Chimistul sovieto-american Vil Mirzayanov, care susține ca este unul dintre creatorii neurotoxinei din familia „Noviciok“, a comentat raportul Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW), care a confirmat concluziile Londrei privind otrava folosită în „cazul Skripal“.

Documentul OPCW vorbește despre puritatea înaltă a substanței chimice recunoscute. Într-un interviu cu „Kommersant FM“, Mirzayanov a explicat de ce au reusit să supraviețuiască fostul agent GRU Serghei Skripal, fiica sa, precum și alte persoane care au avut contact accidental cu substanta toxica în Salisbury.

Potrivit omului de știință, neurotoxina „Noviciok“, care este de 10 ori mai puternica decât orice substanta neuroparalitica cunoscuta, într-adevăr poate fi folosita în mod eficient numai atunci când aerul este uscat – cel putin în aceste condiții a fost testat preparatul în epoca sovietică: „În Șihanî [regiunea Saratov ] pe poligon, unde aerul este uscat, sau chiar la Nukus [nord-vest Uzbekistan] – unde, în general, nu există ploi”, a explicat Mirzayanov.

„Dezavantajul acestei otravi este vulnerabilitatea la umiditate, adica este un compus chimic instabil. Această substanță este stabilă numai în absența umidității și a apei“ – spune Mirzayanov. Cu toate acestea, atacul chimic a avut loc pe 4 martie în Anglia, cunoscuta pentru clima sa proverbial de umeda.

Potrivit experților britanici, substanța a fost impregnata pe mânerul ușii casei lui Skripal din Salisbury. „Când au aplicat-o, a început imediat reacția de hidroliză și în acest timp concentrația substanței scade de câteva ori. Prin urmare, ei au fost supusi unei doze neletale, tocmai deoarece concentrația substantei a scăzut ..“ – explică chimistul.

„În aceste condiții substanța putea fi folosită doar de un idiot care nu știe nimic despre proprietățile chimice ale Noviciok”, concluzionează Mizayanov.

De asemenea, omul de știință respinge presupunerea că „Noviciok” putea fi obtinut pe cale artizanală: „Dacă este un produs cu puritate crescuta, desigur, acest lucru se poate obtine doar în laborator. Și nu în orice laborator, ci doar într-un centru de înaltă calificare cu experiență în lucrul cu substanțe otrăvitoare. Sa spui ca un amator a produs-o in garaj – este un basm”.

Vil Mirzayanov a lucrat 26 de ani la GosNIIOHTe, principalul centru militar al Uniunii Sovietice pentru producția de arme chimice. Ulterior, omul de știință a emigrat în Statele Unite, unde, la începutul anilor 1990, a scris o carte despre proiectul URSS de dezvoltare a otravilor din familia „Noviciok.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Se încarcă...

Related Posts

3 Responses to Un expert explică de ce Skripal a surpaviețuit atacului cu neurotoxina Noviciok

  1. bogdan spune:

    Mare noroc au avut godacii ca cei 2 Skripal nu au dat coltzul…Ar fi urmat un val si mai mare de sanctiuni !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top