Vorbind la o reuniune a ambasadorilor și a reprezentanților permanenți ai Federației Ruse, președintele rus Vladimir Putin a declarat că intrarea Ucrainei în NATO o privește ca pe agresiune față de Rusia și că vede riscuri serioase de deteriorare a situației din regiunea Donbas, unde de mai mulți ani are loc o confruntare militară între armată Ucrainei și gruparile sustinute de Rusia – DNR și LNR.

„Se mențin riscuri grave de acutizare a situației în partea de sud-est a Ucrainei“, – a spus șeful statului rus, citat de Tass.

Potrivit lui Putin, motivele posibilei agravări sunt: ”refuzul autorităților ucrainene de a-și îndeplini obligațiile” și ”refuzul de a rezolva conflictul în mod pașnic”.

„Din nou și din nou se demonstreaza încălcari flagrante a acordurilor, refuzul de a se angaja într-un dialog cu propriii cetățeni. Toate scenariile luate in calcul prevad solutii de forță“, – a spus Putin.

Președintele rus a sublinia că mai există loc pentru o soluționare pașnică. „Noi credem că pachetul de măsuri de la Minsk este o bază reală pentru o soluționare politică a crizei“, – a spus Vladimir Putin.

Intrarea Ucrainei în NATO Putin privește ca agresiune față de Rusia

La întâlnirea cu ambasadorii, Vladimir Putin a atras atenția asupra aderării Georgiei și Ucrainei la NATO. Potrivit președintelui rus, cei care vor să facă acest lucru „ar trebui să ia în considerare consecințele unei astfel de politici iresponsabile”.

„Vom reacționa proporțional la astfel de măsuri agresive, care reprezintă o amenințare directă la adresa Rusiei”, a amenințat șeful statului.

Potrivit lui, baza securității în Europa este dezvoltarea cooperării. „Cheia pentru asigurarea stabilității este de a spori cooperarea și pentru a restabili încrederea și să nu se trimită la frontierele rusești baze noi și infrastructura militară a NATO“, – a spus Putin.

Subiectul Ucrainei și Georgiei intrand in NATO a fost abordat de Putin si în interviul recent pentru Fox News, în timpul vizitei sale la Helsinki. Șeful Kremlinului a numit deplasarea infrastructurii NATO la frontiera rusă drept o amenințare la adresa securității țării. „Reacția va fi extrem de negativă”, a promis Putin.

Ca răspuns, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei întâlniri cu șeful guvernului Georgiei, Mamuka Bakhtadze, a declarat că Rusia nu are dreptul de a decide pentru alții ceea ce ei ar trebui să facă sau nu.

„Doar cele 29 de țări membre ale NATO și Georgia ca țară candidată pot decide când Georgia va deveni membră a Alianței”, a declarat secretarul general al NATO.

Din istoria vechilor amenințări

În urmă cu 10 de ani, la ședința închisă a Consiliului Rusia – NATO de la București, Putin a făcut aluzie la ceea ce ar putea fi „pașii de retorsiune“ ai Rusiei daca Ucraina va intra in NATO. Posibilitatea în sine l-a scos din pepeni pe liderul rus. „Înțelegi, George, că Ucraina nici macar nu este stat – s-a adresat Putin presedintelui american de atunci George W. Bush. – Ce este Ucraina? O parte a teritoriului său  este Europa de Est, și o parte i-a fost donata de noi!“

După aceea, președintele rus a lăsat să se înțeleagă că, dacă Ucraina este admisa în NATO, statul ucrainean pur și simplu încetează să mai existe. În fapt el a amenințat că Rusia ar putea să ocupe Crimeea și Ucraina de Est.

Putin si-a adus la indeplinire o parte din amenintari în 2014, când Ucraina a luat curs de apropiere fata de  Europa, iar președintele Viktor Ianukovici a pierdut puterea și a fugit din țară.

Despre faptul că iesirea Ucrainei din sfera de influență a Rusiei este extrem de dureros perceputa de catre Vladimir Putin, a vorbit în 2014 si presa germană, citandu-l pe noul președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko. Potrivit lui Poroșenko, într-o conversație telefonică cu el, Putin i-a spus că este pregătit din nou să ocupe Europa de Est, așa cum a făcut anterior URSS.

Dacă Putin ar fi  vrut, „trupele rusești erau în câteva zile nu doar la Kiev, dar, de asemenea, la Riga, Vilnius, Tallinn, Varșovia și București“, a transmis Poroșenko cuvintele liderului rus.

Acest articol este proprietatea Pagina de Rusia și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.

Votează: Foarte slabSlabMediocruBunFoarte bun (1 voturi, media: 5,00 din 5)
Încarc...

Related Posts

One Response to Un prim efect al discuțiilor de la Helsinki? ”Ucraina în NATO este o agresiune împotriva Rusiei” – Putin amenință cu ascuțirea conflictului armat

  1. bogdan spune:

    Groh groh groh ma numesc Putler ,groh !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Scroll to top