Ziaristul rus Arkadi Babcenko a fost împuşcat marţi la Kiev şi a murit în ambulanţă, a anunţat poliţia ucraineană. Premierul Ucrainei, Vladimir Groisman, consideră că uciderea lui Babcenko a fost organizată de Rusia. Potrivit șefului cabinetului de la Kiev, Moscova nu l-a iertat pe jurnalist pentru opiniile sale.

Potrivit Reuters, soția lui Babcenko a anunţat serviciul de ambulanțe că şi-a găsit soţul acasă într-o baltă de sânge. Poliţia suspectează o crimă motivată de activitatea profesională a celui ucis.

Babcenko, corespondent de război binecunoscut în Rusia, se refugiase în Ucraina de teamă că ar putea fi asasinat. Reuters reaminteşte că jurnalistul în vârstă de 41 de ani a luptat în războiul din Cecenia, car in comparatie cu majoritatea fostilro sai camarazi a criticat bombardamentele ruse asupra oraşului sirian Alep şi considera că Rusia se face vinovată de agresiune împotriva Ucrainei.

„Prima şi cea mai probabilă versiune este activitatea sa profesională”, a declarat despre anchetă Andrei Krîşenko, şeful poliţiei din Kiev. El a precizat că soţia lui Babcenko este în stare de şoc şi anchetatorii nu pot discuta cu ea. Într-o conferinţă de presă televizată, poliţia a prezentat şi portretul-robot al unui suspect – un bărbat în vârstă de 40-45 de ani, cu barbă căruntă, purtând o şapcă.

Presupunerea că în spatele omorul ar putea fi Kremlinul și-a exprimat-o și ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, care a declarat la Consiliul de Securitate al ONU din New York: „Este prea devreme pentru a spune cine a fost în spatele crimei, dar cunoasterea cazurilor similare ne face să credem că Rusia folosește și alte tactici pentru a destabiliza Ucraina, în special, desfășoară acte de terorism, subversiune și asasinatele politice“, – a spus Klimkin.

Ministrul a reamintit că Babcenko a fost obligat să fugă din Rusia din cauza amenințărilor. „El a continuat să lupte pentru o Rusie democratică, pentru Ucraina și, desigur, Moscova l-a privit întotdeauna ca pe un dușman”, a spus ministrul de externe.

Acum doi ani, tot la Kiev, a fost ucis de explozia unui autoturism un jurnalist din Belarus, Pavel Şeremet, de asemenea cunoscut pentru criticile la adresa propriei ţări, menţionează Reuters.

Marţi, ministerul rus de externe a declarat că ziariştii sunt ucişi în Ucraina fără ca vinovaţii să fie pedepsiţi.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (Niciun vot deocamdată)
Încarc...

Related Posts

One Response to Un jurnalist rus, critic al regimului Putin, a fost împușcat la Kiev

  1. bogdan spune:

    Tipik pt Statul Terorist condus de Pitikul Nebun !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top