Ciocnirile etnice care au început în satul Kondelen din Kabardino-Balkaria au cuprins majoritatea oraselor principale din aceasta republica autonoma din Caucazul de Nord, scrie presa rusa.

Incidentul a izbucnit dupa ce un grup de ”calareti cerkezi” au încercat să treacă prin satul Kondelen pe drumul de intoarcere de pe muntele Kanzhal, loc de pelerinaj pentru cerkezi. Ciocnirile au continuat în capitala Kabardino-Balkariei – Nalcik – unde au fost reținute mai multe persoane.

La Nalcik, un protest spontan neautorizat a avut loc în piața din fața cladirii administratiei locale pe 19 septembrie, scrie Kommersant. Dupa-amiaza, în Piata Concordiei din Nalcik au inceput sa se adune tineri cu steagurile Adîgheii (cerkeze), cerând ca calaretii sa fie lasati sa treaca prin Kondelen. Între protestatari și poliție au început ciocniri.

Cei mai activi participanți la acțiune au fost reținuți la Nalcik și la intrarea în oras. Portalul Kavkazsky Uzel scrie despre zeci de reținuți (cel puțin 30 de persoane), dar nu există confirmari oficiale.

Ieri seara au fost auzite focuri de arma. Portalul menționează că conflictul din Kondelen s-a transformat într-o confruntare armată în orașele-cheie ale Kabardino-Balkariei.

Pe internet au fost postate imagini video ale luptelor de strada cu participarea politiei.

În republica autonoma au fost trimise unități Rosgvardia din Oseția de Nord și Stavropol. Potrivit unor rapoarte, unitățile Rosgvardia din regiunea Rostov au ajuns deja în Kondelen.

După cum s-a raportat anterior, în după-amiaza zilei de 19 septembrie, unitati rosgvardia au blocat drumul în apropierea satului kabardin Zaiukovo și nu au lasat protestatarii să avanseze spre Kondelen.

Muftiul din Kabardino-Balkaria, Hazratali Dzasejev a cerut concetățenilor săi să nu se lase provocați. Potrivit lui Dzasejev , conflictul din zona satului Kondelen poate deveni focarul care sa incendieze  intelegere dintre locuitorii din Kabardino-Balkaria.

Conflictul etnic a început în satul Kondelen, care urma sa fie traversat pe 17 septembrie de călăreți cerkezi, care au urcat pe vârful muntelui Kanzhal pentru aniversarea a 310 de ani de la Bătălia de la Kanzhal, în care kabardinii si cerkezi au luptat cu succes pentru anularea tributului catre tatarii din Crimeea si Imperiul Otoman.

View this post on Instagram

Последствия Кенделена: столкновения и перестрелки в Баксане на видео Ранее на посту ДТП близ города были остановлены активисты. – Конфликт, начавшийся на национальной почве в селении #кенделен , вышел за рамки Эльбрусского района. К нему присоединились представители других регионов. Беспорядки плавно перетекли в столицу Кабардино-Балкарии Нальчик и близлежащий город Баксан. Там, на посту ДПС, расположенном на развилке трассы Кавказ, вечером была слышна стрельба. Так стражи порядка пытались сдержать бастующих. Некоторые из них были арестованы и отправлены в отделения полиции. Правоохранители были намерены не дать развития конфликту в Кенделен, который перерос в вооруженное противостояние в ключевых городах КБР. На кадрах, попавших в сеть видно, как в окрестностях Баксана ведется стрельба. В перестрелке участвуют правоохранители. Разобрать что-то на кадрах сложно, но, по сообщениям очевидцев, там силовики ловили агрессивно настроенных активистов. О том, с чего начался конфликт, и как он развивался, читайте на сайте Регион online – news-r.ru, ссылка в шапке профиля ☝️

A post shared by Регион Online (@news_r.ru) on

Temându-se de probleme in Kondele, coloana a ocolit localitatea pentru a urca pe munte, dar la intoarcere, pe 18 septembrie, a trecut prin Kondelen la cerere maselor de kabardini sositi în sat. Au inceput batai în masa, pogromuri si împușcături. Poliția a încercuit satul și a blocat drumurile. În satul vecin al balkarilor Zaiukovo, au avut loc ciocniri ale kabardinilor cu polițiștii.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Un conflict interetnic a degenerat în bătăi de stradă în principalele orașe din Kabardino-Balkaria

  1. bogdan spune:

    Nivelul tribal adevarat din Porcia lui Putler ! Noroc de faptul ca-s musulmani altfel mancau toti godacii din zona-fie ei politisti sau nu…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top