GuantanamoSUA au decis să-l elibereze din închisoarea militară americană de la Guantanamo Bay, Cuba, pe ultimul cetățean al Rusiei – în vârstă de 48 de ani, Ravil Mingazov. Fost dansator, acesta a petrecut 14 ani în închisoare fără să fie acuzat de autoritati, scrie AP, care il citeaza pe Gary Thompson, avocatul rusului.

Thompson a spus că Mingazov intenționează să sărbătorească eliberarea sa cu alti prizonieri la o cina festiva. „A fost un eveniment emoționant. Nu ne vine sa credem. 14 ani Ravil a fost deținut fără să i se aduca vreo invinuire …” – a spus Thompson.

Decizia de eliberare a fost luata de o Comisie de inspecție – organism care evaluează dacă eliberarea detinutilor reprezintă un pericol pentru Statele Unite ale Americii. Documentul, publicat pe site-ul Comisiei, arata că deținutul „nu și-a exprimat intenția de a relua activitățile teroriste și nu manifesta sentimente anti-americane”.

Avocații rusului au cerut autorităților SUA să-l trimită la Nottingham, în Marea Britanie, acolo unde locuiesc fiul și fosta sa soție, azilanți politici. Decizia nu spune unde va fi trimis Mingazov, dar într-o declarație a Pentagonului, citata de AP, se spune că Mingazov nu doreste să se întoarcă în Rusia: Mingazov „disprețuiește autoritățile ruse și nu este dispus să se supună repatrierii, pretinzând că la Guantanamo era tratat mai bine decât în Rusia”.

MingazovEtnic tătar, Mingazov a fost capturat în Pakistan în 2002. Potrivit anchetatorilor din SUA, Mingazov a fugit din armata rusă, iar în anul 2001 a intrat in Mișcarea Islamica din Uzbekistan, un grup terorist afiliat „Al Qaeda”. Ulterior a plecat in Afganistan, unde s-a alaturat militantilor jihadisti talibani.

În luna ianuarie, numărul deținuților care se află în Guantánamo a fost redus la 93 de persoane, după ce autoritățile americane au transferat 10 prizonieri, cetățeni yemeniți, autorităților din Oman. În prezent, la Guantanamo mai sunt 76 de prizonieri, din care 32 vor fi eliberati înainte de sfârșitul verii.

În Guantanamo au fost detinuti in total opt ruși, șapte din acestia, reținuți în timpul operațiunii anti-teroriste a SUA din Afganistan, au fost eliberați în anul 2004.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (3 voturi, media: 4,67 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

4 Responses to Ultimul islamist rus din Guantanamo refuză să se întoarcă în Rusia

  1. Basarabia e Romania spune:

    Domnule Oleg Cojocaru ,pai daca Ravil Mingazov este Tatar, atunci nu este rus!!!!
    Așa se greșește enorm și în exprimare cu Rusia și Federația rusă. Ar trebui sa nu li se mai permită să spună „țară noastră Rusia” căci nu este o tara, este un imperiu care subjuga zeci de națiuni pe care le-a rusificat cu aceste -zov sau -zev!!!!! Minga…..zov…Este Tatar…si cu asta basta!

  2. bogdan spune:

    Mai frate am trait s-o aud si pe asta ! Terorist de Guantanamo nu vrea sa se-ntoarca in Ospiciul Lumea Rusa pt ca are viata mai buna la Guantanamo…criminal

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Scroll to top