TuleshovCunoscutul om de afaceri kazah Tokhtar Tuleshov, acuzat de autoritățile republicii Kazahstan de o serie de infracțiuni, ar fi încercat sa preia puterea in stat din cauza datoriilor mari, scrie Inform.kz, citând surse din Comitetul Național de Securitate al Republicii Kazahstan (KNB).

„Au fost obtinute dovezi că, pentru nevoile și intretinerea GCO-ului său (grup criminal organizat), Tuleshov a cheltuit sume uriașe de bani care, împreună cu pasiunea pentru stilul de viață boem, au dus la aparitia unor datorii mari atat in fata băncilor de rangul doi din Republica Kazahstan, dar si in fata liderilor lumii interlope. Datoriile totale ale lui Tuleshov s-au ridicat la peste 200 $ milioane. Exact în această perioadă Tuleshov a avut ideea loviturii de stat”, – citeaza publicatia declaratia lui Ruslan Karasev, reprezentantul serviciului de presă al KNB.

Potrivit lui Karasev, în cazul realizării cu succes a planurilor sale, Tuleshov spera ca  prin intermediul resurselor administrative ale statului sa elimine problema întoarcerii datoriilor bancare. „Astfel, accesul și controlul asupra resurselor financiare ale statului au fost stimulul esențial pentru Tuleshov în planul sau de acaparare a puterii”, – a concluzionat Karasev.

În conformitate cu KNB, după preluarea puterii in stat, omul de afaceri planuia sa formeze un guvern alternativ și, ulterior, să conducă țara.

Tuleshov a promis complicilor sai poziții de conducere la Curtea Supremă de Justiție și Ministerul de Interne.Tuleshov 2

Pentru a pune în aplicare planul său, Tuleshov a intenționat inițial să destabilizeze țara. În acest scop, el a studiat cu atenție evenimentele din Kârgâzstan, care a avut loc în 2005 și 2010, afirma KNB.

Ca urmare, omul de afaceri a decis că cel mai simplu mod de a prelua puterea este prin inspirarea unor revolte în masă și a nemulțumirii populației din vestul Kazahstanului. Potrivit lui Karasev, Tuleshov era convins că în această regiune există grupuri de protest de care „s-ar putea folosi în propriul beneficiul”. „În urma protestelor și revoltelor el a planificat să prezinte un ultimatum guvernului actual și să se ceara instituirea pentru sine a functiei de vicepreședinte al tarii, pentru ca, ulterior, sa preia puterea în țara”, – a spus Karasev.

Potrivit KNB, la sfârșitul anului 2015, Tuleshov a instruit persoana sa de încredere sa transfere o sumă mare de bani și un pachet de documente privind reforma funciara locuitorilor din Atyrau, fapt care ulterior a condus la demonstratii neautorizate a populației. Totodata, KNB precizeaza ca Tuleshov nu are legatura cu atacurile teroriste din Aktobe.

Tokhtar Tuleshov este un om de afaceri cunoscut în Kazahstan, proprietarul LLP „Shymkentpivo” (fabrici de bere). In plus, Tuleshov a fost președinte al consiliului de experți pe probleme de religie și organizații publice ale CSI, din cadrul Comitetului Dumei de Stat din Rusia pentru legaturi cu CSI și compatrioții.

În ianuarie 2016, Tuleshov a fost arestat în baza acuzațiilor de finanțare a grupurilor de crimă organizată și posesie de droguri. În luna iunie, omul de afaceri a fost acuzat de tentativa unei lovituri de stat în Kazahstan. Lui i s-a imputat finantarea si inspirarea protestelor împotriva așa-numitei reforme funciare, care au avut loc în luna decembrie a anului trecut în Atyrau, Astana, Almaty, Uralsk, Kyzylorda. Totodata, KNB sustine ca fiind deja în detenție, omul de afaceri a încercat să profite de situația din țară și a organizat, în mai 2016, revolte în orașul Saryagash din sudul  Kazahstanului.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Un afacerist din Kazahstan voia să preia puterea în stat ca să scape de datorii

  1. Clau spune:

    Cum functioneaza lumea rusa:
    – Tuleshov a fost președinte al consiliului de experți pe probleme de religie și organizații publice ale CSI, din cadrul Comitetului Dumei de Stat din Rusia pentru legaturi cu CSI și compatrioții.
    – Tuleshov a fost arestat în baza acuzațiilor de finanțare a grupurilor de crimă organizată și posesie de droguri. În luna iunie, omul de afaceri a fost acuzat de tentativa unei lovituri de stat în Kazahstan
    QED

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top