CIOAgențiile anti-doping din 13 țări au semnat o declarație comună în care critică decizia Comitetului Internațional Olimpic (CIO) privind admiterea echipei naționale ruse la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, scrie news.ru.com.

Scrisoarea a fost semnată de reprezentanți din Austria, Canada, Danemarca, Finlanda, Germania, Japonia, Olanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia, Suedia, Elveția și Statele Unite ale Americii.

Reamintim, pe 24 iulie, Comitetul International Olimpic a decis să nu elimine de la Jocurile Olimpice 2016 intreaga echipa din Rusia, delegand federațiilor sportive internaționale dreptul de a reduce numărul componentilor echipei olimpice a Federației Ruse, pe baza anumitor criterii.

„Prin adoptarea acestei decizii, CIO a demonstrat că organizația nu are independența necesară pentru a menține interesele comerciale și politice. Trebuiau sa fie protejate drepturile sportivilor nedopati din intreaga lume. Trebuia să fie luata o decizie radicală pentru ca această situație sa nu se repete niciodată. CIO a transferat responsabilitatea pe federațiile sportive, încălcând astfel drepturile fundamentale ale sportivilor din întreaga lume, care urmează să evolueze la Jocurile Olimpice”, – citează un fragment din declaratie ziarul The Guardian.

Potrivit autorilor documentului , CIO nu poate garanta că sportivii rusi care vor participa la Jocurile Olimpic au trecut în mod corespunzător testele anti-doping  și ca la Jocuri vor participa doar sportivii „curati”.

De asemenea, declaratia remarca faptul că decizia CIO este contrară principiilor Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA).

Totodata, ministrul Culturii și Sportului din Danemarca a cerut celorlalte 27 țări membre UE sa semneze o plângere la adresa CIO pentru admiterea echipei ruse la Jocurile Olimpice-2016.

Inițiativa a fost susținută de Belgia, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Finlanda, Irlanda, Croația, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii, Republica Cehă și Austria.
Franța, Italia, Slovenia și Republica Cehă au refuzat să semneze scrisoarea.

Pe 31 iulie, CIO a înfiintat o comisie specială, formată din trei reprezentanți ai Comitetului Executiv Olimpic. Cei trei vor reexamina cazurile tuturor rușilor care au primit permisiunea de a participa la Olimpiada și vor adopta in cazul fiecaruia cate o decizie finalaprivind adminterea sau neadmiterea la JO.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (4 voturi, media: 4,75 din 5)
Încarc...

Related Posts

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top