Putin FIFACanalul de televiziune german ARD a prezentat luni seara, pe 4 mai, un documentar de 44 minute despre coruptia din FIFA.

Realizatorii Robert Kempe și Jochen Leufgens nu au nicio îndoială că elvetianul în vârstă de 79 de ani Josef (Sepp) Blatter va fi reales sef al FIFA. Punctul central al documentarului îl reprezinta  împrejurările votului pentru locul de desfasurare al campionatelor mondiale de fotbal din 2018 și 2022, din Rusia și Qatar.

La Washington, ei vorbesc cu Phaedra Almajid, care a lucrat în cadrul Comitetului „Qatar 2022”. Ea a reluat declaratiile facute în urmă cu câțiva ani, că în timpul unui congres internațional în capitala angoleza Luanda, ea a fost martora momentului in care trei reprezentanți ai continentului african în comitetul executiv al FIFA au primit cate 1 milion, iar apoi cate 1,5 milioane de dolari pentru a votat in favoarea Qatarului.

„Ce conflict armat?”

Însa, în prezent, problema cea mai presantă pentru FIFA este Rusia. Țara gazdă este în mijlocul unui conflict armat în Europa. Reporterii au mers la Moscova si au cerut directorului general al Comitetului de Organizare „Rusia 2018” Alexei Sorokin sa le spuna în ce măsura conflictul afectează pregătirea campionatului.
„Ce conflict armat? „- a intrebat surprins Sorokin. „În Ucraina”- îi spune reporterul”. „Dar am auzit că acolo e armistițiu. Și acordul de la Minsk „- răspunde, zâmbind, Alexei Sorokin. În plus, continuă el, de ce se asociaza Cupa Mondială din Rusia cu conflictele din lume?

sepp

Sepp Blatter

Sepp Blatter și Vladimir Putin sunt conștienti de avantajele reciproce, spun autorii filmului, „Blatter obține un campionat, care cu greu ar putea atrage critici la adresa FIFA. Iar Putin va primi un nou proiect de prestigiu …”.

Dar, pentru campionatul din 2018, în Rusia a fost adoptata o lege specială,  care limitează drepturile fundamentale ale angajaților.

La cererea FIFA, Rusia a anulat Codul Muncii

„Legea trimite în dependență sclavagista toti angajatii care lucreaza pe santierele viitorului campionat. Ea permite angajatorilor să limiteze salariile, sa nu plateasca orele suplimentare și concedialele” – avertizează Sharan Burrow, seful Confederatiei Sindicatelor Internationale cu sediul la Bruxelles. Realizatorii filmului sustin ca legea a fost promovata de ministrul  sporturilor Vitali Mutko, care se bucură de mare încredere din partea lui Putin și Blatter.
„Această lege ne va permite să îndeplinim toate angajamentele pe care le-am asumat în fața FIFA”, – a spus Vitali Mutko.

Filmul demonstrează documentele oficiale in care FIFA cere organizatorilor Cupei Mondiale „sa anuleze temporar legislația muncii în vigoare”, adica Codul Muncii. „Este ceva care depaseste capacitatea de intelegere, pentru ca FIFA practic incurajeaza exploatarea muncitorilor” – este ofensat Burrow.

Dar, condițiile umilitoare de muncă – nu sunt singurul lucru comun pentru Rusia și Qatar, spun realizatorii documentarului. Pentru locul de desfasurare al Cupei Mondiale 2018 au votat aceiași funcționari care au ales si locul pentru Cupa Mondială 2022. Elena Panfilova, șef al filialei ruse a organizației internaționale Transparency International, a declarat într-un interviu în limba engleză că:”Este vorba in acest caz despre interese, sfere de influență, promisiuni de contracte viitoare. Toate acesta acționează la fel ca actele de corupție obisnuite, dar sunt mult mai subtile si mai dificil de dovedit”.

„Gazprom” ofera bani

Din 2015 Gazprom este partener FIFA. Aceasi companie a oferit un contract important unui membru al comitetului executiv care a participat la votare: fotbalistul german, antrenorul și funcționarul FIFA – Franz Beckenbauer. El a fost numit ambasador al sportul de catre „Gazprom”.

Beckenbauer

Franz Beckenbauer

Documentarul prezinta un alt exemplu, complet necunoscut. Cu câteva zile înainte de vot, compania de petrol cipriotă Petrolina  a încheiat un contract cu una dintre companiile din grupul „Gazprom”. Petrolina apartine nimanui altcineva decat unui alt membru al Comitetului Executiv al FIFA  – Marios Lefkaritis.

„Nu, nu, nu. Nu avem relații cu Gazprom. Absolut deloc!” – a declarat Lefkaritis in fata reporterilor la Larnaca. Apoi jurnaliștii închid camera şi îî prezintă documentele. După semnarea unui contract cu Gazpromneft-Aero, venituri Petrolina au crescut cu o treime. Marios Lefkaritis nu mai neaga contactele de afaceri cu „Gazprom”, dar a subliniat faptul că societatea rusă este doar un client, nu partener.

De altfel, Lefkaritis a avut afaceri si în Qatar. Unei companii de aici el i-a vandut un teren în Cipru cu peste 32 milioane de euro. „Dar aceasat tranzactie nu are absolut nicio legatura cu cine, sau pentru ce am votat – spune antreprenor cipriot -Nimeni nu știe cum am votat”.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top