Pastorul protestant din Soci, Andrei Koliasnikov, amendat în Rusia pentru ca a citit public Biblia într-o cafenea din oraș, a fost forțat să fugă din țară.

Dupa ce a depus o plângere la CEDO, acuzand autoritatile ruse ca i-au incalcat dreptul la libertatea credintei religioase, Koliasnikov a inceput sa fie hartuit de FSB și, ca urmare, a fugit în Germania împreună cu familia sa.

În Germania, pastorul se așteaptă să își continue activitățile religioase, având deja acorduri preliminare cu comunitățile evanghelice locale.

În același timp, Koliasnikov recunoaște că îi este frică să se întoarcă în Rusia din cauza amenințării de a fi întemnițat. „Îmi este frica să mă întorc în Rusia, ma vor declara terorist și închide în spatele gratiilor”, a spus pastorul într-o conversație cu DW.

În rechizitoriul intocmit de FSB, semnat de generalul Alexandr Rodionov, activitatea pastorului este suspectata de a avea legaturi cu evenimentele din Ucraina. „Odată cu preluarea puterii de catre liderii “euromaidan”, a caror credințe religioase se bazează pe ideologia mișcărilor religioase protestante pro-occidentale, cu sprijin financiar din partea NATO și UE, apare o amenințare la educație în Rusia si pericolul aparitiei unor nuclee de tensiuni sociale și ideologice anti-ruse..“, – spune generalul FSB in document. Pe baza acestui rechizitoriu, cazul lui Koliasnikov a fost preluat de „Centrul pentru Combaterea Extremismului” al FSB.

La o lună după depunerea plângerii la CEDO împotriva verdictului instanței ruse, care l- amendat cu 30.000 de ruble, Koliasnikov a aflat de la politistul de sector ca a fost trecut in „lista diversionistilor” si ca FSB intentiona sa-l interogheze din nou.

Koliasknikov sugerează că adevăratul motiv pentru persecuția sa ar putea fi faptul ca, in 2012, a refuzat sa coopereze cu FSB. Atunci, agentii serviciului secret i-au cerut lista enoriașilor comunității neo-protestanete cu datele personale. Koliasnikov a refuzat să facă acest lucru, iar doi ani mai târziu, acelasi ofiter FSB care a luat contact cu el, a intocmit primul raport administrativ împotriva lui.

Cazul pastorului din Soci

Pe 28 septembrie 2014, Koliasnikov a închiriat cafeneaua Bel Canto din Soci, unde a organizat o întâlnire religioasă: participanții au citit cu voce din Biblie și au comentat diverse versete. La sfârșitul întâlnirii, în incapere si-au facut aparitia agentii FSB, insotiti de polițiști și procurori.

Dupa ce a pierdut toate apelurile din Rusia, în decembrie 2015 pastorul a depus o plangere la CEDO. El sustine ca i-au fost încălcate drepturile la: proces echitabil; libertatea de gândire, de conștiință și de religie; libertatea de exprimare și libertatea de întrunire și de asociere.

CEDO a apreciat in decizia sa ca dispersarea de catre politie a unui grup pașnic de cetațeni nu poate fi considerată ca fiind „necesară într-o societate democratică“, chiar dacă părțile nu au informat autoritățile cu privire la desfășurarea unui eveniment public. La randul sau, Moscova a replicat în răspunsul său trimis instanței de la Strasbourg că lectura colectivă a Bibliei într-o cafenea este echivalenta unui miting și trebuie să obtina acordul autorităților.

Reprezentantul Rusiei la CEDO, Mihail Halperin, a explicat că cafeneaua este un loc public care a organizat un eveniment public, deoarece s-a folosit echipament audio, astfel încât organizatorii erau obligati să notifice autoritățile. Expertii în drepturile omului sustin ca o asemenea interpretare ar putea considera evenimente publice si organizarea în restaurante a unor petreceri precum nunțile si botezurile, deoarece si la acestea se folosesc echipamente de amplificare a sunetului

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (5 voturi, media: 4,20 din 5)
Încarc...

Related Posts

3 Responses to Un pastor protestant din Rusia a povestit despre presiunea FSB și fuga forțată din țară

  1. „Cărați-vă din Moldova, rusnacilor!” spune:

    Taranu Ion alias nada e trolul Rusiei cu balivernele sale.

    Auzi Tarane, o alta minciuna, cica Rusia e tara crestina. Daca citesti Biblia intr-o cafenea la Soci esti reprimat de Rusia, dar daca celebrezi Ramadanul pe strazile Moscovei nu patesti nimic.

    http://www.paginaderusia.ro/foto-putin-are-probleme-mai-grave-200-de-mii-de-musulmani-s-au-rugat-impreuna-pe-strazile-moscovei/

  2. bogdan spune:

    Daca se mai indoia cineva ca astia in Porcie sunt dementi ! Si cand ii auzi cum grohaie ca la ei in Cocina OLr este mai multa democratie si libertate decat in USA si restul Lumii Civilizate…in fapt ei au dreptate – democratie pe stil godacesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top