgustătoare ale stalinismului”.

După cum menționeaza Uliţkaia, mulți oameni care au participat la protestele împotriva „regimului lui Putin” în anii 2011 și 2012, au emigrat, alții sunt obositi. „Dezamăgirea a fost imensa, deoarece în acel moment am avut sentimentul că ceva se poate schimba. În Rusia, nu există feedback între societate și conducerea politică. Dar oamenii au crezut că a sosit momentul când aceasta relatie este posibila”, – a spus scriitoarea.

Acum însa, „orice încercare de activitate politica este suprimata imediat”. „Guvernul dă un mesaj clar:”Nu scoateti capul afară, tineti capetele la cutie”. Prin urmare, în Rusia domnește din nou frica, oboseala si disperarea”- a rezumat scriitoarea rusa.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top