Встреча контактной группы по Украине в МинскеLa Minsk vor începe astazi negocierile in cadrul summit-ului in „format normand”, în care comunitatea mondiala îşi pune mari speranțe ca va fi, in sfarsit, atins punctul care sa aduca cotitura în sensul rezolvarii crizei din Ucraina.

Dacă însă președintele rus Vladimir Putin, ucrainean Petro Poroșenko, francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel nu vor misca din loc procesul care sa duca la găsirea unui compromis, consecințele pot fi dezastruoase de la escaladarea tensiunilor din Donbas, pana la transformarea conflictului într-un război la scară largă, cu arme dintre cele mai moderne care va conduce la un număr și mai mare de victime.

Tot miercuri în capitala Belarus va continua şi reuniunea Grupului de Contact privind Ucraina, care a fost întreruptă ieri.

În același timp, ministrul francez de externe Laurent Fabius a precizat reuniunea la nivel înalt ar putea sa nu aiba loc. Decizia cu privire la participarea lui Francois Hollande și Angelei Merkel la Minsk, se va lua după ce cei doi vor avea o conversație telefonică, miercuri dimineață, a declarat ministrul de Externe francez într-un interviu pentru postul de radio France Inter.

În ajunul sosirii sale în capitala Belarus, liderul ucrainean Petro Poroșenko a subliniat în mod clar obiectivele pentru care va pleda la negocieri: încetarea focului în Donbas și dialog politic.

Ukrainian President PoroshenkoNu se cunosc detalii cu privire la ordinea de zi a discuțiilor de la Minsk. Știm doar părțile încerca să ajungă la un compromis în Ucraina. Mulți comentatori sunt sceptici că acest lucru poate fi realizat, deoarece niciuna dintre părți nu pare pregatita sa faca concesii, iar diferențele de poziții cu privire la conflictul din Ucraina sunt prea mari.

Surse familiare cu negocierile sustin ca pe agenda va figura problema retragerii armamentului greu, crearea unei zone demilitarizate și stabilirea unui dialog permanent între Kiev și Donbas.

Recent, Bloomberg News, citand o sursa din guvernul rus a declarat că Rusia este gata să semneze un acord la Minsk care sa conțina „foaia de parcurs” de punere în aplicare a acordului de la Minsk semnat in septembrie 2014.

Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius a declarat miercuri scopul summit-ului de la Minsk este sa se ajunga la un acord cu privire la soluționarea conflictului„. În al doilea rând, acest acord nu ar trebui să fie pur și simplu o bucată de hârtie, ci sa fie realizat pe teren „, a spus Fabius, citat de Tass.

Ministrul a mai spus rămân două probleme mari. În primul rând, soarta regiunilor de est din Ucraina. Guvernul ucrainean este de acord cu principiul descentralizării puterii, care este perfect legal„, a spus Fabius. Este necesar sa se asigure integritatea teritorială a Ucrainei.. Dar, în același timp, trebuie să se asigure populația vorbitoare de limbă rusă are dreptul sa foloseasca limba rusă și alte drepturi de autonomie , a spus el.Laurent Fabius

Un alt aspect foarte important este garantarea frontierelor” – a spus șeful Ministerului de Externe francez. În acest sens, Rusia invoca o serie de condiții si nu am reușit să ajungem la un compromis. Kievul cere control OSCE asupra inviolabilitatii granițelo„, a spus el, adăugând că se va discuta si încetarea focului, retragerea armamentului greu şi schimbul de prizonieri de război.

Laurent Fabius a recunoscut în prezent nu este pusa pe agenda problema Crimeei”. Ministrul francez a mai mentionat ca se opune aderarii Ucrainei la NATO.

În ajunul discuțiilor cu Minsk au avut două evenimente importante care pot afecta cursul discuțiilor. În primul rând, conversația telefonică dintre Putin si Obama. Deși Statele Unite nu participa la reuniunea de la Minsk, Washingtonul în mod repetat a dat de inteles ca sprijina planul de pace propus de Angela Merkel și Francois Hollande.

Casa Albă și Kremlin au accentuat diferit rezultatele conversației dintre cei doi lideri. Casa Albă a declarat Obama i-a cerut lui Putin sa profite de negocierile de pace de la Minsk și a amenințat că, dacă va continua sa sprijine separatistii din estul Ucrainei, „Rusia va plati un pret tot mai greu„. Kremlinul s-a limitat sa transmita in stilul de lemn ca președinții celor doua state au subliniat importanța stoparii varsarii de sange în Ucraina și au convenit asupra unor contacte la diferite niveluri.”obama

Al doilea eveniment care poate influenta mersul negocierilor a avut loc, ieri, la Minsk. Astfel, cu o noapte inainte a avut loc o reuniune a grupului de contact din Ucraina cu participarea reprezentanților de la Kiev, DNR și LNR, mediată de Reprezentantul Special al OSCE, in prezenta ambasadorul rus în Ucraina Mihail Zurabov.

Unul dintre reprezentanții separatiștilor a declarat presei autoritatilor de la Kiev le-a fost înmânat un pachet de măsuri pentru a rezolva situația din Donbas, dar ca nu a existat nicio reacție. După aproximativ două ore de reuniune, sedinta a fost suspendată, după care negocierile nu au mai fost reluate. Niciun comentariu oficial nu a fost făcut.

 

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top